H θέση του συλλόγου “O Παλαμήδης” για την έκδοση της “Ναυπλίας” του Λάμπρινίδη

Ανακοίνωση του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης”

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο από συμπολίτες μας (που εκπροσωπούν και την δημοτική παράταξη “Ανάπλι Εμπρός”) σχετικά με την έκδοση της “β’ γραφής” της “Ναυπλίας” του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” θα ήθελε να ενημερώσει τα μέλη και τους πολυάριθμους φίλους του τα εξής:

Ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης συνέγραψε και εξέδωσε το αρχικό κείμενο της ιστορικής του μελέτης το έτος 1898.

Από την πρώτη έκδοση μέχρι και τον θάνατό του το 1915, ο συγγραφέας διόρθωσε και εμπλούτισε το ιστορικό κείμενο το οποίο και θεωρούμε ως την “β΄γραφή” της “Ναυπλίας”.

Όμως, το όλο συγγραφικό έργο του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου δεν περιορίστηκε στην “Ναυπλία” και στην έκδοσή της. Παράλληλα, συνέγραψε και άλλα κείμενα, αρθρογραφώντας στον Τύπο της εποχής, τα οποία αποκαλύπτουν και συνθέτουν την όλη προσωπικότητα του συγγραφέα.

Η τελευταία επανέκδοση της “Ναυπλίας” έγινε το έτος 2001 και την επιστημονική επιμέλεια είχε η ιστορικός κυρία Ευτυχία Λιάτα, η οποία και την προλόγισε.

Σε προσωπική συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου με την κυρία Ε. Λιάτα, ο Σύλλογος ενημερώθηκε για δύο κυρίως δεδομένα. Πρώτον, ότι η “ανάγνωση” και “μεταγραφή” των χειρογράφων κειμένων απαιτεί την εργασία εξειδικευμένου επιστήμονα (ιστορικού και ταυτόχρονα φιλολόγου) με εμπειρία σε τέτοιου είδους κείμενα, αφού ο Λαμπρυνίδης έγραφε σε πολυτονικό σύστημα και στην καθαρεύουσα γλώσσα της εποχής, ενώ τα χειρόγραφα είναι δυσανάγνωστα (απόψεις της κυρίας Ε. Λιάτα). Δεύτερον, ότι το συνολικό κόστος της προσπάθειας θα φτάσει περίπου στο ύψος των 25.000 €.

Επειδή ο Σύλλογος δεν διαθέτει τους πόρους κάλυψης του κόστους (και αυτό δεν είναι ισχυρισμός αλλά γεγονός), απευθύνθηκε στον Δήμο Ναυπλιέων και στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.).

Πραγματικά, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. με εισήγηση της Προέδρου του ενέγραψε στον προϋπολογισμό του έτους 2021 πίστωση σε συγκεκριμένο κωδικό του, για την έκδοση της “β΄γραφής” της “Ναυπλίας”.

Ο προϋπολογισμός του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η δυνατότητα της επιθυμητής έκδοσης, που αποτελεί και έναν από τους σκοπούς του Συλλόγου.

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, η διακεκριμένη ιστορικός κυρία Ε. Λιάτα επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο του Συλλόγου τα ανωτέρω και την βούλησή της να συνδράμει με τις δυνάμεις της στην προσπάθεια του Συλλόγου και του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

Φυσικά οι ενέργειες του Συλλόγου δεν περιορίστηκαν μόνον στις ανωτέρω, αφού έχει υπάρξει επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες και φορείς που θα μπορούσαν να αναλάβουν το βαρύ έργο της αξιοποίησης του έργου (Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Harvard κλπ).

Μετά από την παρούσα ενημέρωση των μελών και των φίλων του Συλλόγου “Ο Παλαμήδης” για τις ενέργειές μας, θεωρούμε ότι προτάσεις από πρόσωπα ή φορείς για την έκδοση της “β΄γραφής” της “Ναυπλίας”, δεν αποβλέπουν (τουλάχιστον) στην ολοκλήρωση της προσπάθειας του Συλλόγου και του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Σε νεότερη ανακοίνωση, ο σύλλογος “Παλαμήδης” διευκρινίζει:

Σε συνέχεια προηγούμενου Δελτίου Τύπου του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” περί “Ναυπλίας” και προς αποφυγή παρερμηνειών θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες δύο ουσιώδεις διευκρινήσεις.

1. Το κόστος των 25.000 € για την έκδοση της “β΄γραφής” της “Ναυπλίας” του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου, αφορά στο σύνολο του κόστους της όλης δράσης (ανάγνωση, μεταγραφή, δημοσιευμένες μελέτες του Λαμπρυνίδου, έκδοση του έργου κλπ).

2. Η ουσιαστική συμβολή της φίλης κυρίας Ευτυχίας Λιάτα στην όλη διαδικασία θα είναι αφιλοκερδής, γεγονός που τιμά την ίδια ως πρόσωπο και το άριστο έργο που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα μέσα από τις μελέτες της.

Την ευχαριστούμε και προσβλέπουμε στην συνέχεια του έργου που έχει υλοποιήσει ως τώρα για την καταγραφή και ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας.

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια