Το κοκοράκι κικι – ρικικί
έτοιμο για να φαγωθεί…
Κόκορας κρασάτος παστιτσάδα
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά για τον κόκορα:
• 1 χωριάτικος κόκορας 2 – 2 ½ κιλά
• 250 ml ελαιόλαδο
• 200 ml λευκό κρασί
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ πιπεριά Φλωρίνης (χοντρά καρέ)
• 1 πιπεριά πράσινη (χοντρά καρέ)
• ½ πιπεριά Φλωρίνης πολτοποιημένη
• ½ πιπεριά πράσινη πολτοποιημένη
• 1 κ/σ πελτές
• 300 γρ. χυμός ντομάτας
• 1 κ/γ ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 κ/σ αλάτι
• 2 δαφνόφυλλα
• μείγμα σπετσερικό – μπαχαρικά
• (= ¼ κ/γ μπαχάρι τριμμένο
• ¼ κ/γ γαρύφαλλο τριμμένο
• ¼ κ/γ κύμινο τριμμένο
• ¼ κ/γ μοσκοκάρυδο τριμμένο
• ¼ κ/γ κανέλλα σκόνη
• ¼ κ/γ τζίντζερ σκόνη
• ¼ κ/γ πάπρικα γλυκιά
• ¼ κ/γ μαύρο πιπέρι)
Υλικά για τα μακαρόνια:
• 5 λίτρα νερό
• 500 γρ. μακαρόνια νούμερο 5
• 1 κ/σ ελαιόλαδο (για το βράσιμο)
• 100 γρ. ξερή μανουρομυζήθρα τριμμένη
• 1 κ/σ αλάτι
Εκτέλεση:
Μεριδοποιούμε, ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τον κόκορα. Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια κρέατος και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τον πελτέ και το μείγμα σπετσερικό φέρνοντας 2-3 βόλτες τα υλικά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί η αλκοόλη, ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Συμπληρώνουμε νερό τόσο ώστε να καλύπτει μέχρι τη μέση τις μερίδες κρέατος.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κόκορα να σιγοβράσει για 2 ½ έως 3 ώρες. Ελέγχουμε μετά τη μία ώρα τα υγρά του φαγητού και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
Στο μεταξύ σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και ελαιόλαδο βράζουμε τα μακαρόνια κρατώντας κατά 2 λεπτά λιγότερο τον χρόνο βρασίματος από τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Στραγγίζουμε και ανακατεύουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα από τον κόκορα, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει όλες τις μερίδες κρέατος.
Σερβίρουμε με κόκορα και ξερή τριμμένη μανουρομυζήθρα.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou