Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Αργολίδας: «10ωρη εργασία, 200 ευρώ μισθός – Θηλιά για το λαό ο προϋπολογισμός»

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας

Μέχρι σήμερα τα στοιχεία δηλώνουν ότι η πανδημία καλπάζει με χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους και νεκρούς καθημερινά. Την ίδια στιγμή η θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας παραμένει εκτός των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός που ψήφισε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2021, είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και εις βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής του λαού.

Μειώνει μια σειρά δαπάνες που αφορούν την ενίσχυση σε υγεία, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμία, ΟΑΕΔ, επιδόματα ανεργίας κλπ, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους καθώς και τη μεγάλη στρατιά των ανέργων που δημιούργησε η κρίση.

Την ίδια ώρα, κατευθύνει μεγάλα κεφάλαια στους επιχειρηματικούς ομίλους για να έχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό, το οποίο θα ανακυκλώνεται ανάμεσα στην προσωρινή εργασία και στην ανεργία. Οι μόνες αυξήσεις για τους εργαζόμενους είναι στους έμμεσους φόρους  και στις υπερωρίες.

Συνάδελφοι, έχουμε έρθει αντιμέτωποι από την αρχή της πανδημίας με σωρεία μέτρων που περιλαμβάνουν νέες σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο εισόδημα μας.

Διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε βάρος των εργαζομένων με απλήρωτες υπερωρίες, Κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς, Εκ περιτροπής εργασία με το 50% του μισθού, Αναστολή συμβάσεων που ειδικά στο εμπόριο ανοίγει το δρόμο των απολύσεων, Νομοθέτηση των 200 ευρώ ως μηνιαίο μισθό για εργαζόμενους στο πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας..Γενίκευση της τηλεργασίας, αλλά και του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με το οποίο οι εργαζόμενοι χάνουν το 20% του μισθού τους, Κατάργηση της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και αργίες, Μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όσους βρέθηκαν σε αναστολή, Παράταση στο πάγωμα του κατώτατου μισθού…

Ταυτόχρονα οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν φιλική συμμετοχή περίπου 5% στους συνολικούς φόρους και θα ενισχυθούν με 32 δις από τα οποία τα 19,3 είναι χάρισμα. Επίσης 345 εκατομμύρια ευρώ πάνε σε επιδοτήσεις των επιχειρήσεων που δεν υποχρεώνονται να δώσουν για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές ούτε σεντ. Επιπλέον, τα 4 δις το χρόνο στο ΝΑΤΟ παραμένουν, παρόλο που συνεχίζει να ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, βάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Συνάδελφοι, απέναντι σε ένα Προϋπολογισμό που είναι δηλητήριο για τη ζωή των εργαζομένων και συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να εξασφαλίσει τώρα η κυβέρνηση:

  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρες ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι που ληστεύουν τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, όπως ο ΕΝΦΙΑ.
  • Αφορολόγητο για τους εργαζόμενους, ατομικό 20.000 ευρώ με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, με 45% στα κέρδη του.
  • Την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
  • Μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους, τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.
  • Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
  • Να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
  • Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ- ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια