Στο πιάτο: Κοτόπιτα μαρμπλ από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

κοκοκό… η κότα η Κοκώ
κακαρίζει μέσ’ τη φόρμα της για κέικ,
“έλα, να με φας”, σου λέει.

 

Κοτόπιτα μαρμπλ (marble)
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Υλικά για τον ζωμό:
• 2 λίτρα νερό
• 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• ½ κοτόπουλο σε μερίδες ή 2 στήθη
• 1 καρότο (χοντρές φέτες)
• 1 πράσο (χοντρές φέτες)
• 1 κρεμμύδι ολόκληρο
• 2 κλωνάρια σέλερι(στα τρία)
• 1 φύλλο δάφνης
• ¼ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι τριμμένο
• αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση:
• ½ φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
• 1 πράσινη πιπεριά (καρέ)
• 1 κόκκινη πιπεριά (καρέ)
• 1 καρότο (καρέ)
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• το κοτόπουλο ξεψαχνισμένο (σε μικρά κομμάτια)

Υλικά για τη φάρσα:
• 300 ml κρέμα γάλακτος
• 2 αυγά χτυπημένα
• 200 γρ. γκούντα τριμμένη
• 200 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο (της αρεσκείας σας)
• αλάτι, πιπέρι
• μοσχοκάρυδο τριμμένο

Υλικά για τα φύλλα:
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (10-12 φύλλα)
• 100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
• λίγο νερό

 

Εκτέλεση για τον ζωμό:
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με όλα τα υλικά για τον ζωμό (λαχανικά και μπαχαρικά) ώστε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αφαιρούμε το κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζουμε, το ξεψαχνίζουμε και τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
Τον ζωμό κοτόπουλου – λαχανικών τον περνάμε με ραβδομπλέντερ, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το φύλλο δάφνης. Ύστερα τον αφήνουμε να κρυώσει και τον κρατάμε στη συντήρηση μέχρι μία εβδομάδα ή στην κατάψυξη σε παγοκύστες για να ενισχύουμε άλλες παρασκευές.

Εκτέλεση για τη γέμιση – φάρσα:
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές, το καρότο, το πράσο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τελείως τα υγρά τους.
Σε μπασίνα χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα τριμμένα τυριά, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Προσοχή στο αλάτι, γιατί τα τυριά προσδίδουν ήδη αλμύρα.
Ενσωματώνουμε στο μείγμα τυριών τα λαχανικά από το τηγάνι και προσθέτουμε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να ομογενοποιηθεί το τελικό μείγμα.
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε με πινέλο τον πάτο και τα τοιχώματα στρογγυλής φόρμας για κέικ. Τσαλακώνουμε ένα ένα τα φύλλα και στρώνουμε στην αρχή τέσσερα φύλλα στον πάτο της φόρμας.

Σειρά έχει το 1/3 του μείγματος κοτόπουλου. Ξανά δύο φύλλα, μείγμα κοτόπουλου, δύο φύλλα, μείγμα κοτόπουλου και τελειώνουμε με τα εναπομείναντα φύλλα. Δεν ξεχνάμε να τα βουτυρώνουμε κάθε φορά μέσα στη φόρμα όπως τοποθετούνται τσαλακωμένα. Στο τέλος τρυπάμε το μείγμα με μαχαίρι σε διάφορα σημεία από την επιφάνεια μέχρι τον πάτο της φόρμας. Ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να χρυσαφίσει η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ξανθιά μπύρα.

 

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια