Γ.Γκιόλας: Να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Ερμιονίδας

Επιστολή απέστειλε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας στον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, με την οποία ζητά να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών στα ελαιόδεντρα της περιοχής Ερμιονίδας, που προκάλεσε ο απρόσμενος καύσωνας τις ημέρες του Πάσχα.

Ο Γιάννης Γκιόλας επεσήμανε την ιδιαιτερότητα της Ερμιονίδας, ξηροθερμική περιοχή , ανυδρία, κλιματική κρίση και πρόωροι καύσωνες, τα οποία προκαλούν ζημιές στην καρπόδεση και συνακόλουθα στη μείωση της παραγωγής των ελαιόδενδρων.

Η επιστολή εστάλη μετά το αίτημα του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλου, με το οποίο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ συντάσσεται, επικροτεί και ενισχύει.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ:

Θέμα: Αντιμετώπιση του προβλήματος από τις προκληθείσες ζημιές στα ελαιόδενδρα στο Δήμο Ερμιονίδας εξαιτίας των πρόσφατων υψηλών θερμοκρασιών.

Κύριε Πρόεδρε

Με αφορμή τη χθεσινή επιστολή που σας απέστειλε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος επισημαίνοντας την πρόκληση ζημιών στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων στην Ερμιονίδα λόγω των ασυνήθιστα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή τις ημέρες του Πάσχα, επικροτώντας και συνηγορώντας απόλυτα με τα υποβληθέντα προς τον Οργανισμό αιτήματά του είναι αναγκαίο να εκτεθούν και τα εξής:

Η περιοχή της Ερμιονίδας περιλαμβάνεται στις πλέον ξηροθερμικές ζώνες της πατρίδας μας. Επιπροσθέτως η γη αυτή παρ’ ότι ιδιαίτερα εύφορη και παράγουσα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα (λάδι, ρόδια κλ.) τυγχάνει να είναι και πολύ άνυδρη.

Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις ημέρες του Πάσχα, προκάλεσαν, με τη βοήθεια και της άπνοιας που υπήρξε, συνθήκες καύσωνα που επέφερε έντονες και εκτεταμένης, σχεδόν καθολικής κλίμακας ζημιές στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων.

Συνεπώς, κρίνεται επιβεβλημένη η κινητοποίηση των αρμοδίων οργάνων του Οργανισμού για την καταγραφή των ζημιών και όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε τελικά να επιδοτηθούν οι παραγωγοί για τις απώλειες της παραγωγής και του εισοδήματός των.

Βεβαίως και μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να διερευνηθούν επιστημονικά προτάσεις και λύσεις για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές κατά την καρπόδεση των ελαιών, που λόγω της διατάραξης του κλίματος και των ολοένα και συχνότερων πρώϊμων καυσώνων θεωρούνται πλέον αναμενόμενοι.

Ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει  στη λύση του προβλήματος ασφαλώς είναι και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, που πρέπει να γίνει τόσο με την ταχεία μεταφορά αρδευτικού νερού από τον Ανάβαλο, όσο και με την ανάσχεση απορροής των νερών της βροχής με επιφανειακές παρεμβάσεις, επί παραδείγματι κατασκευή μικρών  φραγμάτων και λεκανών συλλογής αυτού.

Επί του παρόντος  και λόγω των πολλαπλών και αλλεπάλληλων ζημιών που υφίστανται συνεπεία της κλιματικής κρίσης οι αγρότες της Ερμιονίδας, επικροτώντας και ενισχύοντας το αίτημα του κ. Δημάρχου παρακαλώ κι εγώ να αναλάβετε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τα ενδεδειγμένα μέτρα για την επανόρθωση των προκληθεισών ζημιών στους παραγωγούς  των ελαιοδένδρων της Ερμιονίδας.

 Με εκτίμηση

Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας σε επιχειρήσεις στο Ναύπλιο από την Οικονομική Αστυνομία

Το διάστημα από 11 έως 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν από Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ναυπλίου για την τήρηση...

35χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ναύπλιο

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός ένας 35χρονος στο σπίτι όπου κατοικούσε στην Πρόνοια Ναυπλίου. Οι οικείοι τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις και...

Νοσοκομείο Άργους: Τετραήμερη εφημερία χωρίς παιδίατρο, ουρολόγο, ψυχίατρο (του Π. Καρούζου)

Γράφει ο Πέτρος Καρούζος, δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών Πρόγραμμα εφημεριών με ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες έβγαλε το νοσοκομείο Άργους για το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Από το πρόγραμμα απουσιάζουν παιδίατρος,...

Το πρώτο ιπποφορβείο της Ελλάδας, στην παραλία του Άργους (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση* Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε είναι του 1909 και σε αυτήν αποτυπώνεται η επαναλειτουργία του ιπποφορβείου του Άργους έπειτα από πολλές δεκαετίες ερήμωσης....

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Με νίκη ξεκίνησε τα φιλικά ο Παναργειακός (εικόνες)

Με γκολ του Κορονίδη με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο...

Εντυπωσίασε η Νικόλ Σαραβάκου στη συναυλία στο θεατράκι της Ακροναυπλίας

Στο πλαίσιο των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων, την Τετάρτη 11...

Σύλληψη και πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς σε οικόπεδο στο Άργος

Συνελήφθη την Παρασκευή 12 Αυγούστου στο πλαίσιο της αυτόφωρης...

Το “Χορόσημο” στις Αρχαίες Κλεωνές

Το πολιτιστικό λαογραφικό σωματείο Άργους "Χορόσημο" συμμετείχε την Παρασκευή...

Λα.Συ. Επιδαύρου: Η δημοτική αρχή διαφημίζει έργα βιτρίνας αλλά χρονίζουν τα μικρά έργα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν...

Ωρα εξόδου για τη Φαμίλια… (γράφει ο Πέτρος Τατούλης)

Άρθρο του Πέτρου Τατούλη* στην "Εφημερίδα των Συντακτών" Με τον...

Προτείνουμε...