Στο πιάτο: Πρόταση για το εορταστικό τραπέζι, από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Για την ημέρα των Χριστουγέννων σας προτείνω ένα εορταστικό μενού 8 ατόμων.

Περιλαμβάνει ορεκτικό (μπρουσκέτες χριστόψωμου με μανιτάρια), κυρίως πιάτο (χοιρινή πανσέτα βαρελάκι στη γάστρα και λαχανικά με άρωμα εσπεριδοειδών) και επιδόρπιο (μωσαϊκό λευκής σοκολάτας).

Πρόκειται για έναν γόνιμο συγκερασμό απλών παραδοσιακών υλικών και μοντέρνου τρόπου παρουσίασης με γνώμονα τις πλέον συμφέρουσες για την τσέπη μας τιμές.

Σας εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεία και δύναμη!

 

Μπρουσκέτες χριστόψωμου με μανιτάρια

Υλικά:
• 8 φέτες χριστόψωμο
• 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες
• 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου
• 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
• ½ κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
• 2 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο
• αλάτι, πιπέρι
• 100 γρ. γραβιέρα κομμένη καρέ
• 1 κουταλάκι γλυκού σουσάμι
• φύλλα άγριας ρόκας

Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια μέχρι να συρρικνωθούν. Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδο, το θυμάρι, το γλυκάνισο, το αλατοπίπερο και σβήνουμε με το ξύδι. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά.

Σε ταψί βάζουμε τις φέτες χριστόψωμου και πάνω τους μοιράζουμε τα μανιτάρια. Συμπληρώνουμε με τα κομματάκια γραβιέρας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 15΄ στους 180 βαθμούς και σερβίρουμε με λίγα φύλλα άγριας ρόκας.


 

Χοιρινή πανσέτα βαρελάκι στη γάστρα και λαχανικά με άρωμα εσπεριδοειδών

Υλικά για το κρέας:
• 1 κομμάτι χοιρινή πανσέτα βαρελάκι (3 κιλά περίπου)
• ½ φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά σούπας αλάτι
• 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
• 2 κουταλιές σούπας μπέικινπάουντερ

Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ λαδώνουμε το κομμάτι κρέατος και το αλατοπιπερώνουμε γύρω γύρω. Του κάνουμε μασάζ με το μπέικινπάουντερ και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει η πέτσα χρυσαφένια και κριτσανιστή. Το επόμενο πρωί διπλώνουμε το κρέας με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Προσέχουμε τα ανοίγματα να είναι από την πάνω μεριά, για να μη χαθούν οι χυμοί του κρέατος κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μέσα σε γάστρα ρίχνουμε 1 ½ λίτρο νερό και τοποθετούμε τη σχάρα της γάστρας από πάνω. Ξαπλώνουμε το κρέας πάνω στη σχάρα και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 3 ½ ώρες προσθέτοντας ανά διαστήματα νερό στον πάτο της γάστρας. Ελέγχουμε το φαγητό και το ξεσκεπάζουμε. Ψήνουμε 1 έως 1 ½ ώρα ακόμη μέχρι το κρέας να ροδοκοκκινίσει καλά στο εσωτερικό του. Αφού ψηθεί, αφήνουμε το κομμάτι κρέατος να ξεκουραστεί και μετά σερβίρουμε.

Υλικά για τη μαρινάδα λαχανικών:
• χυμός και ξύσμα 2 πορτοκαλιών
• χυμός και ξύσμα 2 λεμονιών
• 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή
• 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα πικάντικη
• 1 σφηνάκι πετιμέζι
• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για τη μαρινάδα:
Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. «Βαπτίζουμε» μέσα τα λαχανικά και τα ξεχωρίζουμε ανά είδος.

Υλικά για τα λαχανικά:
• 5 πατάτες μικρές με τη φλούδα κομμένες στα δύο
• 5 καρότα κομμένα στα δύο
• 1 μελιτζάνα σε ροδέλες
• 1 κολοκυθάκι στρογγυλό σε ροδέλες
• 1 πράσο σε χοντρές ροδέλες
• 1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
• 1 πιπεριά ξανθή σε ροδέλες
• 2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
• 1 κρεμμύδι ξηρό σε ροδέλες

Εκτέλεση για τα λαχανικά:
Τοποθετούμε όλα τα λαχανικάεκτός από τις πατάτες και τα καρόταανά είδος σε σειρές μέσα στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφού τα περάσουμε από τη μαρινάδα. Ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν (περίπου 40΄ στους 180 βαθμούς).
Σε μικρό πυρίμαχο σκεύος ψήνουμε χωριστά τις πατάτες και τα καρότα με όσα υγρά έχουν απομείνει από τημαρινάδα προσθέτοντας, αν χρειαστεί, περισσότερο νερό. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους.

Σερβίρισμα:
Τοποθετούμε σε μεγάλο πλατό το κομμάτι κρέατος και συμπληρώνουμε με όλα τα λαχανικά περιμετρικά. Διακοσμούμε με λίγα κλωνάρια δεντρολίβανου.


 

Μωσαϊκό λευκής σοκολάτας

Υλικά:
• 225 γρ. μπισκότα τύπου ΠΤΙ ΜΠΕΡ
• 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
• 250 γρ. μαργαρίνη
• 200 γρ. ανάμικτοι ξηροί καρποί (φουντούκι, αμύγδαλο, φιστίκι Αιγίνης)
• 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
• 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα (κράνμπερι, ξανθές και μαύρες σταφίδες)
• 1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας
• 1 βανιλίνη

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε τη λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζαχαρούχο, τη βανιλίνη και συμπληρώνουμε με τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.

Σε μπολιέρα σπάμε με τα χέρια τα μπισκότα ακανόνιστα και τα ραντίζουμε με το λικέρ. Μέσα στην κατσαρόλα με το υγρό μείγμα λευκής σοκολάτας προσθέτουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν από τη λευκή σοκολατένια «σάλτσα».

Σε στενόμακρη φόρμα κέικ στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με το μπισκοτένιο μείγμα. Βάζουμε στην κατάψυξη και πριν σερβίρουμε, αφήνουμε για 5΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Διακοσμούμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και μινιατούρες ζαχαρωτών.

 

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια