Ελλάδα-Κόσμος

Ανακοίνωση από το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ανακοίνωση από το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα – Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας

 1 Μάη 2021: 135 χρόνια μετά διεκδικούμε ξανά το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: 8 Ώρες Δουλειά, και το δικαίωμα να ΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ!! ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ!

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ από τη πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, ξεκίνησε να υλοποιεί τον «οδοστρωτήρα» στα Εργασιακά. Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, με δραματικά αποτελέσματα στους ελέγχους  για τα μέτρα προστασίας και υγείας κατά τη Πανδημία. Κατήργησε το βάσιμο λόγο απόλυσης και των μέτρων των εργολαβικών εργαζομένων. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη πρόβλεψη της εξαίρεσης της επεκτασιμότητας της ευνοϊκότερης ρύθμισης καθώς και το δικαίωμα προσφυγής στη Διαιτησία,  τη μείωση των προστίμων για τις παραβιάσεις  της εργατικής νομοθεσίας , την  αύξηση των υπερωριών κατά 60%.

Το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν μια ακόμη ευκαιρία για τη Κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί τη στήριξη της εργασίας. Οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού, στην αναστολή σύμβασης με 534€ ή στην ανεργία, λαμβάνοντας «έκτακτα μέτρα» όπως: Η υποχρεωτική, χωρίς συμφωνία, μεταφορά προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου. Ανεστάλη η υποχρέωση καταχώρησης των αλλαγών στο ωράριο. Η απασχόληση Κυριακές και Αργίες. Απλήρωτες υπερωρίες . Επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης χωρίς έλεγχο. Μείωση Δώρου Χριστουγέννων-Πάσχα. Γενίκευση  της τηλεργασίας

Στο δε σχέδιο Πισσαρίδη προβλέπεται η ελαστικοποίηση και απορρύθμιση  της αγοράς εργασίας και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα. Και ήρθε και το Εργασιακό Νομοσχέδιο σαν «κερασάκι στη τούρτα» των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης της Ν.Δ και του Superman κ. Χατζηδάκη. Τι προβλέπει;

Την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, τη γενίκευση της ελαστικής και φτηνής εργασίας, την αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και τη κατάργηση του 8ώρου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με Ατομικές Συμβάσεις, αύξηση των υπερωριών σε 150 και θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Ενώ με την ανάθεση των συλλογικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου πλειοψηφούν οι Εργοδοτικοί φορείς, τη κατάργηση του Β βαθμού Διαιτησίας, ολοκληρώνεται η πλήρης «Ασυλία» των Εργοδοτών και των Επιχειρήσεων. Κερασάκι δε στις σχεδιαζόμενες περικοπές, είναι η ανοικτή αμφισβήτηση Επιδομάτων που δεν εντάσσονται στα Βασικά, που τη γλυτώνουν προσωρινά. Με τον «δήθεν εκσυγχρονισμό της εργατικής Νομοθεσίας» και την ανατροπή του 1264/82, σχεδιάζεται η υπονόμευση των Συνδικαλιστικών Ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία  και σε κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.Το «φακέλωμα» δε των Συνδικάτων και η «ηλεκτρονική ψήφος»  ως προϋπόθεση άσκησης του Συνδικαλιστικού δικαιώματος, προφανώς και περιορίζει τη συλλογική αυτονομία τους και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθε, όπως κατοχυρώνεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Και σε όσους θεωρούν ότι αυτά δεν τους αγγίζουν και εμάς δεν μας αφορούνστο Δημόσιο, ας δουν τη ρύθμιση αύξησης του Προσωπικού Ασφαλείας σε 40% , που τελειώνει και θεσμικά το δικαίωμα στην Απεργία, και τη «ευπρεπή» στάση των Κινητοποιήσεων, χωρίς καταλήψεις και άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας, μια και όποιος συμμετέχει θα τελεί κολάσιμη πράξη, που θα διώκεται πειθαρχικά και Ποινικά. Και ξεχνάμεεύκολα, τον εισαγωγικό μισθό μικρότερο από τα 751€, τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ προγράμματα εργασίας, την «απλήρωτη»  υπερεργασία από τις μεγάλες ελλείψεις, «τη διευθέτηση χρόνου εργασίας» με τα δεκάδες οφειλόμενα Ρεπό,. Αρκεί να δει κανείς τη πρόσφατη Τροπολογία για τα Εμβολιαστικά, όπου Θεσμοθετείται ΕΠΙΣΗΜΑ εβδομάδα 7 ημερών, με 17ωρη εργασία. Ήδη, σε δεκάδες Κέντρα, οφείλονται δεκάδες Ρεπό με την υπόσχεση για μελλοντική χορήγηση όταν δεν θα έχει δουλειά. Μας θυμίζει κάτι από το Νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση; Εκτός εάν κάποιος τόσο αφελής και πιστεύει ότι στην εργασιακή έρημο που θα βρεθεί η Κοινωνία, θα υπάρχουν «Οάσεις Εργασιακής Ευημερίας».

Απέναντι  στον Εργασιακό Αρμαγεδδών που με θρησκευτική ευλάβεια υλοποιεί πιστά  η Κυβέρνηση της Ν.Δ, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ΜΟΝΟ ΜΙΑ:

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 11:00

NO PASARAN

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

17 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

17 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: Έλληνες στρατιώτες στη Μάχη του Σκρα, η πρώτη πτήση…

10 ώρες πριν

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της… (του Γιώργου Πινάτση)

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της…  Γράφει ο Γιώργος…

14 ώρες πριν

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων στις περιοχές Άργους, Ναυπλίου και των γύρω…

14 ώρες πριν

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ “Αυτενεργώ” Αργολίδας

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ "Αυτενεργώ" Αργολίδας Οι δύο…

16 ώρες πριν

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο Από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού…

16 ώρες πριν

Εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το ζήτημα της ύδρευσης-άρδευσης

Εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το ζήτημα της ύδρευσης-άρδευσης Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ…

17 ώρες πριν