Κοινωνία

Στο πιάτο: Μοσχαράκι ραγού με ταλιατέλες από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Το καλό μας μοσχαράκι
βόσκει φρέσκο χορταράκι
και βουτάει στη σαλτσούλα
ταλιατέλες, μυζηθρούλα…

Μοσχαράκι ραγού με ταλιατέλες
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Υλικά για το μοσχαράκι ραγού:
• 1 ½ κιλό μοσχάρι ελιά ή ποντίκι
• 2 κρεμμύδια ξερά πολτοποιημένα
• 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• 3 καρότα πολτοποιημένα
• 1 πιπεριά πολτοποιημένη
• 1 πιπεριά κόκκινη πολτοποιημένη
• 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
• ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 ξύλο κανέλλας
• 2 κόκκοι μπαχάρι
• 500 γρ. χυμός ντομάτας
• 1 κουταλιά σούπας πελτές
• 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
• 1 νεροπότηρο ζωμός βοδινού ή λαχανικών σπιτικός
• 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι (για το πανάρισμα του κρέατος)
• αλάτι, πιπέρι
• ελαιόλαδο

Υλικά για τις ταλιατέλες:
• 3 λίτρα νερό
• 500 γρ. ταλιατέλες
• 1 κουταλιά σούπας αλάτι
• ελαιόλαδο
• 250 γρ. μυζήθρα ξερή

 

Εκτέλεση για το μοσχαράκι ραγού:
Σε βαθιά κι απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι, αφού πρώτα το αλευρώσουμε. Αφήνουμε το κρέας να θωρακιστεί καλά από όλες τις πλευρές και το αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Καθαρίζουμε τυχόν υπολείμματα ψημένου αλευριού από τον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο, για να σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μαζί. Καβουρντίζουμε τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί τελείως η αλκοόλη, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά και τον ζωμό. Καρυκεύουμε με το αλατοπίπερο και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα τις μερίδες κρέατος. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας (2 – 2 ½ ώρες σε συμβατική κατσαρόλα ή ½ ώρα στην ένδειξη 2 σε χύτρα). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και γυρίζουμε το φαγητό από την κατσαρόλα σε πήλινη γάστρα. Ψήνουμε για ½ ώρα ακόμη με καπάκι και ένα τέταρτο επιπλέον χωρίς σκέπασμα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα ραγού και να χρωματιστεί το κρέας.

 

Εκτέλεση για τις ταλιατέλες:
Σε αλατισμένο νερό προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και βράζουμε τις ταλιατέλες aldente (ώστε να κρατούν λίγο). Τις σουρώνουμε, τις κρυώνουμε κα τις λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τις σερβίρουμε πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί και το κρέας με την αρωματική κόκκινη σάλτσα.

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: anastamatop@gmail.com
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

4 ώρες πριν

Εντυπωσιακό το “κάψιμο του Ιούδα” στο Τόλο Αργολίδας

Το "κάψιμο του Ιούδα" στο Τόλο Αργολίδας Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε για…

7 ώρες πριν

Πασχαλινές ευχές από τον γεωπόνο Αναστάσιο Πλατή

Πασχαλινές ευχές από τον Αναστάσιο Πλατή Χριστός Ανέστη! Εύχομαι το Φως της Ανάστασης να φωτίζει…

12 ώρες πριν

Κάηκαν ΙΧ, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα στο Τρίστρατο Άργους

Κάηκαν ΙΧ και τρακτέρ στο Τρίστρατο Άργους Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα…

13 ώρες πριν

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο (δύο βίντεο)

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο Βίντεο από την Aylon Film Archives Βρισκόμαστε…

18 ώρες πριν

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω… εθνικού δανείου

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω... εθνικού δανείου τoυ Tάκη Κατσιμάρδου, από…

19 ώρες πριν