Κ. Γκαρκάσουλας: Χωρίς στήριξη των επιχειρήσεων, η κοινωνία θα καταρρεύσει

Άρθρο του Κώστα Γκαρκάσουλα,
A’ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Έπειτα και από το δεύτερο κλείσιμο εξαιτίας της πανδημίας, υπάρχει αδυναμία μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων να επιβιώσουν, εάν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι όσο και πολλές μικρές επιχειρήσεις μένουν εκτός παρεμβάσεων στήριξης επί της ουσίας, εάν εξαιρέσουμε βέβαια την επιστρεπτέα προκαταβολή (την οποία βέβαια, δεν την έχουν πάρει όλοι).

Όπως καταδεικνύουν πολλές έρευνες, χιλιάδες εξ αυτών δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν… Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, η Κυβέρνηση να στηρίξει τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ελάχιστα, ειδικά στο δεύτερο κλείσιμο:

Διάφορα επαγγέλματα όπως έμποροι, απαασχολούμενοι με την Εστίαση, ασφαλιστές, πρακτορεία ΟΠΑΠ, μικροέμποροι, άνθρωποι που εργάζονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή έχουν ένα μαγαζί που το δουλεύουν μόνοι τους, θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού επί της ουσίας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, μένουν χωρίς στήριξη από την Πολιτεία και βέβαια εδώ θα πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός πώς θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων…

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται όμως και πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα που μπορεί να μην κλείνουν με κρατική εντολή, όμως με τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν τζίρο.

Πώς θα δουλέψει δηλαδή για να καταβάλει φόρους, εισφορές, μισθούς, ενοίκιο, ένας ιδιοκτήτης συνεργείου, από την στιγμή που δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών; Δεν θα έχει απώλεια τζίρου αυτός ο επαγγελματίας; Και η επιχείρηση η οποία βρίσκεται κλειστή με κρατική εντολή, πώς θα βρει έσοδα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της (δώρο Χριστουγέννων, ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, ΟΤΕ, έστω και το 20% ενοικίου); Δεν θα πρέπει να υπάρχει χρονική μετάθεση αυτών των υποχρεωτικών πληρωμών;

Βέβαια, δεν τασσόμαστε κατά της εφαρμογής μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Θεωρούμε όμως επιβεβλημένο να υπάρξει πρόνοια για ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Για να είμαστε ρεαλιστές, είναι σίγουρο ότι η περιπέτεια του κορονοϊού θα αργήσει να τελειώσει. Και το αρνητικό αποτύπωμα της ύφεσης στην αγορά, θα είναι ορατό για χρόνια…

Ήδη αυξάνονται οι οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ταμεία, δάνεια δεν αποπληρώνονται και έρχεται ένας νέος πτωχευτικός κώδικας που απειλεί με πτώχευση, ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας. Και εδώ θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή από την Κυβέρνηση, για να μην αυξηθεί η κοινωνική ανισότητα, που πάντα σε περιόδους κρίσης βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Για την ενίσχυση λοιπόν της ρευστότητας των επιχειρήσεων χρειάζεται μια σειρά μέτρων

Κούρεμα οφειλών

Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επέκτασης της Επιστρεπτέας προκαταβολής με περισσότερα κεφάλαια το 2021, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και με υποχρέωση επιστροφής των δικαιούχων του 30% του ποσού η και καθόλου.

Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Επιδότηση του συνόλου του ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις

Επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας

Να δοθεί ακέραιο το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους.

Να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος. Τούτη την ώρα έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας. Είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με εγγύηση του κράτους αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Κούρεμα κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.

Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού

Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά. Θέλει ή δεν θέλει να υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις; Αν δεν θέλει ας βγει να το πει, για να μην περιμένουμε άδικα περαιτέρω στήριξη. Εφόσον όμως δηλώνει μέχρι τώρα ότι θα σταθεί δίπλα σε όλους, οφείλει να το αποδείξει με πράξεις. Γιατί εάν κοιτάξουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία όπου το κράτος έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου που έχασαν οι επιχειρήσεις εξαιτίας του κλεισίματος λόγω πανδημίας, θα μας πιάσει θλίψη.

Θεωρώ επιβεβλημένο όμως, να υπάρξει πρόνοια για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Ακόμα και μία στοιχειώδης κανονικότητα δεν μπορεί να επανέλθει από τη μία μέρα στην άλλη. Απαιτούνται πραγματικά μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και όχι «ασπιρίνες». Διαφορετικά περισσότερες από 150.000 μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα οδηγηθούν σε «ξαφνικό θάνατο» και οι εργαζόμενοι τους στην ανεργία. Και τότε θα σπεύσουν κάποιοι να τις χαρακτηρίσουν ως «παράπλευρες απώλειες», αλλά για αυτό βέβαια θα ευθύνεται η κυβερνητική αδιαφορία.

8 σχόλια

 1. Ρε δε πάτε στον αγύριστο όλοι σας. Τη βρήκαμε την καραμέλα τώρα, “γιατί δεν πάνε οι νέοι στα χωράφια …..και είναι τεμπέληδες ….και όλο σπουδάζουν”
  Όποιος νομίζει ότι ο κόσμος δεν δουλεύει στα χωραφάκια σας τότε με μεγάλη επιοίκια λέω να πάει για τον Καιάδα. Οι νέοι και όλος ο κόσμος και στα χωράφια δουλεύει και ντελίβερη κάνει και το σκατό του, μετά συγχωρήσεως θα κάνει για να τα βγάλει πέρα. Οπότε μόκο.

  3
  1
 2. Πολυ σωστές οι παρατηρήσεις σου Κωστα αλλά μην ξεχνάς πως η χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια ζούσε με δανεικα κ μαύρο χρήμα, είναι γνωστό τις πάσει, οι κάρτες τα εορτοδανεια οι επιδοτησεις( ( που αντί να γίνουν παραγωγικός πλούτος έγιναν κότερα βίλες τριών πατωματων σκάφη αναψυχής κ διακοπές) και ήρθαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις μαζί με το λογ/μο, όπως ξέρεις η πολη κ ο νόμος μας ήταν πρώτος σε καταθέσεις, σε ακριβά αυτ/τα κ σπίτια, και πολλά σκυλάδικα, όλος αυτός ο πλούτος ήταν επιπλαστος, ψεύτικος με χιλιαδες αντιπαραγωγικους δημόσιους υπαλλήλους που διοριζαν τα αστικά κομματα,αυτα έχουν την ευθύνη για την καταστροφή που ήρθε και ερχετε μεγαλύτερη, ο σοφός λαός έλεγε κρατάτε πισινή, δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, αλλά ολοι ήμασταν στα όπαλα, στα τζιπ 4000 κυβικών και σε αυτά που προανέφερα, και ήρθε το τωρα, φτάσαμε στο σημειο να μαζεύουν πορτοκάλια κ ελιές Πακιστανοί κ αφγανοι, βλέπεις κανέναν να καλλιεργεί τη γη μας???? οχι, άρα λοιπόν την ευθύνη την εχουμε εμείς πρώτοι, που στηριζαμε ένα βρώμικο κ διεφθαρμένο σύστημα, και φτιάξαμε νέους καναπεδατους, φραπεδατους κ τεμπέληδες, ας ανασκουμπωθητε ολοι εσείς να δημιουργήσετε προϋποθέσεις εργασίας πρώτα στην γη και μετά στη βιοτεχνία, βιομηχανία, ξεκινημα από μηδενική βάση λοιπόν, γιατί φοβάμαι πως σύντομα θα δούμε άγριες καταστάσεις στους δρόμους που κανεις δεν θα μπορεί να χαλιναγωγησει. Ξεκινήστε λοιπόν όλοι δουλειά στο χωράφι για ποιοτικό εξαγωγιμο προϊόν, και μετά ανοίξτε εμπορικά να αγοράσετε και κοστούμια και γραβάτες.

  1
  4
  • Μάλλον για τους “νέους καναπεδατους, φραπεδατους κ τεμπέληδες”
   θα αναφέρεσαι στον εαυτό σου ή στα παιδιά σου. Τέλος πάντων εγώ στο Άργος και στο Ναύπλιο δεν είδα καμία πλειοψηφία να έχει 4000κυβικά αμάξι, αντιθέτως οι “νέοι φραπεδάτοι καναπεδάτοι” όπως τους αποκαλείς εσύ, πληρώνονται τουλάχιστον με 400ευρώ το μήνα και πτυχιούχοι χωρίς ένσημα και σκοτώνονται στο δρόμο για ένα μεροκάματο,(delivery). Τώρα αν εσύ φίλαγες κατουρημένες ποδιές και καβάντζονες επιδοτήσεις 10 10 για να έχεις εσύ τον “Αλβανό” στο χωράφι και για να καταστρέψεις την παραγωγή σου, λόγο οδηγιών ΕΕ, δεν σου φταίει κανείς. Με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταντήσαμε έτσι, που τους ψήφιζες ΕΣΥ, τσιφλικά μου.

   4
   1
   • Και γιατί πάνε ντελιβερυ οι νέοι για 2 ευρώ την ώρα κ δεν πάνε στην κοπη της ελιάς και της πορτοκάλια με 30 ευρώ την ημέρα μεροκάματο φίλε Αργείε; να σου πω εγώ; γιατί είναι τεμπέληδες και φοβούνται τι δουλειά, και ο Σύριζα στα 4 χρόνια εξουσίας φταίει για τα δεινα της χώρας των τελευταίων 40 ετών;; επίσης τι προτείνεις;;; σταλινικο καθεστώς;;

    • Τεμπέλης είσαι και φαίνεσαι και το σόι σου όλο. Που θα τολμήσεις να μιλήσεις έτσι για τους συνανθρώπου σου. Στην ελιά και στα πορτοκάλια 30ευρώ δεν δίνει κανείς πόσο μάλλον και ασφαλιστική κάλυψη. Μια χαρά, λοιπόν, βολεύουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με 3 ή 5ευρώ την ημέρα και άμα αρέσει. Επιπλέον που θίχτηκες εσύ για τον ΣΥΡΙΖΑ; Τί πολιτικές επιλογές υλοποίησε; Στα χνάρια του κινείται τώρα και η ΝΔουλα. Κάτι τελευταίο, δηλαδή, τί θες να μας πεις ότι είσαι “ειδικός” στο σταλινικό καθεστώς και κακοπέρασες; “Δε νομίζω Τάκη”
     Υ.Γ
     Φίλους, τομάρια σαν και εσένα δεν έχω. Ξύδι.

     2
     1
     • Σου επιστρέφω τις βρισιές, και δεν κατάλαβα δεν μπορούμε να εκφράσουμε την άποψη μας; δεν έχει νόημα με κόκκινο μαύρους φασίστες η συζήτηση, αλλά την παιδεία που πήρες απ το σπίτι σου δεν θα στην αλλάξω εγω, έτσι έμαθες έτσι θα είσαι βωμολόχος, και κακομοίρης. ΥΓ : και αν δεν σ αρέσει η αστική δημοκρατία μπορείς να μεταναστεύεις στη Κίνα η στη Βόρεια Κορέα, να δω πόσο θα μπορείς να βρίζεις μέσα από σαιτ κακομειρε ανθρωπάκο.

    • Έχεις ταξιδέψει στην βόρεια Κορέα και γνωρίζεις Δαλαμαναριώτη; Τουλάχιστον ανακουφίζομαι ξέροντας ότι γνωρίζεις να υπάρχουν και άλλη τόποι εκτός από το χωριουδάκι σου και το τσιφλικάκη σου, τράβα κλέψε από καμιά γεώτρηση και μοκο.

     3
     2
     • Μάθε αργειτακο να μην σνομπάρεις τα χωριά μας γιατί η πολη σου στα χωριά μας στηρίζετε, εμεις κυκλοφορούμε στη πολη σου και στηρίζουμε τα μαγαζιά σας και τις επιχειρήσεις σας με τα ωραία μας χρήματα, αν δεν ήταν τα χωριά μας στη πολη σου δεν θα κυκλοφορούσε ούτε σκύλος, γι αυτό μ
      Κάνε τουμπεκί λοιπόν, φορεσε τη μασκουλα σου, και κάνε τον γύρω της λιμνούλας, και καλά Χριστούγεννα.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια