Στο πιάτο: Πρόταση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Στρώνουμε το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κι όλα μπαίνουν στο πιάτο. Η πολύχρωμη σαλάτα πανδαισία, η τυρομελένια, το τυλιχτό ρολό φόρμας και βεβαίως η πίτα πειρασμός του Αϊ Βασίλη. Πιάτα που δε χρειάζεται να είναι πληθωριστικά. Τραπέζια που θα στρωθούν με όλα τα καλούδια αλλά ας έχουν ως πρώτο καλεσμένο την αγάπη. Καλή χρονιά σε όλους μας!

 

Εορταστική σαλάτα με γλυκόξινη βινεγκρέτ

Υλικά για τη σαλάτα:
• 1 γαλλική πράσινη σαλάτα
• ½ ραντίτσιο
• ½ πακέτο ρόκα
• 1 αγγουράκι ξεσποριασμένο
• 20 τοματίνια
• 5 βασιλικοί αποξηραμένοι χουρμάδες
• 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα
• 5 αποξηραμένα σύκα
• 100 γρ. καραμελωμένα φουντούκια
• 50 γρ. καβουρντισμένο αμύγδαλο φιλέ
• 2 κουταλιές σούπας καβουρντισμένο σουσάμι
• 100 γρ. παρμεζάνα

Υλικά για τη βινεγκρέτ:
• 2 φλυτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι μπαλσάμικο
• 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
• 1 κουταλιά σούπας μέλι
• λίγη κρέμα βαλσάμικου
• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για τη βινεγκρέτ:
Σε δοχείο χτυπάμε με ραβδομπλέντερ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ.

Εκτέλεση για τη σαλάτα:
Σε τηγανάκι με 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο σοτάρουμε το αμύγδαλο φιλέ και αμέσως μετά το σουσάμι. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε τα φουντούκια. Αφήνουμε τους ξηρούς καρπούς στην άκρη ανά είδος για να κρυώσουν. Στη συνέχεια κόβουμε σε κύβους τα αποξηραμένα φρούτα, το αγγουράκι και τα τοματίνια στη μέση. Σε μεγάλη μπολιέραχοντροκόβουμε με τα χέρια τα φύλλα της σαλάτας εκτός από τη ρόκα. Μέσα στις πρασινάδες προσθέτουμε όλα τα υλικά κα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Ραντίζουμε με τη βινεγκρέτ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος, γαρνίρουμε με λίγη κρέμα βαλσάμικου.


 

Τυρομελένια

Υλικά:
• 2 φύλλα σφολιάτας
• ½ κιλό φέτα σκληρή
• 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (250 γρ.)
• 1 σφηνάκι γάλα
• 3 αυγά
• ½ κουταλάκι γλυκού δυόσμος αποξηραμένος
• ½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
• ½ κουταλάκι γλυκού άνηθος αποξηραμένος
• λίγο πιπέρι
• 1 κουταλάκι γλυκού σουσάμι
• 2 κουταλάκια γλυκού μαυροσούσαμο
• 3 κουταλιές σούπες μέλι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Στο μεταξύ σε μπολ σπάμε τη φέτα με τα χέρια και προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, τα 2 αυγά, το πιπέρι, τα αποξηραμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και πάνω του βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζουμε το μείγμα τυριού και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράσσουμε την πίττα διαγώνια. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό που έχει απομείνει και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροσούσαμο. Ψήνουμε για 10΄ στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε για 15-20΄ ακόμη στους 170 βαθμούς, μέχρι το φύλλο να φουσκώσει καλά και να χρυσαφίσει. Γαρνίρουμε με το μέλι και σερβίρουμε.


 

Κιμάς με μπέικον σε φόρμα και αρωματικό πιλάφι κουρκουμά με σταφίδες και κουκουνάρι

Υλικά για το πρώτο μείγμα κιμά:
• 1 πιπεριά πράσινη καρέ
• 1 πιπεριά κόκκινη καρέ
• 2 κρεμμύδια ξηρά καρέ
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 3 φέτες μπέικον καρέ

Υλικά για το δεύτερο μείγμα κιμά:
• 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
• 2 αυγά
• 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
• 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
• ½ κουταλάκι γλυκού δυόσμος αποξηραμένος
• ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο
• 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
• 1 κουταλιά σούπας κέτσαπ
• 1 κουταλιά σούπας ξύδι
• αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το στήσιμο στη φόρμα:
• 14 φέτες μπέικον
• 4 φέτες γαλοπούλα καπνιστή για τοστ σε λωρίδες (στα 3)
• 100 γραμμάρια γραβιέρα σε μπαστουνάκι

Υλικά για τη σάλτσα:
• ζωμός από τον κιμά
• αλατοπίπερο
• 1 κουταλιά σούπας κορνφλάουρ
• ½ νεροπότηρο νερό

Υλικά για το πιλάφι κουρκουμά:
• ½ νεροπότηρο ρύζι κίτρινο
• 2 κουλούρες φιδές
• 1 κύβος βοδινού
• 4 ποτήρια νερό
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμάς σκόνη
• 1 φλυτζάνι καφέ σταφίδες ξανθές
• 1 φλυτζάνι καφέ σταφίδες μαύρες
• 1 φλυτζάνι καφέ καβουρντισμένο κουκουνάρι
• 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για το πρώτο μείγμα κιμά:
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τις πιπεριές και τέλος το μπέικον. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Εκτέλεση για το δεύτερο μείγμα κιμά:
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και του προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που αναφέρονται στη συνταγή για το δεύτερο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά και συμπληρώνουμε τα υλικά που έχουμε αφήσει στην άκρη από το πρώτο μείγμα. Ξαναζυμώνουμε μέχρι να αφομοιωθούν όλα τα υλικά και τα αρώματα μεταξύ τους.

Για το στήσιμο στη φόρμα:
Ντύνουμε μία μακρόστενη φόρμα κέικ με αντικολλητικό χαρτί και πάνω της στρώνουμε 8-10 φέτες μπέικον καλύπτοντας πρώτα τον πάτο της φόρμας και με 4 φέτες ακόμη μπέικον καλύπτουμε τα πλαϊνά της φόρμας (2 φέτες σε κάθε μεριά). Πάνω στο σεντόνι από μπέικον τοποθετούμε το μισό μείγμα μας από τον κιμά. Συμπληρώνουμε τις λωρίδες γαλοπούλας και τα μπαστουνάκια τυριού. Πάνω τους στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα κιμά και ψήνουμε για 45΄ περίπου στους 180 βαθμούς.

Εκτέλεση για τη σάλτσα:
Σε κατσαρολάκι γαλατιέρα στραγγίζουμε τον ζωμό από τη φόρμα του κιμά που έχει μαζευτεί στον πάτο. Το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση και του προσθέτουμε αλατοπίπερο και το κορνφλάουρ διαλυμένο στο νερό. Σβήνουμε τη φωτιά κι ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Εκτέλεση για το πιλάφι κουρκουμά:
Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον φιδέ σπασμένο και το ρύζι κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το νερό, τον κύβο βοδινού, τον κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του και να κάνει τρυπούλες στην επιφάνεια. Τότε σβήνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με μία πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε.


 

Βασιλόπιτα πειρασμός

Υλικά για την πίτα:
• 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
• 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
• 4 αυγά
• 300 γρ. ζάχαρη
• 1 φάκελος σοκολάτα τρούφα
• ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
• 250 ml. πορτοκαλιού
• 2 βανιλίνες

Υλικά για το γλάσο:
• 125 γρ. κουβερτούρα
• 125 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 κουταλιά σούπας σπορέλαιο

Υλικά για διακόσμηση:
• καρύδα τριμμένη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3΄. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα. Προσθέτουμε τις βανιλίνες και τα ξύσματα και χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ. Συμπληρώνουμε το αλεύρι εναλλάξ με τον χυμό πορτοκαλιού και αναδεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και βάζουμε το φλουρί, αφού πρώτα το έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 40΄ έως 45΄. Αφήνουμε να σταθεί για 30΄ τουλάχιστον και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Στο μεταξύ λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το σπορέλαιο ανακατεύοντας με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει το γλάσο σοκολάτας. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στην πίτα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.

 

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια