Γεννηματά: Η Ελλάδα να στηρίξει το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση στον «Νέο Κόσμο» για το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης:

«Με μεγάλη απογοήτευση πληροφορήθηκα την απόφαση του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης για διακοπή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να ανατραπεί προς όφελος των χιλιάδων φοιτητών ελληνικής και μη καταγωγής που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. H ομογένειά μας έχει ανάγκη από ικανά δίγλωσσα άτομα/επαγγελματίες για την κάλυψη των αναγκών της (π.χ. στη φροντίδα ηλικιωμένων, σε ιατρικά επαγγέλματα, στη διερμηνεία/μετάφραση, κτλ.). Ο κοινωνικός ρόλος ενός πανεπιστημίου είναι ακριβώς να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσφέρει με ευελιξία βιώσιμα προγράμματα.

Καλώ το Πανεπιστήμιο LaTrobe να ανακαλέσει την απόφασή του και να στηρίξει το ιστορικό αυτό πρόγραμμα συμβάλλοντας στη διατήρηση του γλωσσικού πλουραλισμού και στην κοινωνική ευημερία. Η παρουσία των ελληνόγλωσσων προγραμμάτων εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης αποτελεί δείκτη οικονομικής ευρωστίας, αποδοχής και συμπερίληψης της πολυπολιτισμικής φυσιογνωμίας μιας κοινωνίας όπως η Αυστραλιανή. Αποτελεί όμως και στρατηγικό στόχο της ελληνικής παροικίας κάτι που υποστήριξα και προσωπικά, ως Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, με το νόμο 4027/2011.

Καλώ την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής παροικίας για την αποσόβηση του κινδύνου εξαφάνισης της ελληνικής γλώσσας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αυστραλία και να καταθέσει ένα συγκροτημένο σχέδιο προώθησης των ελληνικών σπουδών στην διασπορά. Ο ελληνισμός της διασποράς παραμένει ένα ζωντανό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και γι’αυτό το λόγο αποτελεί εθνική μας υπόθεση που απαιτεί όραμα και στρατηγική. Το Κίνημα Αλλαγής θα εξακολουθήσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της ελληνικής παροικίας για την διατήρηση της γλώσσας. Η σύνδεσή μας με τον ελληνισμό είναι άρρηκτη και διαρκής».

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια