Στο πιάτο: Γίγαντες φουρνιστοί με σύμβραση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Γίγαντες μεσ’ το ταψί
μυρωδάτοι, σαλτσωτοί
κι από πάνω η φετούλα
μελωμένη, νοστιμούλα.

Γίγαντες φουρνιστοί με σύμβραση
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Υλικά:
• 500 γρ. γίγαντες
• 4 λίτρα νερό

Υλικά για τη σύμβραση:
• 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 πράσα ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 πράσινη πιπεριά
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 3 καρότα σε ροδέλες
• 2 κλωνάρια σέλερι
• 3 κλωνάρια μαϊντανός
• ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κ/γ πάπρικα καπνιστή
• 1 κ/σ πελτές
• 500 χυμός ντομάτας
• 2 νεροπότηρα νερό
• αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα:
• 2-3 κομμάτια φέτας
• μέλι
• σουσάμι και μαυροσούσαμο
• φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα φασόλια-γίγαντες και τα μουλιάζουμε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη βράζουμε σε χύτρα στην ένδειξη 1 για 20΄ ή σε συμβατική κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

Σε κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη σύμβραση. Ξεκινάμε με το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα μυρωδικά (σέλερι, μαϊντανός και άνηθος) και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν. Καβουρντίζουμε μαζί τον πελτέ και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας. Συμπληρώνουμε το νερό, το αλατοπίπερο, τα δαφνόφυλλα και την πάπρικα. Αφήνουμε τη σύμβραση για 20΄ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ρεντουίρει ελαφρώς (μειωθεί ο όγκος της). Στο τέλος, αφού την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σέλερι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Σε ταψί στρώνουμε τους στραγγισμένους γίγαντες και περιχύνουμε με τη σάλτσα σύμβρασης.

Φουρνίζουμε για 40΄ στους 200 βαθμούς καλυμμένο το φαγητό με αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία 10΄ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει χρώμα και να δέσει η σάλτσα.
Για τη φέτα: κόβουμε τη φέτα σε μπαστουνάκια, τα περνάμε από λίγο νερό, αλεύρι και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Μελώνουμε και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.

 

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια