Μια ρωμαϊκή έπαυλη με θέα τον Κορινθιακό …ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία

Σημαντικά ευρήματα αναδεικνύει η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Κατουνίστρα του Λουτρακίου, ευρήματα που μαρτυρούν την σπουδαιότητα του Ισθμού κατά την αρχαιότητα, αλλά και την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, στη διάρκεια εκδήλωσης ενημέρωσης, με αφορμή τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2020 στην περιοχή.

Για όγδοη συνεχή χρονιά συνεχίσθηκαν και ολοκληρώθηκαν για το 2020 οι συστηματικές ανασκαφικές εργασίες στην Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου (θέση Κατουνίστρα) με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αρωγό της προσπάθειας τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεωδώρων.

Με τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2020 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία του έργου και ακολούθησε παρουσίαση των ερευνών και των ευρημάτων από την αρχαιολόγο επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού Ζωή Ασλαματζίδου και τον αρχαιολόγο Κώνσταντίνο Τζιαμπάση.

Η μεγάλης έκτασης ρωμαϊκή έπαυλη που ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν συστηματικά από το 2012 κοντά στο Λουτράκι, στη θέση Κατουνίστρα και συνεχίζονται έως σήμερα. Το πολυτελές συγκρότημα χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ., είχε θέα στον Κορινθιακό, διέθετε εντυπωσιακό λουτρικό συγκρότημα στα νότιο ανατολικά και μια μεγάλη κολυμβητική δεξαμενή (piscina). Ανήκε πιθανόν σε κάποιο γαιοκτήμονα ή ήταν η εξοχική κατοικία ενός υψηλού αξιωματούχου της τότε ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου σε στενή σχέση με την αυτοκρατορική οικογένεια. Οπωσδήποτε όμως κτίστηκε την περίοδο ανάδειξης της πόλης σε εμπορικό κέντρο και παρήκμασε πιθανόν λόγωτου καταστροφικού σεισμού του 551.

Η έπαυλη αποτελείται από 30 δωμάτια, διαρθρωμένα με απόλυτη συμμετρία σε δύο διαμερίσματα 13 δωματίων εκατέρωθεν μεγάλου χώρου (15×12 μ.), με αψίδα στη βόρεια πλευρά και επιμήκη προθάλαμο στη νότια. Εντοπίστηκαν το δυτικό και ανατολικό όριό της με πλευρική είσοδο και καμπτόμενο διάδρομο. Από την ανατολική είσοδο μάλιστα εκκινεί με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά διάδρομος που πιθανόν συνέδεε την έπαυλη με το παρακείμενο λουτρό. Σ’ ένα δωμάτιο σώζονται τα σκαλοπάτια λίθινης κλίμακας που μαρτυρούν την ύπαρξη ορόφου ενώ υπάρχουν και δωμάτια με πλινθόκτιστες κόγχες στις τέσσερις γωνίες τους.

Σε μικρή απόσταση (9–11 μ.) βορειοανατολικά της έπαυλης ερευνήθηκε τμήμα λουτρού με 19 κύριους χώρους και τρεις βοηθητικούς (praefurnia), παρατεταγμένους σε δύο επιμήκεις άξονες με κατεύθυνση Β–Ν.

Η ανασκαφή απέδωσε άφθονη κεραμική, που καλύπτει χρονολογικά μια περίοδο από τον 2ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., με το υλικό του 3ου–5ου αιώνα μ.Χ. να εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Περιλαμβάνει όστρακα από αμφορείς, πίθους, λυχνάρια, χύτρες, πινάκια, κυψέλες και αγγεία terra sigillata, ανατολικών, δυτικών και αφρικανικών εργαστηρίων.

Φέτος για πρώτη φορά ο σχεδιασμός εκτός από το ανασκαφικό έργο περιελάμβανε και πολλές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τακτοποίηση των διαφόρων υλικών, που είχαν προκύψει από τις ανασκαφές προηγούμενων χρόνων. Όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συντήρηση και αναστήλωση όποτε αυτά πραγματοποιηθούν.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις φώτισαν και ανάδειξαν ακόμη περισσότερο το μνημείο, διευκολύνουν έτσι την δημιουργία ενός ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου, αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια, αλλά και συμβάλλουν στην μεγαλύτερη προστασία του. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάσθηκε να μετατοπιστούν πολλές δεκάδες κυβικά χωμάτων, να διαμορφωθούν άνετοι διάδρομοι, να συγκεντρωθούν προσεκτικά όλα τα υλικά που ήταν διάσπαρτα σε όλο το χώρο, μάρμαρα, πέτρες και κεραμίδια σχηματίζοντας καλαίσθητους κύβους.

Το κύριο βάρος και την ευθύνη της φετινής ανασκαφής είχε επωμισθεί ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης, πάντα σε συνεργασία με την διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας, επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ Ζωή Ασλαματζίδου και την προϊσταμένη της ΕΦΑΚΟΡ Παναγιώτα Κασίμη.

Τα σπουδαία λουτρά της Ρωμαϊκής Έπαυλης συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τις Αρχαίες Θέρμες με το σημερινό Λουτράκι.

 

Την περασμένη Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου επισκέφθηκαν τον χώρο η επιτροπή παρακολούθησης έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Γιώργο Πετρίτση και την προϊσταμένη της ΕΦΑΚΟΡ/ΥΠΠΟΑ κ. Παναγιώτα Κασίμη ώστε να ενημερωθούν για τα φετινά αποτελέσματα των ανασκαφών.

 

Μετά το τέλος της επίσκεψης η κα Κόρκα δήλωσε:

«Πραγματοποίησα επίσκεψη στις ανασκαφές της ΡωμαϊκήςΈπαυλης στην Κατουνίστρα Λουτράκιου μαζί με συναδέλφους όπου λάβαμε πλήρη ενημέρωση από τον αρχαιολόγο Κώστα Τζιαμπάση για την φετινή περίοδο ανασκαφών καθώς και τα σημαντικά ευρήματα τόσο στα λουτρά αλλά και στο κεντρικό κτίριο της έπαυλης.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην αρχαιολόγο Ζωή Ατζαματζίδου και όλους τους συνεργάτες της αλλά και στους εθελοντές καθώς και στους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την ανάδειξη των μνημείων της ιστορίας του τόπου μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι συμπαραστάτης και χορηγός.»

 

Την ίδια μέρα επισκέφτηκε την Ρωμαϊκή Έπαυλη και ο δήμαρχος Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης και οι αντιδημάρχοι του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεωδώρων Σωτήρης Πέρρας και Σάκης Παπαθανασίου. Το ενδιαφέρον τους και για την φετινή ανασκαφική περίοδο και την επόμενη μέρα για την ανάδειξη της μνημειακής Ρωμαϊκής Έπαυλης ήταν ζωηρό. Η Δημοτική Αρχή Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Έπαυλης Λουτρακίου που συνδέει άρρηκτα το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο υφυπουργός και βουλευτής Κορινθίας Χρήστος Δήμας δήλωσε :«Για μια ακόμη χρονιά τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Έπαυλης Λουτρακίου είναι εντυπωσιακά. Θερμά συγχαρητήρια στην ανασκαφική ομάδα και στην αρχαιολόγο κα Ζωή Ασλαματζίδου.Η ανάδειξη της ιστορικότητας του Νομού μας συμβάλλει, πέραν της τουριστικής αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας μας, στη γνώση και στη μελέτη του πολύ σημαντικού, ανά τους αιώνες, παρελθόντος της Κορινθίας.»

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την έπαυλη. Η ανασκαφική ομάδα σε έναν χώρο που κάποτε ήταν σκουπιδότοπος κατάφερε να κάνει σπουδαίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις. Προσδοκία της τοπικής κοινωνίας είναι να δημιουργηθεί εκεί ένα ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ο Δημήτρης Καρούντζος υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ένας άνθρωπος με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά του Ναυπλίου συμπεριλαμβάνεται στην παράταξη "Όραμα Δημιουργίας" του Δημήτρη Ορφανού και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές: Πρόκειται...

Πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Βραζιλία για τον 15χρονο Αργείτη Θάνο Κορομπόκη

Μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε η γνωστή ταινία του 15χρονου Αργείτη Θάνου Κορομπόκη με τον τίτλο "It’s me": Το βίντεο που πριν από ένα χρόνο...

Ρομά πετροβολούσαν κτήρια αλλά και ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ν. Κίου – Πολλές σπασμένες τζαμαρίες

  Πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου, μικρή ομάδα από Ρομά που βρισκόταν στο δρόμο Άργους-Νέας Κίου, βρήκε τον δικό της (ανόητο) τρόπο...

Ο Δημήτρης Καρούντζος υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ένας άνθρωπος με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά του Ναυπλίου συμπεριλαμβάνεται στην παράταξη "Όραμα Δημιουργίας" του Δημήτρη Ορφανού και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές: Πρόκειται...

Πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Βραζιλία για τον 15χρονο Αργείτη Θάνο Κορομπόκη

Μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε η γνωστή ταινία του 15χρονου Αργείτη Θάνου Κορομπόκη με τον τίτλο "It’s me": Το βίντεο που πριν από ένα χρόνο...

Ρομά πετροβολούσαν κτήρια αλλά και ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ν. Κίου – Πολλές σπασμένες τζαμαρίες

  Πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου, μικρή ομάδα από Ρομά που βρισκόταν στο δρόμο Άργους-Νέας Κίου, βρήκε τον δικό της (ανόητο) τρόπο...

Στελέχη ΝΔ: “Δεν επιστρέφει τελικά στo κόμμα ο Δημήτρης Καμπόσος”

Ρπορτάζ: www.ethnos.gr Δυσαρέσκεια τόσο για τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο όσο και για τον βουλευτή Αρκαδίας Κωνσταντίνο Βλάση εκφράζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Το βιβλίο των Κόνδη-Olivier παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη “Ο Παλαμήδης”

Με την παρουσία πλήθους κόσμου (ο οποίος δεν χώρεσε στην κεντρική αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης"), έγινε το βράδυ του Σαββάτου 3...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Α. Πουλάς: Υπολειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Άργους και Ναυπλίου

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας των...

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Τζον Λένον, πρωτοσέλιδο για το δημοψήφισμα του 1974,...

“Ανταρσία στο Μωριά”: Φιέστα Μητσοτάκη στην Τρίπολη με συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης "Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την...

Ένωση Γονέων Δήμου Ναυπλιέων: Αδιαπραγμάτευτη η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ναυπλιέων Η...