Η ανορθόγραφη επιγραφή για την «πολύτεκνη μητέρα» στο Άργος

H 9η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί ως “Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας” και ο νους μας πηγαίνει στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που καθημερινά, εξαιτίας άγνοιας ή βιασύνης, γίνονται στο διαδίκτυο (φυσικά και στην ιστοσελίδα μας), τον Τύπο, τις επιγραφές στους δρόμους…

Η ανάρτηση που ακολουθεί αφορά την επιγραφή για το καλλιτεχνικό δημιούργημα για την «πολύτεκνη μητέρα» που έχει τοποθετηθεί εδώ και μια δεκαετία στην πλατεία Δερβενακίων στο Άργος.

Δεν θα αναφερθούμε στο αν ο σύλλογος πολυτέκνων είναι πράγματι «πολιτιστικός», όπως αναγράφεται.

Το πρώτο λάθος εντοπίζεται στο ρήμα «ανεγέρθη», όπου το σωστό είναι «ανηγέρθη». Η καθαρεύουσα μας μάρανε…

Και αφού χρησιμοποιείται η καθαρεύουσα, ας γραφτεί «25ην» αντί για «25η». Αυτό είναι το ορθό…

Δεν μπορούμε να μην σταθούμε στη λέξη «προεδρεία» η οποία λανθασμένα γράφεται με «ει» και όχι με «ι» (το ορθό: προεδρία).

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση η πρόθεση «υπό» δεν συντάσσεται με γενική αλλά με αιτιατική. Δεν υπάρχει έκφραση «υπό προεδρείας» αλλά «υπό την προεδρία». Και για τη συγκεκριμένη επιγραφή, η κατάλληλη φράση είναι «επί προεδρίας».

Ελπίζουμε, έστω και τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, οι υπεύθυνοι του Δήμου Άργους-Μυκηνών να μεριμνήσουν για τη διόρθωση της επιγραφής στο κεντρικό σημείο του Άργους.

Γ.Ν.

3 σχόλια

  1. https://www.argolidaportal.gr/news/21/agalma-tis-polyteknis-miteras-sto-argos ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ !!!!….ΠΩΣ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ!,!! …ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ Ο ΕΝΑΣ… ΔΗΜΟΣΙΟΤΡΑΦΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ…. ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ !,!!, ολοι με δημοσια αξιωματα!!!!, ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ !!!! ποιος να προσεξει τωρα απο αυτους τις λεπτομερειες της επιγραφης?.??? Τα συμπερασματα δικα σας συμπολιτες!,!!!

    14

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια