Καταρρέουν οι τιμές στις κλημεντίνες, στα αζήτητα τα ψιλόκαρπα

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr:

Δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες των παραγωγών για μια δυνατή χρονιά στην κλημεντίνη, με ισχυρή ζήτηση και καλύτερες τιμές από πέρσι. Η αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας με μεγάλο όγκο ψιλοκαρπίας που «χτυπάει» τις αγορές με πολύ χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με το lockdown σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητο πεδίο ανταγωνισμού.

Το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό μικρών μεγεθών και για την ελληνική παραγωγή δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα. Τα ψιλόκαρπα μένουν στα αζήτητα ή με τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, όπως σημειώνουν οι καλλιεργητές, ενώ μετά βίας φτάνουν τα 35 λεπτά μεικτά τα μεγάλα νούμερα.

Για ελάχιστες κοπές κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασίνης στην Αργολίδα, Γιώργος Ορφανός:

«Δεν υπάρχουν παραγγελίες από τα συσκευαστήρια. Οι Ισπανοί έχουν μεγάλη παραγωγή, πολλά ψιλόκαρπα και χτυπάνε με χαμηλές τιμές. Οι παραγωγοί θέλουν να κόψουν και από τα συσκευαστήρια τους λένε να περιμένουν, τη στιγμή που η κλημεντίνη δεν έχει περιθώρια να μείνει πολύ στα δέντρα», τόνισε. Οι τιμές στα μέσα της εβδομάδας διαμορφώνονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα 35 λεπτά για τα μανταρίνια με υψηλές εμπορικές προδιαγραφές.

«Συσκευαστήρια που θέλουν πολύ καλή ποιότητα συνεχίζουν με 35 λεπτά. Όμως. τα υπόλοιπα δουλεύουν με 32-33 λεπτά και οι κοπές είναι σχετικά υποτονικές, την ώρα που η Ισπανία κάνει διαλογή στα ψιλόκαρπα και διώχνει και στις γειτονικές μας χώρες με καλές τιμές», αναφέρει ο παραγωγός Τάσος Λέρμας από την Αργολίδα.

Για 26-28 λεπτά στη Θεσπρωτία και στην Άρτα μιλούν οι παραγωγοί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ypaithros.gr.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια