Στο πιάτο: Πρόταση για την ημέρα των ερωτευμένων από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Μενού για δύο…
γιατί ο έρωτας περνά από το στομάχι!

Αλμυρές καρδούλες – Φιλέτο κοτόπουλου με μανιτάρια α λα κρεμ – Cheese cake στο ποτήρι με μαρμελάδα φραμπουάζ

Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

 

Αλμυρές καρδούλες

Υλικά:
• 1 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
• 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
• ½ κιλό φέτα σκληρή (τριμμένη)
• 1 κούπα γάλα
• 1 πιπεριά Φλωρίνης καρέ
• 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
• ½ κουταλάκι γλυκού δυόσμος αποξηραμένος
• ¼ κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μπασίνα ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το γάλα, το αλατοπίπερο, την πιπεριά, τον δυόσμο και την τριμμένη φέτα κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με μία κουτάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο κι αναδεύουμε στην αρχή με την κουτάλα. Στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να αποκτήσουμε μία ομοιογενή ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη για ½ ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί και με κουπάτσε σχήμα καρδιάς κόβουμε καρδούλες και τις ψήνουμε για 20 – 30΄ στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και μαρμελάδα τομάτας.


 

Φιλέτο κοτόπουλου με μανιτάρια α λα κρεμ

Υλικά για το κοτόπουλο (2 άτομα):
• 2 φιλέτα κοτόπουλου (κομμένα στη μέση)
• λίγο ελαιόλαδο
• κάρι σε σκόνη
• πάπρικα καπνιστή
• αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τα μανιτάρια:
• 500 γρ. μανιτάρια λευκά (σε φέτες)
• 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
• μαϊντανός φρεσκοκομμένος
• 200 γρ. κρέμα γάλακτος (light)
• ½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
• 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
• 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για το κοτόπουλο:
Σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τοποθετούμε τα φιλέτα κοτόπουλου, αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει, αλατοπιπερώσει και καρυκεύσει με τα μπαχαρικά. Ψήνουμε για 15 τουλάχιστον λεπτά κάθε πλευρά και σερβίρουμε με τα μανιτάρια α λα κρεμ. Διακοσμούμε το πιάτο με ψητά τοματίνια.

Εκτέλεση για τα μανιτάρια:
Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμυδάκι. Σβήνουμε με το κρασί κι όταν εξατμιστεί και χαθεί τελείως η υγρασία, προσθέτουμε το αλατοπίπερο και την κρέμα γάλακτος. Συμπληρώνουμε την παρμεζάνα και όταν δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.


 

Cheese cake στο ποτήρι με μαρμελάδα φραμπουάζ

Υλικά για τη βάση:
• 1 πακέτο μπισκότα τύπου ΠΤΙ ΜΠΕΡ κι άλλα 10 μπισκότα
• 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη κανέλλας
• ½ κούπα ευρωπαϊκό βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη

Υλικά για την κρέμα:
• 4 κουταλιές σούπας κρύο νερό
• 1 κουτί φυτική σαντιγί τύπου morfat
• 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
• 200 γρ. κρέμα τυριού
• ½ ποτήρι κρασιού χυμό λεμόνι
• 1 βανιλίνη

Υλικά για την επικάλυψη:
• 1 βαζάκι μαρμελάδα φραμπουάζ

Εκτέλεση για τη βάση:
Λιώνουμε το βούτυρο και θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Ενώνουμε τα υλικά και τους προσθέτουμε την κανέλλα. Μοιράζουμε τα βουτυρωμένα μπισκότα σε βαθιά ποτήρια (βγαίνουν περίπου 5-6 ποτήρια) ή τα στρώνουμε σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι.

Εκτέλεση για την κρέμα:
Σε μίξερ χτυπάμε τη φυτική σαντιγί τύπου morfat με το νερό. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να αφρατέψει. Σταδιακά συμπληρώνουμε με την κρέμα τυριού και τελειώνουμε προσθέτοντας τη βανιλίνη και τον χυμό λεμονιού. Πάνω από τη βάση μπισκότου στρώνουμε μια γερή δόση κρέμας και την καλύπτουμε με μαρμελάδα φραμπουάζ. Διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου.

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια