Ερώτηση Ανδριανού για το Κέντρο ΕΛΓΟ-Δήμητρα (πρώην ΚΕΓΕ) στη Νέα Κίο

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Λιβανό με θέμα την ανάγκη εκσυγχρονισμού και επαναλειτουργίας του Κέντρου ΕΛΓΟ-Δήμητρα (πρώην ΚΕΓΕ και Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών) στη Νέα Κίο.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΚΕΓΕ και Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών) στη Νέα Κίο του Δήμου Άργους-Μυκηνών παραμένουν εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένες, παρά την έντονη ανάγκη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή για την έγκυρη και ουσιαστική κατάρτιση και ενημέρωση των παραγωγών, αλλά και των επαγγελματιών που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη για τον πρωτογενή τομέα στην Αργολίδα, είναι επιτακτικό να αξιοποιηθεί πλήρως κάθε δυνατότητα κατάρτισης και αρωγής προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση το εισόδημα των παραγωγών, ιδιαίτερα μάλιστα δεδομένων των προκλήσεων και των ευκαιριών της σημερινής εποχής, όπου η έξυπνη γεωργία, η καινοτομία, η έμφαση στην ποιότητα και την τυποποίηση, και η εφαρμογή νέων, βιώσιμων τρόπων για την αντιμετώπιση των φυτονόσων και των άλλων προβλημάτων στην παραγωγή λόγω και της κλιματικής αλλαγής, καθιστά τη λειτουργία αυτών δομών σε νέες βάσεις απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχουμε δυναμικά στον διεθνή ανταγωνισμό με χώρες που ήδη επενδύουν έντονα στην έρευνα και την τεχνολογία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η επαναλειτουργία του Κέντρου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Νέα Κίο ως ερευνητικού κέντρου για τον πρωτογενή τομέα με έμφαση στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής (εσπεριδοειδή, ελιές, αμπέλια, κ.α.) και με τη στελέχωσή του με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και τα υλικοτεχνικά μέσα και σε συνεργασία με φορείς όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα αναβάθμισης ολόκληρης της ευρύτερης τοπικής οικονομίας.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί ότι η διαφορετική αξιοποίηση των ήδη διαθέσιμων αυτών εγκαταστάσεων για την επέκταση για παράδειγμα σωφρονιστικού καταστήματος, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου, θα στερήσει από την Αργολίδα μια απαραίτητη δομή για την πολύπλευρη και βιώσιμη οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο Υπουργός:

Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Νέα Κίο προκειμένου να επαναλειτουργήσει η δομή αυτή και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αρωγή των παραγωγών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

1 σχόλιο

  1. Δεν απάντησε ακόμη η Κυβέρνηση, αναμένουμε απάντηση, αν η απάντηση δεν ικανοποιήσει τους κατοίκους της Νέας Κιου, θα απαντήσουμε εμείς όπως ξέρουμε να απαντάμε, όπως απαντήσαμε το 1987 στο χοιροστασιο βαβουλη που μόλυνε την περιοχή, όπως απαντήσαμε στα λύματα του εργοστασίου της ένωσης που έπεφταν ασύστολα στον ποταμό ιναχο, όπως απαντήσαμε στη χωματερή επί ημερών πλατη που ειθελε την επέκταση της, και όπως εμείς μπορούμε να απαντάμε σε ότι βλάπτει την υγεία των κατοίκων και την υποβάθμιση της περιοχής, θα είμαστε παρόντες να διεκδικούμε την ανάπτυξη της περιοχής μας, και απέναντι σε οσουν επιχειρούν την υποβάθμιση της.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια