Διαδικτυακή διάλεξη του Αναπλ. Καθηγητή Γεωργίου Στείρη

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου διαλέξεων υπό τον γενικό τίτλο «Αφορμές διαλόγου» και ως φόρο τιμής στην επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει δημόσια διαδικτυακή διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιου Στείρη, με θέμα: «Οι φιλοσοφικές διαμάχες του 14ου-16ου αιώνα ως μέσο (ανα)συγκρότησης της νεοελληνικής ταυτότητας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, στις 18:30, και είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό στον σύνδεσμο:

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m799ae33530db9cadfd484e2a9e11e41e

Meeting number: 121 023 2833

Password: zfRE5uX3ej3

 

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια η διεθνής έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει την εδραιωμένη θέση ότι η νεοελληνική ταυτότητα συνδέεται γενεσιουργά με το κίνημα του νεοελληνικού διαφωτισμού και ότι κάθε προγενέστερη αναφορά σε Έλληνες πρέπει να εννοηθεί ως πρωταρχικά θρησκευτική, ως δηλούσα την κοινότητα των Ορθοδόξων.

Στη διάλεξη, αφού παρουσιαστούν κριτικά οι προσεγγίσεις που κυριαρχούν μέχρι σήμερα στη νεοελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία, ο κ. Στείρης θα προσπαθήσει να δείξει ότι, τόσο στο γενικότερο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτισμικών ερίδων όσο και στο στενότερο των φιλοσοφικών διαμαχών της υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, επιχειρείται η (ανα)συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας. Ειδικότερα, υποχωρούν η Romanitas και η Graecitas, ενώ αναδεικνύεται δυναμικά η Hellenitas.

Ο Γεώργιος Στείρης (ο οποίος κατάγεται από την Αργολίδα) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Η έρευνά του εστιάζεται στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή φιλοσοφία. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΕΑΠ και το ΑΠΘ. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο University of Jyväskylä και Visiting Fellow στο Boğaziçi University. Χρημάτισε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και έχει τιμηθεί με το Jubilee Gold Medal “80 Years of Al-Farabi Kazakh National University” για την προσφορά του στη μελέτη του al-Farabi.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια