Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Αργολίδας: Mε την Υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν θα παίξει κανείς

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας

Συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, αποθήκες, ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, είμαστε στην «πρίζα» από πέρσι τέτοια εποχή που ξεκίναγε για εμάς ένας ακόμη Γολγοθάς χριστουγεννιάτικων εορτών που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα  με εντεινόμενους  ρυθμούς και με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Από την δική μας εξοντωτική δουλειά οι τζίροι της εργοδοσίας έχουν εκτοξευτεί ενώ τα μέτρα προστασίας  για την υγεία και την ασφάλεια μας αποτελούν κόστος, οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι, η ημιαπασχόληση και η ευέλικτη εργασία εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες μορφές απασχόλησης. Από «ήρωες» του προηγούμενου διαστήματος τώρα μας χρεώνεται και η εγκληματική ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας, πετώντας μας το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης.

Η δουλειά από πόστο σε πόστο, ο  επιπλέον όγκος εργασίας των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών, της «μπλακφράιντεϊ», της χριστουγεννιάτικης περιόδου  σε συνδυασμό με την πίεση και την τρομοκρατία των επιπλήξεων και των αξιολογήσεων από τη μεριά της εργοδοσίας, μας έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής. Οι λέξεις «καθηκοντολόγιο» και «πόστο» αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο μέσα στα καταστήματα.

Όλοι τρέχουν παντού! Γυναίκες ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες και ράφια αποθηκών, μπαινοβγαίνουμε σε θαλάμους καταψύξεων ή με μια λίστα στα χέρια γεμίζουμε δύο και τρία καρότσια ταυτόχρονα με το άγχος να προλάβουμε στο 4ωρο-6ωρο-8ωρο… μας να βγάλουμε δουλειά για δέκα, για να μη δώσουμε «δικαίωμα». Βρισκόμαστε πολλές φορές περικυκλωμένοι από δεκάδες πελάτες μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα προσπαθώντας να ξεφορτώσουμε ή να γεμίσουμε, που εκτός από τον κίνδυνο της διασποράς υπάρχει και  άμεσος  κίνδυνος ατυχήματος. Τα ωράρια και τα προγράμματα μας έχουν γίνει λάστιχο, τα ρεπό κόβονται, τα κρούσματα μέσα στα καταστήματα, τις αποθήκες, τα γραφεία είναι δεκάδες πανελλαδικά, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για αυτά, μας εκβιάζουν να μην βγει τίποτα έξω από την πόρτα του καταστήματος.

Αυτές τις μέρες  στα καταστήματα δεν πέφτει καρφίτσα, δεν τηρείται κανένα από τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Το μέτρο 1 άτομο ανά 15 τ.μ,  και οι απολυμάνσεις είναι μόνο στα χαρτιά. Και ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση στους χώρους δουλειάς, η εργοδοσία  παίρνει τα εύσημα από τα κυβερνητικά στελέχη για την τήρηση των μέτρων προστασίας αγνοώντας επιδεικτικά τις  εκατοντάδες καταγγελίες των σωματείων για κρούσματα, για την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, για μη τήρηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης  για την λειτουργία του λιανεμπορίου, ενόψει της εορταστικής περιόδου, με την διαδικασία του «clickaway» είναι μια ακόμα απόδειξη των παλινωδιών της.

Από την μια ομολογούν ότι η κατάσταση στην διαχείριση της πανδημίας τους έχει ξεφύγει, με το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται στο κόκκινο και να μην αντέχει. Από  την άλλη  επιβεβαιώνουν αυτά που εκατοντάδες σωματείαπανελλαδικά αναδεικνύουν εδώ και 9 μήνες. Ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλά προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς, ότι η υγεία και τα δικαιώματα μας θυσιάζονται μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση δεν βρήκε να πει κουβέντα για τους εργαζόμενους, για τους όρους με τους οποίους θα εργαστούμε. Ποια είναι αυτά τα αυστηρά μέτρα που επικαλούνται και ποιός θα ελέγχει την εφαρμογή τους; Δεν μας είπαν, τώρα που αντικειμενικά θα αυξηθεί η κίνηση, θα γίνουν μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους;

Όσοι εργαζόμενοι είμαστε σε αναστολή, θέλουμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας, στα πόστα μας, να πληρωνόμαστε κάθε μήνα τον μισθό μας. Δεν μπορούμε να ζούμε με τα ψίχουλα του κρατικού επιδόματος, δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε στην ανασφάλεια, με το άγχος αν και αύριο θα έχουμε μεροκάματο, πως θα τα βγάλουμε πέρα. Αυτό όμως θέλουμε να γίνει,όχι σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Ως εδώ! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δυναμώνουμε το συλλογικό μας αγώνα, το σωματείο μας. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για την  υγεία και την ασφάλεια μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγουν μπροστά, να καταγγείλουν στο σωματείο μας, στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ([email protected] – 6948823862-/-6932134064) οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.
 • Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
 • Πολλαπλασιασμό των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει ανάγκη.
 • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων (ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.α) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.
 • Να ενισχύσει η κυβέρνηση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό το ΣΕΠΕ, το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

 

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ  ΥΓΕΙΑΣ,  ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.Παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, να μην αφήσουμε να περάσει στην εργατική τάξη ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια