Lockdown: Τι θα ισχύσει από τις 25 Ιανουαρίου στην Αργολίδα

Στην Αργολίδα από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αίρονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που διήρκεσαν 11 ημέρες. Ας δούμε κάποια τα οποία θα ισχύουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και άλλα που ανακοινώθηκαν για αργότερα:

Παρατείνονται τα μέτρα του lockdown για τον κορονοϊό και μετά τις 25 Ιανουαρίου:

• απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

• μάσκες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους

• η αναστολή λειτουργίας της εστίασης (λειτουργούν μόνο delivery και take away)

• απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 έως τις 5:00

Τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Με περιορισμούς θα εξακολουθεί να λειτουργεί το λιανεμπόριο και μετά τις 25 Ιανουαρίου Αναλυτικά:

• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

• Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα (κωδικό 2), προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

• Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

• Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Ανοιχτά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Ανοιχτά θα είναι κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής αλλά και διαιτολογικές υπηρεσίες με τους παρακάτω όρους:

• Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

• Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

• Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

• Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.

• Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

• Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Από τις 25 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσουν και πάλι οι λαϊκές αγορές στην Αργολίδα.

Οι κανόνες για τα ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Οι ανακοινώσεις για σχολεία, κυνήγι, ψάρεμα, ΟΠΑΠ, ταξί

Αλλαγές σε ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα καθώς και την παράταση όσων ισχύουν στο lockdown για άλλη μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα.

Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS στο 13033 και οι έντυπες δηλώσεις και απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Παράταση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψαρέμα. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας άναψαν το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (εκτός από τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές).

Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια