Κ. Γκόνης: Διαπιστώσεις και ερωτήματα για την απορροή των λυμάτων στη θάλασσα

Με επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Γκόνης αναφέρεται στην απορροή λυμάτων στον Αργολικό κόλπο και θέτει ερωρήματα.

Η επιστολή απευθύνεται στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τον Δήμο Ναυπλιέων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Δ/νση Περιβάλλοντος).

Όπως αναφέρει:

Τον τελευταίο καιρό όλοι γίναμε μάρτυρες της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης που γίνεται, από την μονάδα του βιολογικού καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου, από τα εργοστάσια επεξεργασίας χυμών  του αργολικού πεδίου, καθώς και από τα δύο πυρηνελαιουργεία που συνεχίζουν ανενόχλητα να ρυπαίνουν.

Τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού συνεχίζουν να ρέουν στη θάλασσα και να την ρυπαίνουν. Δε ξέρω τι ρόλο παίζει το θαλάσσιο φράγμα και γιατί έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση, εντός της θάλασσας, εφόσον η ρύπανση συνεχίζεται και δεν είναι επιφανειακή.

Μετά από αυτοψία που κάναμεστην συγκεκριμένη θέση, διαπιστώσαμε  ότι:

• Η ρύπανση του Αργολικού κόλπου δε γίνεται μόνο από τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού και από τα χυμοποιία.

• Τα δύο Πυρηνελαιουργεία που όλο αυτό το διάστημα  ρυπαίνουν  την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής του Αργολικού Πεδίου και κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, συνεχίζουν ανενόχλητα να λειτουργούν και ρίχνουν τα υγρά απόβλητά τους ακάθαρτα και ανεξέλεγκτα στη θάλασσα.

Σας κάνουμε γνωστό ότι στη συγκεκριμένη θέση και μπροστά από τα δύο πυρηνελαιουργεία υπάρχουν κανάλια απορροής αποβλήτων που οδηγούν στη θάλασσα. Τα κανάλια αυτά ανοικτά ή πλακοσκεπή διοχετεύουν τα απόβλητα των εργοστασίων στη θάλασσα και την ρυπαίνουν. Καλούμε τους αρμόδιους να ελέγξουν την νομιμότητα και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος.

Στην συγκεκριμένη θέση υπάρχουν σωλήνες και αγωγοί που εκβάλουν στη θάλασσα ανεξέλεγκτα, αγνώστου προέλευσης και λειτουργίας. Είναι σε γνώση των αρμοδίων;

Καλούμε τους αρμόδιους για την προστασία της παραλίας, του βιότοπου, της θάλασσας και του περιβάλλοντος να παρέμβουν άμεσα και να ελέγξουν την νομιμότητα όλων αυτών που χρησιμοποιούν τους αγωγούς  και ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους το περιβάλλον και τη θάλασσα. Να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει τώρα η ρύπανση και να επιβληθούν οι αναγκαίες κυρώσεις.

Ακόμα τα στραγγιστικά κανάλια που οδηγούν στη θάλασσα στη συγκεκριμένη θέση είναι κατάφυτα με θάμνους και καλάμια και γεμάτα απόβλητα. Καλούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως αρμόδια να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για τον καθαρισμό των τάφρων αυτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

3 σχόλια

  1. …ο βιολογικός υπολειτουργεί σχεδόν από κατασκευής …ο Αργολικός ρυπαίνεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια…εδώ και ένα μήνα τα λύματα επιπλέουν …οι υπεύθυνοι το γνωρίζουν και προσποιούνται τους ανεύθυνους …μόνο οι πολίτες μπορούν να σώσουν τον Αργολικό …να ξεσηκωθούμε και να ξεσηκώσουμε όλους τους κατοίκους στα παράλια του κόλπου …να μάθουν και στο Κρανίδι αλλά και στη Μονεμβασιά τι ακριβώς συμβαίνει στο μυχό του κόλπου …αν δεν κινητοποιηθούμε μας αξίζει να κολυμπάνε τα παιδιά μας μέσα στα σκατά …

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια