“Απέναντι Όχθη”: Απεργία-αποχή η απάντησή μας στην αξιολόγηση-χειραγώγηση των σχολείων

Aνακοίνωση της “Απέναντι Όχθης” – Oμάδας εκπαιδευτικών Αργολίδας για τη συλλογική δράση

Το υπουργείο παιδείας με το ΦΕΚ 140/τ. Β΄/20-1-2021 με θέμα: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο» απαιτεί να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα και ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αδιαφορώντας για τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων. Η προώθηση της αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων και της αξιολόγησης εκπαιδευτικών είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες (το «ιερό δισκοπότηρο») του ΟΟΣΑ καθώς εκτιμάται ως αναντικατάστατο εργαλείο για την αυτονομία της σχολικής μονάδας και τη λειτουργία της με όρους επιχείρησης.

Η επιβολή μιας αξιολόγησης με ποσοτικά και τιμωρητικά χαρακτηριστικά  στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι ιδεολογική θέση της σημερινής Κυβέρνησης –  παρά τη στοιχειοθετημένα αποτυχημένη εφαρμογή της στις αγγλοσαξονικές χώρες – δεν έχει καμία σχέση με μια εσωτερική αξιολόγηση αναστοχασμού, ανατροφοδότησης και ποιοτικής αξιοποίησης δεδομένων και επιχειρείται να υλοποιηθεί, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Η θεσμοθέτηση τέτοιας μορφής αξιολόγησης (για σχολεία και εκπαιδευτικούς) οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στη χειραγώγηση και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών και στον διαχωρισμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, με απρόβλεπτες συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο και τον ίδιο το χαρακτήρα του σχολείου. Στόχος της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας είναι να απαλλάξει το κράτος από τις δικές του ευθύνες και να δείξει ως ενόχους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς για όλα τα προβλήματα του σχολείου και κυρίως για τα «μαθησιακά αποτελέσματα».

Η κυβέρνηση αντί να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα των  σχολείων, εν μέσω πανδημίας, σε μία άκαιρη χρονικά συγκυρία, προωθεί  νομοσχέδια για την Παιδεία που βάζουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, επιβάλλει την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση-χειραγώγηση σχολικών μονάδων καθολικά και μετέπειτα των εκπαιδευτικών.

Οι διαδικασίες της «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης», όπως προβλέπονται από την Υ.Α. μας βρίσκουν αντίθετους. Υπερασπιζόμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και δεν επιτρέπουμε κανένα πισωγύρισμα στο  στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους Συλλόγους Διδασκόντων να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ (έχουν ήδη σταλεί αναλυτικές οδηγίες από την ομοσπονδία) και με βάση αυτή την απόφαση να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Υ.Α. (ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, συγκρότηση ομάδων δράσης, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης»).

ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΛΟΥΜΕ τα στελέχη εκπαίδευσης (Διευθυντές σχολείων, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κ.τ.λ.) να συνταχθούν με την απόφαση του κλάδου συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή.

Σημειώνουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας. Άλλωστε η απεργία – αποχή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από την ΑΔΕΔΥ σε όλο το Δημόσιο με μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Η νέα  προσπάθεια της κυβέρνησης πρέπει να βρει μπροστά της για ακόμα μια φορά τη μαχητική αντίσταση των εκπαιδευτικών. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον του δημόσιου σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αν αφήσουμε έστω και ένα μικρό περιθώριο εφαρμογής της αξιολόγησης από την αρχή, κάθε επόμενο βήμα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Με ενότητα και αλληλεγγύη να δώσουμε σε κάθε σχολική μονάδα τη μάχη του δημόσιου σχολείου και της εργασιακής μας αξιοπρέπειας. Πετύχαμε την ενότητα όταν μπλοκάραμε την αξιολόγηση στο παρελθόν. Πετύχαμε την ενότητα όταν μπλοκάραμε τις εκλογές – παρωδία του πληκτρολογίου. Ας μας βρει ενωμένους και η τωρινή πρόκληση του υπουργείου!

Τη Δευτέρα 22/2/2021 στις 18:00 συμμετέχουμε στη συζήτηση- ενημέρωση της ΕΛΜΕ Αργολίδας με τον αντιπρόεδρο της ΟΛΜΕ Β. Μπουντουλούλη και το μέλος της ΟΛΜΕ Δ. Ακτύπη. Ενημερωνόμαστε, συζητάμε, συντονίζουμε την αντίδραση με τους συναδέλφους μας στους συλλόγους των σχολείων του νομού μας!

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια