Κοινωνία

Στο πιάτο: Γαλατόπιτα ξεσκέπαστη από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Γαλατόπιτα, κανέλα
είναι γλύκα, είναι τρέλα
ζουμερή μέσ’ στο σιρόπι
και τρελαίνονται οι ανθρώποι!

Γαλατόπιτα ξεσκέπαστη
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Υλικά:
• 6 φύλλα κρούστας
• 1 ½ κιλό φρέσκο γάλα
• ½ κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 νεροπότηρο ψιλό σιμιγδάλι
• 1 φλυτζ. καφέ κρυσταλλική ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
• 4 αυγά χτυπημένα
• 150 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 50 γρ. φρέσκο βούτυρο (για το άλειμμα φύλλων)
• 2 βανιλίνες
• κανέλα σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι:
• 1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 ½ νεροπότηρο νερό
• φλούδα 1 λεμονιού
• 1 στικ κανέλας
• 1 κ/σ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση για την γαλατόπιτα:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανιλίνες. Συμπληρώνουμε τα 150 γρ. βούτυρο και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη και αφού η κρέμα δέσει κι αρχίσει να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Σκεπάζουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη τροφίμων, για να μην πιάσει κρούστα. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα. Τα στρώνουμε σε ταψί 30×35 ή σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος αλείφοντάς τα με το λιωμένο βούτυρο ένα ένα. Στη συνέχεια πάνω στα φύλλα ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας.

Τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά τα διπλώνουμε προς τα μέσα δημιουργώντας ένα γείσο. Ραντίζουμε με όσο βούτυρο μάς έχει απομείνει και ελάχιστο νερό.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με την κανέλα και 1 φλυτζανάκι ζάχαρης. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 – 50΄ περίπου.

Αφού βγάλουμε τη γαλατόπιτα από τον φούρνο και κρυώσει, μπορούμε να την σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη ή με σιρόπι.

 

Εκτέλεση για το σιρόπι:
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να χρυσαφίσει ελαφρώς το σιρόπι. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, για να μην μας κρυσταλλώσει. Περιχύνουμε το σιρόπι στη γαλατόπιτα, αφού αυτή έχει κρυώσει καλά.

 

 

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: anastamatop@gmail.com
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Μύρωμα Αργολικής Πασχαλιάς (του Γ. Κόνδη)

Εικόνα: Αργολικός κάμπος – Λάρισα Άργους Μύρωμα Αργολικής Πασχαλιάς (του Γιώργου Κόνδη) Η Πασχαλιά είναι…

7 ώρες πριν

4 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

4 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: H Γ΄Σύνοδος στο Τολέδο όπου εισάγεται στο Σύμβολο της…

8 ώρες πριν

Πασχαλιές χωρίς Ανάσταση (Ο γιορτασμός του Πάσχα στο Ναύπλιο στα χρόνια της Επανάστασης του 1821)

Πάσχα στο Ναύπλιο στην Επανάσταση του 1821 «Καλή Ανάσταση», να έχουμε… Το εύχομαι σε φίλους…

8 ώρες πριν

ΕΑΑΣ Ναυπλίου: Συλλυπητήρια για το θάνατο του αντιστράτηγου ε.α. Ανάργυρου Αντωνόπουλου

Ανακοίνωση του παραρτήματος Ναυπλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου…

11 ώρες πριν

Εναλλακτική μαγειρίτσα με μοσχάρι (βίντεο)

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοιμάζει και μας προτείνει μαγειρίτσα με μοσχάρι. Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι σπάλα…

11 ώρες πριν

Από την Αργολίδα ο νικητής των 100.000 ευρώ στο “Σκρατς”

Από την Αργολίδα ο νικητής των 100.000 ευρώ στο "Σκρατς" Κέρδη άνω των 2,3 εκατ.…

12 ώρες πριν