Χρήστος Καρούζος: Μια ιδέα – μια αίτηση…

Γράφει ο Χρήστος Καρούζος, δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αργολίδας με την παράταξη “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο”

Μετά από σχετικό ενδιαφέρον πολιτών του Λυγουριού και αρθρογραφία στον τοπικό τύπο, συγκεκριμένα από τον κο Γιάννη Σαρρή (Δραγώνα) στον έντυπο «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ», υπέβαλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την παρακάτω ερώτηση:

«Πριν από λίγες ημέρες εκφράστηκε από μερίδα πολιτών του Λυγουριού του Δήμου Επιδαύρου, καθώς και από σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η διάθεση να προωθηθεί μερικός αναδασμός στην περιοχή. Η γη κατά κοινή ομολογία είναι κατακερματισμένη, με μειωμένη αξία κατά συνέπεια, και μεγάλο κόστος καλλιέργειας.

Σκοπός του προτεινόμενου αναδασμού είναι η ορθολογικότερη κατανομή των αγροτικών γαιών, η μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους, η αύξηση της αξίας τους, η μείωση των εξόδων των αγροτών κατά την καλλιέργεια των αγρών τους και η βελτίωση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τον ν. 674/1977 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αρμόδιος για την κήρυξη εκούσιου αναδασμού, ύστερα από αίτηση τουλάχιστον 20 κτηματιών της περιοχής είναι ο κος Περιφερειάρχης. Η απόφαση προχωρά μόνο εφόσον η πλειοψηφία το επιθυμεί, κάτι που διαπιστώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας αφού ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία μετά την κήρυξη του αναδασμού.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική και συνήθως χρονοβόρα διαδικασία, ενώ ταυτοχρόνως για την υποστήριξη του αναδασμού απαιτούνται κατά κανόνα και συνοδά έργα υποδομών, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

  • Ποια είναι η άποψή του για το ζήτημα των αναδασμών στο Λυγουριό; Θεωρεί ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση ένα τέτοιο αίτημα; Θα το υποστηρίξει;
  • Δεσμεύεται να επισπεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του αναδασμού (εφόσον οι Υπηρεσίες καταλήξουν ότι οι κτηματίες τον επιθυμούν) το ταχύτερο δυνατόν;
  • Προτίθεται να υποστηρίξει τον αναδασμό με όσα συνοδά έργα υποδομών χρειαστούν;

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια