Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά για τον μπακαλιάρο (για 5 άτομα):
• 2 φιλέτα μπακαλιάρου ξαρμυρισμένα
• ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά για το μείγμα χυλού:
• 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 330 ml μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
• ¼ κ/γ σκόνη τζίντζερ
• ¼ κ/γ κουρκουμάς
• ¼ κ/γ σκόνη λέμονγκρας
• 1 κ/γ γλυκάνισος κοπανισμένος
• 1 κ/γ αφυδατωμένο σκόρδο
• 1 κ/γ αλάτι
• πιπέρι λευκό
Εκτέλεση για το μείγμα χυλού:
Σε γουδί χτυπάμε με το αλάτι τους σπόρους γλυκάνισου. Σε μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα αρωματικά και την μπύρα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην περιέχει σβώλους.
Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο:
Δύο μέρες πριν χρησιμοποιήσουμε τον μπακαλιάρο, τον καθαρίζουμε, τον μεριδοποιούμε και τον βάζουμε σε μπασίνα με νερό και 1 κ/σ αλάτι και τον αφήνουμε για 5 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρούμε το πρώτο νερό και το αλλάζουμε κάθε 5 ώρες, χωρίς να ξαναπροσθέσουμε αλάτι. Την ημέρα που θέλουμε να τηγανίσουμε τα φιλέτα ψαριού, τα στεγνώνουμε καλά και τα βαπτίζουμε στο μείγμα χυλού. Περιμένουμε μέχρι το ψάρι να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα και να ψηθεί στο εσωτερικό του καλά.
Υλικά για την αλιάδα:
• 5 μεγάλες πατάτες
• 10 σκελίδες σκόρδο
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• ¼ φλυτζάνι καφέ λευκό ξύδι ή χυμός λεμονιού
• 4 κ/σ νερό από τις βρασμένες πατάτες
• αλάτι
Εκτέλεση για την αλιάδα:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες σε αλατισμένο νερό. Σε κανάτα χτυπάμε τις σκελίδες σκόρδου με 1 κ/γ αλάτι και το ξύδι, μέχρι να γίνουν αλοιφή. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα καρέ και τις προσθέτουμε στην κανάτα. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά με ραβδομπλέντερ και συμπληρώνουμε σταδιακάτο ελαιόλαδο και το ξύδι. Δουλεύουμε λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά ώσπου να αποκτήσει το μείγμα μας κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε με το τηγανητό ψάρι και συνοδεύουμε με ρετσίνα ή λευκό κρασί.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou