Πολιτική

Η 6η Μάη ας γίνει η δική μας Πρωτομαγιά (γράφει ο Νίκος Κωστόπουλος)

του Νίκου Κωστόπουλου*

Την Πρωτομαγιά του 1886 στις ΗΠΑ οι εργάτες ξεσηκώθηκαν και πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή. Μια ζωή ανθρώπινη και όχι σύγχρονης σκλαβιάς με δεσμώτη τις εργασιακές συνθήκες που επέβαλαν οι βιομήχανοι. Από εκείνο τον Μάη και μετά οι εργαζόμενοι έδωσαν πολλούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη με κάποιους από αυτούς να αποτελούν σταθμό στην ιστορία. Στη χώρα μας οι νεκροί  των διαδηλώσεων του Μάη του 1936 και η εικόνα της μάνας να θρηνεί πάνω από το νεκρό γιο της, τον 25χρονο απεργό Τάσο Τούση, συγκλόνισε τον Γιάννη Ρίτσο και έγραψε τον Επιτάφιο.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση των 10.000 νεκρών σε έξι μήνες εν μέσω του πιο σκληρού lockdown στην Ευρώπη, η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν εξαιτίας της πολιτικής της, έρχεται να γκρεμίσει τα πάντα ικανοποιώντας τις πιο μύχιες σκέψεις των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Στο νομοσχέδιο που καταθέτει καθιερώνει το 10ωρο ή 12ωρο ανάλογα με τις επιθυμίες των αφεντικών, θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, ακυρώνει την αργία της Κυριακής, μειώνει μισθούς και συντάξεις, ισοπεδώνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απελευθερώνει τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, αποδυναμώνει τα σωματεία και καθιστά ποινικό αδίκημα την απεργία. Ένα σχέδιο που θα πλήξει νομοτελειακά όλη την κοινωνία όπως έγινε και το 2010.

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, ομολογεί πως η πολιτική της λιτότητας απέτυχε παταγωδώς, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διπλασιάζει τον κατώτατο μισθό με προεδρικό διάταγμα και δεσμεύεται στο Κογκρέσο λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα οι πλούσιοι να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά εξαθλιώνει την κοινωνία και «φυλακίζει» τους νέους και τα όνειρά τους.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός και φρόντισε να τον κάνει ξεκάθαρο από την πρώτη ημέρα, με τον διορισμό του πρώην Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ Άκη Σκέρτσου στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό. Καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις ζόμπι όπως αρέσκεται να τις αποκαλεί) για να κυριαρχήσουν στην αγορά οι μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα και καθιερώνει εργασιακή σκλαβιά (υπάλληλοι της Amazon και της Google πηδούν από τα παράθυρα) για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το εργασιακό νομοσχέδιο – κάτεργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι άδικο και όταν το άδικο γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και υποχρέωσή μας και καθήκον είναι να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον της νεολαίας μας.

Απαιτούμε δικαίωμα στον πλούτο που εμείς παράγουμε. Παραλάβαμε εργασία δεν θα παραδώσουμε σκλαβιά. Η 6η Μάη 2021 ας γίνει η δική μας Πρωτομαγιά.

* Νικόλαος Κωστόπουλος 

Υπεύθυνος Συνδικαλιστικού – Εργασιακού Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργολίδας

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Μαρίνα Σάττι: η φωνή που δεν θα πάψει να μας ξαφνιάζει (της Δώρας Ν. Αντωνοπούλου)

Μαρίνα Σάττι: η φωνή που δεν θα πάψει να μας ξαφνιάζει Γράφει η Δώρα Ν. Αντωνοπούλου…

5 λεπτά πριν

Ανάσταση έπειτα από μισό αιώνα στα Κουτρουμπέικα και Χρονέικα Ναυπλίου

Ανάσταση Κουτρουμπέικα και Χρονέικα Ναυπλίου Οι κάτοικοι των οικισμών Κουτρουμπέικα και Χρονέικα του Δήμου Ναυπλιέων…

3 ώρες πριν

Συλλυπητήρια της ΕΛΜΕ Αργολίδας στην οικογένεια Παναγιώτη Σκούφη

ΕΛΜΕ Αργολίδας στην οικογένεια Παναγιώτη Σκούφη Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας εκφράζει τα ειλικρινή και…

5 ώρες πριν

Νέο πρόγραμμα Αναγεννητικής Γεωργίας στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας

Αναγεννητική Γεωργία στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας Η Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, σε συνεργασία με την Γενική…

5 ώρες πριν

Ξεκίνησε το διήμερο τουρνουά “3×3 ΔΕΗ Street Basketball” στο Άργος

"3×3 ΔΕΗ Street Basketball" στο Άργος Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 11/5 στην πλατεία Αγίου…

6 ώρες πριν

Άργος: Σύλληψη για ληστείες, αρπαγές και εκβιάσεις

Άργος: Σύλληψη για ληστείες, αρπαγές και εκβιάσεις Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής 10/5 σε κοινότητα…

6 ώρες πριν