Κουνουπίδι α λα πολίτα
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• 1 μεσαίο κουνουπίδι (σε μπουκέτα)
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• 3 πατάτες χοντροκομμένες
• 5 καρότα κομμένα στη μέση
• 1 πιπεριά κόκκινη (λεπτά καρέ)
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά
• χυμός 2 λεμονιών
• ξύσμα 2 λεμονιών
• ½ κουταλάκι γλυκού σκόνη τζίντζερ
• 1 πρέζα σκόνη μπαχάρι τριμμένο
• 1 νεροπότηρο ζωμός κοτόπουλου
• ½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
• αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα:
• φέτες λεμονιού
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκέτα, το πλένουμε και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε φαρδιά απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τον πάτο του σκεύους. Τσιγαρίζουμε το κουνουπίδι και το αφαιρούμε. Στη συνέχεια στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε τις πατάτες, την πιπεριά, τα καρότα, τα ανάμεικτα λαχανικά και τα φέρνουμε 2-3 βόλτες μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τα κομμάτια από το κουνουπίδι. Αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε με το τζίντζερ και το μπαχάρι. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου τόσο ώστε να φτάσει στη μέση του κουνουπιδιού. Βράζουμε για 30΄ σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε για 10΄ ακόμη χωρίς καπάκι για να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Σε περίπτωση που τα υγρά βγουν παραπανίσια, δένουμε με μία κουταλιά της σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ και τον χυμό ενός λεμονιού ρίχνοντας το μείγμα μέσα στο φαγητό και ανακινώντας την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον φρεσκοκομμένο άνηθο. Σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού και ένα φετάκι από λεμόνι και τελειώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μια φούντα άνηθου.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou