Διαδικτυακή ομιλία: «Τα Ελευθέρια του Ναυπλίου – Η δημιουργία μιας Πρωτεύουσας»

Την Πέμπτη 25η Μαρτίου, στις  19:30, στο πλαίσιο των εορτασμών της Εθνικής Επετείου από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμος Ναυπλιέων διοργανώνει ζωντανή διαδικτυακή ομιλία του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πρώην πρέσβη  της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεώργιου Γεωργή με θέμα  «Τα Ελευθέρια του Ναυπλίου – Η δημιουργία μιας Πρωτεύουσας».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Καθηγητής Στέλιος Περράκης, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Νεάπολις Πάφου, Συντονιστής Εφορείας Τιμής ”Ναύπλιο 2021”, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, πρώην πρέσβης – μόνιμος αντιπρόσωποςτης Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η ομιλία επικεντρώνεται στην ιστορική και πολιτική σημασία του Ναυπλίου στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Εξιστορεί τις διαδοχικές πολιορκίες της πόλης, σημαντικής για τον έλεγχο του Μοριά, αφού αποτελούσε την Πύλη προς το Αιγαίο. Η πτώση του Ναυπλίου αποτέλεσε μεγάλη παράλληλη επιτυχία με την άλωση της Τριπολιτσάς. Εκατό περίπου χρόνια μετά την μετακίνηση της πρωτεύουσας της Πελοποννήσου από τα παράλια στο εσωτερικό, το Ναύπλιο ξανακέρδιζε την επίζηλη πρωτεύουσα θέση του και για μια δεκαετία υπήρξε το κέντρο των επαναστατικών εξελίξεων.

Την ομιλία του Καθηγητή Γεώργιου Γεωργή θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε ζωντανά από την επίσημη σελίδα του Δήμου Ναυπλιέων στο Facebook (ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ) και αργότερα από το επίσημο κανάλι στο youtube ( ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ youtube).

 

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Ο Γιώργος Γεωργής είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου, Πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Επισκέπτης διδακτορικός ερευνητής στο King’sCollege του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη.

Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία για μια δεκαπενταετία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Μορφωτικός Ακόλουθος και Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα. Από το 2005 ως το 2010 υπηρέτησε ως Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολης και αντεπίστελλον μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Ιδρύματος Πιερίδη και άλλων οργανισμών.

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια