Κοινωνία

Στο πιάτο: Σιροπιαστή κολοκυθόπιτα με άρωμα τζίντζερ από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Κολοκύθα και σιρόπι
αγκαλιά σαν να ‘ν’ ανθρώποι
μεσ’ το φύλλο τραγανίζουν
και με γλύκα μάς γεμίζουν.

Σιροπιαστή κολοκυθόπιτα με άρωμα τζίντζερ
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Υλικά για την κολοκυθόπιτα:
• 10-12 φύλλα κρούστας
• ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
• καρφάκια γαρύφαλλου
• σουσάμι

Υλικά για το σιρόπι:
• 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
• 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
• ½ φλυτζάνι τσαγιού μέλι
• 1 κ/σ γλυκόζη
• 1 ξύλο κανέλλας
• φλούδα 1 λεμονιού
• ¼ κ/γ σκόνη τζίντζερ

Εκτέλεση για το σιρόπι:
Σε κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το σιρόπι να αποκτήσει ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα.

Υλικά για τη γέμιση:
• 1 ½ – 2 κιλά κολοκύθα τριμμένη
• 1 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
• 1 φλυτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
• ½ φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές
• ½ φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες
• ½ φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό ή φρυγανιά τριμμένη
• ½ φλυτζάνι τσαγιού κίτρινο στραγάλι τριμμένο
• 2 κ/γ σκόνη κανέλλας
• ½ κ/γ σκόνη γαρύφαλλου
• 1 κ/γ σκόνη τζίντζερ
• 10 κ/σ ζάχαρη
• 2 βανιλίνες

Εκτέλεση για τη γέμιση:
Χοντροτρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη χειρός. Τη στίβουμε και την στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα ή σε πετσέτα. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και φέρνουμε 2-3 βόλτες την κολοκύθα, μέχρι να πιει τα υγρά της.

Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα προσθέτουμε στον πουρέ κολοκύθας.

Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα της φάρσας κι αφήνουμε την άκρη να κρυώσει. Αλείφουμε ένα ταψί διαστάσεων 30Χ40 με ελαιόλαδο και στρώνουμε στον πάτο του τα μισά φύλλα κρούστας αλείφοντάς ένα προς ένα κι αυτά με ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μισά φύλλα κρούστας. Δεν ξεχνάμε να τα λαδώσουμε κι αυτά. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Χαράσσουμε σε κομμάτια και πάνω τους τοποθετούμε ένα καρφάκι γαρύφαλλου. Ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50΄ μέχρι να ροδίσει καλά.

Όταν κρυώσει ελαφρώς, τη σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι και περιμένουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο.

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: anastamatop@gmail.com
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

2 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

2 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη, οι τρόφιμοι του…

10 ώρες πριν

Ποδοσφαιριστής του Παναργειακού έκανε στο γήπεδο πρόταση γάμου (βίντεο)

Παίκτης του Παναργειακού έκανε στο γήπεδο πρόταση γάμου Ο Παναργειακός κατέκτησε φέτος το Πρωτάθλημα στον…

12 ώρες πριν

Και Κυπελλούχος Αργολίδας ο Παναργειακός – Νίκησε την Ένωση Ερμιονίδας

Και Κυπελλούχος Αργολίδας ο Παναργειακός Ένα ακόμη τρόπαιο πρόσθεσε στη συλλογή του ο Παναργειακός… Λίγες…

14 ώρες πριν

Ζητείται κυρία για φύλαξη δύο παιδιών 9 ετών στο Ναύπλιο

Ζητείται κυρία για φύλαξη δύο παιδιών 9 ετών στο Ναύπλιο, μεσημέρι 15:00 - 18:00, Δευτέρα…

15 ώρες πριν

Η δολοφονία που έγραψε ιστορία (1/5/1976, δολοφονία Αλέκου Παναγούλη) – Γράφει ο Τόλης Κοΐνης

1/5/1976 δολοφονία Αλέκου Παναγούλη Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στα γραφεία της Τοπικής του ΠΑΣΟΚ…

17 ώρες πριν

Το Μαλαντρένι Άργους θα γιορτάσει τον “Μάη Θανάση”

Το Μαλαντρένι Άργους θα γιοτάσει τη μνήμη της ανακομιδής του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου,…

18 ώρες πριν