Αντιδρούν ΟΕΕ-ΤΕΕ-ΓΕΩΤΕΕ για την τροπολογία Κεραμέως: Υποχρεούνται να εγγράφουν πτυχιούχους κολεγίων

Τεχνικό Επιμελητήριο (TEE), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ) υποχρεούνται στο εξής να εγγράφουν πτυχιούχους κολεγίων, οι οποίοι θα έχουν ίδια δικαιώματα άσκησης επαγγέλματος με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τη χθεσινή αιφνιδιαστική τροπολογία της Ν. Κεραμέως που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Το ΤΕΕ με μια σκληρή ανακοίνωση του προέδρου του Γ. Στασινού, καταγγέλλει νυχτερινό κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» και τονίζει ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, ενώ η επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του υπουργείου Παιδείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σχετική κοινοτική οδηγία.

Για απαράδεκτη απόφαση, απαξίωση του επιστημονικού επιπέδου των οικονομολόγων και ψήφιση τροπολογίας ερήμην χωρίς διάλογο κατηγορεί την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ειδικότερα η τροπολογία της υπουργού Παιδείας υποχρεώνει τα επιμελητήρια να εγγράφουν αποφοίτους κολεγίων αφαιρώντας τους την αρμοδιότητα να κρίνουν τις αιτήσεις, καθορίζει ότι οι αρμοδιότητες της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων επανέρχονται στο υπουργείο και προβλέπει:

• Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα

• Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού

• Τονίζεται ότι τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

• Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί συνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών, και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματικών συλλόγων του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των φυσικοθεραπευτών κ.λπ.

Με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, οι Πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Στασινός και Σπύρος Μάμαλης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να περάσει στο «και πέντε» και από την πίσω πόρτα την τροπολογία, που ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων αποδεικνύει το λάθος αυτής της απόφασης.

Η κυρία Κεραμέως επιλέγει, χωρίς πρότερη διαβούλευση και παρά τις συνεχείς πιέσεις μας για διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, να δώσει την αρμοδιότητα σε ένα τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) να αποφαίνεται για το αν το πτυχίο του οποιουδήποτε κολλεγίου, αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας, μπορεί να αναγνωριστεί ως ισοδύναμο με τα πτυχία και τα διπλώματα τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων, όσο και εγνωσμένης αξίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Να θυμίσουμε στην κυρία Κεραμέως ότι οι επιστημονικοί φορείς είναι οι κατεξοχήν αρμόδιες δημόσιες αρχές για τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως είναι το επάγγελμα του μηχανικού, του οικονομολόγου, του γεωτεχνικού κ.α..

Και είναι απορίας άξιο γιατί η Υπουργός Παιδείας επιλέγει αυτή την ισοπεδωτική λογική απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Ακόμα χειρότερα, επιλέγει να επικαλεστεί την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν για να αλλάξει με αυτές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να το υπενθυμίσουμε στην κυρία Κεραμέως:

Η επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και ουδεμία σχέση και ανάμειξη έχει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, η Υπουργός Παιδείας προχωρά σε τροπολογία, η οποία αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα;

Γιατί επέλεξε να την καταθέσει εκπρόθεσμα στο σχετικό νομοσχέδιο;

Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας;

Εκτός εάν η κυρία Κεραμέως θέλει να χτίζονται σπίτια, να υπογράφονται ισολογισμοί, να ελέγχονται φορολογικά εταιρείες από αμφιβόλου επάρκειας «επιστήμονες».

Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη και αντισυνταγματική αυτή τροπολογία.

Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση του ελληνικού λαού γύρω από το μείζον αυτό θέμα, που ισοπεδώνει πτυχία, διπλώματα και κόπους ετών των Ελλήνων επιστημόνων στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια