Στο πιάτο: Γιουβαρλάκια με λεμονάτη σάλτσα από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Παντρεύεται ο δούλος του Θεού Κιμάς Μόσχου τη δούλη του Θεού Λεμονάτη! Για αυτή την εβδομάδα σάς προτείνω να παντρέψετε μυρωδάτα γιουβαρλάκια με βελούδινη σάλτσα λεμονιού.

Γιουβαρλάκια με λεμονάτη σάλτσα
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

 

Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
• 750 γρ. κιμάς μόσχου
• 2 αυγά
• 1 φλυτζανάκι καφέ ρύζι
• 2 ξερά κρεμμύδια πολτοποιημένα
• 1 πράσο πολτοποιημένο
• 2 καρόταποτλοποιημένα
• ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
• ½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
• 1 κουταλάκι γλυκού δυόσμος αποξηραμένος
• 1 κουταλιά σούπας ξύδι
• 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τον ζωμό:
• 3 λίτρα νερό
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 καρότα πολτοποιημένα
• ½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο μπαχάρι
• 2 φύλλα δάφνης
• άνηθος ψιλοκομμένος
• 2 κλωνάρια σέλερι (κομμένα στα δύο)
• αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη λεμονάτη σάλτσα:
• 4 κουταλιές σούπας κορνφλάουρ
• 2 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
• 1 φλυτζάνι ζωμός κρύος
• 3 φλυτζάνια τσαγιού ζωμός ζεστός
• χυμός 2 λεμονιών
• 1 κουταλιά σούπας βούτυρο – μαργαρίνη
• αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα:
• ξύσμα λεμονιού
• πάπρικα γλυκιά
• άνηθος

Εκτέλεση για τα γιουβαρλάκια:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το μείγμα κιμά και αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα να σφίξει. Πλάθουμε μεσαία στρογγυλά μπαλάκια κι αφού ο ζωμός έχει πάρει βράση, τα προσθέτουμε μέσα και περιμένουμε μέχρι να ανέβουν όλα στην επιφάνεια. Τότε αφήνουμε να βράσουν για 20΄ σε χύτρα ταχύτητας στην ένδειξη 1 ή σε συμβατική κατσαρόλα για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τα γιουβαρλάκια από την κατσαρόλα καθώς επίσης και 1 φλυτζάνι από τον ζωμό ώστε να κρυώσει. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στη μπεσαμέλ λεμονιού.

Εκτέλεση για τον ζωμό:
Μέσα σε κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας βάζουμε όλα τα υλικά για τον ζωμό κι αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση. Όσος ζωμός περισσέψει μετά τη σάλτσα λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες παρασκευές φαγητών.

Εκτέλεση για τη λεμονάτη σάλτσα:
Σε μικρή μπασίνα χτυπάμε τους 2 κρόκους αυγών με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τις 4 κουταλιές σούπας κορνφλάουρ και το 1 φλυτζάνι από τον κρύο ζωμό. Συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3 φλυτζάνια με τον ζεστό ζωμό. Γυρίζουμε το μείγμα σάλτσας σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη, για να μη σβολιάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συμπληρώνουμε το βούτυρο – μαργαρίνη και τον χυμό λεμονιών. Σερβίρουμε σε πιάτο ή πιατέλα τοποθετώντας τα γιουβαρλάκια και περιχύνοντας με τη λεμονάτη σάλτσα. Διακοσμούμε με ξύσμα λεμονιού, πάπρικα γλυκιά και άνηθο.

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια