Παραμένουν οι ενστάσεις των γεωπόνων της Αργολίδας για τα πιστοποιητικά χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε στο έγγραφο του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αργολίδας στο έγγραφότης για το “Πιστοποιητικό Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων”.

Οι Γεωπόνοι της Αργολίδας είχαν ζητήσει στο έγγραφό τους (δείτε εδώ) να μην χρειάζονται ανανέωση τα πιστοποιητικά ΟΧΓΦ που απέκτησαν μόλις πριν 5 χρόνια οι επαγγελματίες χρήστες.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση, η Κοινή Υπουργική Απόφαση τροποποιεί τη διάρκεια ισχύος των εν ισχύ πιστοποιητικών στα επτά έτη (δείτε ολόκληρη την απάντηση εδώ).

Οι απαντήσεις του Υπουργείου ωστόσο δεν ικανοποιούν το Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αργολίδας, ο οποίος εμμένει να μην χρειάζονται ανανέωση τα πιστοποιητικά ή τουλάχιστον να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος. 

Σε νέο έγγραφο αναφέρει:

Σχετικά με την απάντηση που μας αποστείλατε, εκτιμάμε θετικά την άμεση ανταπόκρισή σας.

Θεωρούμε, ωστόσο, πως η απόφαση για επιμήκυνση ισχύος των πιστοποιητικών από τα πέντε στα επτά έτη θα έπρεπε να αφορά όλα τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τις 30/04/2015, δηλαδή από την έναρξη της διαδικασίας, αλλιώς είναι βέβαιη η σύγχυση και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και στη συνταγογράφηση.

Επίσης, είναι θετική η αναφορά σας στην ανάγκη για τροποποιήσεις στο σύστημα απόκτησης των πιστοποιητικών, τις οποίες και επεξεργάζεστε, και προσδοκούμε αυτές οι αλλαγές να είναι στην κατεύθυνση όσων θέσαμε στην επιστολή μας. Βέβαια, οφείλουμε να πούμε ότι δεν μας γεννά αισιοδοξία η διαχρονική υποβάθμιση των δομών και λειτουργιών των δημοσίων υπηρεσιών παροχής εκπαίδευσης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) που θα έπρεπε να παίξουν τον κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών.

Όσον αφορά στο αίτημά μας να μην χρειάζονται ανανέωση τα πιστοποιητικά ή τουλάχιστον να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος, επιμένουμε πως η κοινή λογική, ακόμη και το «πνεύμα» του άρθρου 5 της ενωσιακής Οδηγίας 128/2009, αυτό επιβάλλουν.

Αν στόχος της κατάρτισης είναι η «απόδειξη επαρκούς γνώσης των θεμάτων του παραρτήματος Ι» όπως προβλέπεται και από την κοινοτική οδηγία, τότε αυτό επιτυγχάνεται με το πιστοποιητικό που ήδη έχουν -ύστερα από εξετάσεις- λάβει οι επαγγελματίες χρήστες και είναι ακατανόητη η ανάγκη συχνής ανανέωσής του.

Αυτή θα δικαιολογείτο μόνο εάν διαπιστωνόταν κάποια ουσιώδης εξέλιξη/τροποποίηση στα θέματα του Παραρτήματος Ι, όπως αυτά εξειδικεύτηκαν στην επικαιροποιημένη βάση δεδομένων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, και στα οποία εξετάστηκαν οι επαγγελματίες χρήστες. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό ή συχνό με βάση την θεματολογία του Παραρτήματος I, που κατά βάση αφορά κάποιες βασικές γνώσεις για την ασφαλή για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον χρήση των ΦΠΠ.

Εάν είναι έτσι, τότε θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε είτε να διευρυνθεί περαιτέρω η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών είτε, εάν ακόμα και αυτό προσκρούει σε παραλογισμούς των ενωσιακών ελέγχων, να επιλεχθεί μια πολύ πιο ευέλικτη, απλή και μη κοστοβόρα για τους παραγωγούς διαδικασία ανανέωσής τους.

Να επισημάνουμε, τέλος, ότι ως υπεύθυνοι επιστήμονες και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην πώληση των γεωργικών φαρμάκων προς τους επαγγελματίες χρήστες, θεωρούμε αυτονόητο το χρέος μας να παρέχουμε προς τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων τις απαραίτητες συμβουλές για την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας, όπως τις προαναγγείλατε στην απάντησή σας, και είμαστε διαθέσιμοι για κάθε θετική συμβολή.”

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια