Δευτέρα 25 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Η αποβίβαση του Όθωνα στο Ναύπλιο, οι πανηγυρισμοί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Ηλιού, Ντέμης Ρούσσος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Άβα Γκάρντνερ, Γιώργος Ζαμπέτας

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021: Γρηγορίου του Θεολόγου, Αγίας Μαργαρίτας

Γιορτάζουν: Γρηγόριος, Γρηγορία, Μαργαρίτης, Μαργαρίτα

Γεγονότα στις 25 Ιανουαρίου
1204 Η συνεχιζόμενη οικονομική εξάντληση του πληθυσμού για την εξασφάλιση των χρημάτων που ο αυτοκράτορας Αλέξιος Δ’ είχε υποσχεθεί στους σταυροφόρους, οδηγούν λαό και μοναχούς σε εξέγερση.
1833 Αποβιβάζεται στο Ναύπλιο από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Όθων, σε ηλικία 17 ετών εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών (που θα κυβερνήσει μέχρι την ενηλικίωσή του το 1835) και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό (3.850 στρατιώτες). Την ίδια μέρα, ο Σπυρίδων Τρικούπης διορίζεται πρωθυπουργός (ως Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου) και υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ελλάδος. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται υπουργός Οικονομικών.
1836 Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής.
1897 Οι επαναστάτες των Χανίων, μεταξύ των οποίων ηγετική θέση είχε ήδη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπογράφουν στο Ακρωτήρι ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσουν την κατάλυση της τουρκικής κατοχής της Κρήτης και την ένωση με την Ελλάδα και καλούν το βασιλιά Γεώργιο Α’ να καταλάβει το νησί.
1935 Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί συρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1937 Η δικτατορία Μεταξά θεσπίζει μεταξύ άλλων τον Αναγκαστικό Νόμο 445 «Περί κινηματογράφων» για τον συνολικό έλεγχο της βιομηχανίας του κινηματογράφου και τον Αναγκαστικό Νόμο 446 «Περί θεάτρου» για το συνολικό έλεγχο του θεατρικού κυκλώματος και την υποβολή του σε αυστηρή λογοκρισία.
1938 Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1961 Αποφασίζεται η επιτόπια κατάσχεση των πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων των οποίων τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν καταβληθεί.
1961 Διαδήλωση 3.000 νεαρών ατόμων μπροστά στη Νομαρχία Κιλκίς και στην Κατερίνη με αίτημα να καταχωρηθούν στους καταλόγους μετανάστευσης στη Δυτική Γερμανία.
1962 Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Βαβανάτσος παραιτείται κατόπιν ισχυρότατων πιέσεων από την κυβέρνηση, αλλά και μεγάλου αριθμού μητροπολιτών. Σε βάρος του υπάρχουν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.
1964 Ιδρύεται η Blue Ribbon Sports, η οποία αργότερα θα μετονομαστεί σε Nike.
1996 Ξεσπά η Κρίση των Ιμίων. Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
2015 Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 36,34%. έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 27,81%.

Γεννήσεις στις 25 Ιανουαρίου
1925 Γιώργος Ζαμπέτας, Έλληνας συνθέτης
1933 Κορασόν Ακίνο, Φιλιππινέζα πολιτικός
1942 Εουσέμπιο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
1979 Κατερίνα Παπουτσάκη, Ελληνίδα ηθοποιός

Θάνατοι στις 25 Ιανουαρίου
390 Γρηγόριος Ναζιανζηνός, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και θεολόγος
1916 Γεώργιος Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός
1947 Αλ Καπόνε, Ιταλόαμερικανός γκάνγκστερ
1985 Ηλίας Ηλιού, Έλληνας πολιτικός
1990 Άβα Γκάρντνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
2011 Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, Έλληνας μεγαλοεφοπλιστής
2015 Ντέμης Ρούσσος, Έλληνας τραγουδιστής

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια