Επαναλειτουργία τρένου την άνοιξη: Kόρινθος-Άργος σε 53 λεπτά, Κόρινθος-Ναύπλιο σε 65 λεπτά

Μέχρι το Πάσχα του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης και να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος-Ναύπλιο. Η διάρκεια της διαδρομής Κόρινθος-Άργος θα είναι 53 λεπτά και Κόρινθος-Ναύπλιο 1 ώρα και 5 λεπτά.

Αυτό ανακοινώθηκε στην τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα  με στελέχη του ΟΣΕ που έγινε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζου και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Γιάννη Μαντζούνη και Δημήτρη Σχοινοχωρίτη.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος:

«Το σχέδιο επαναλειτουργίας της γραμμής του τρένου στην Αργολίδα μπαίνει σε πρώτο πλάνο!

Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αργολίδας εκπληρώνεται και παίρνει σάρκα και οστά.

Χρηματοδότηση 15.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ της Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόκειται να διατεθεί για την αποκατάσταση και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο στο Ναύπλιο και των ενδιάμεσων σταθμών, εν όψει της επαναλειτουργίας του τρένου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Πάσχα του 2021. Πρόκειται για επίσημη μελέτη με στόχο την ανάταξη της υπάρχουσας μετρικής γραμμής της Πελοποννήσου που προαπαιτείται για την επαναλειτουργία.

Η γραμμή Κόρινθος – Χιλιομόδι – Μυκήνες βαίνει προς αποκατάσταση και οι επιβάτες θα μπορούν να μετεπιβιβάζονται στην Κόρινθο και σε μόλις 53 λεπτά θα βρίσκονται στο Άργος! Σε 1 ώρα και πέντε λεπτά θα βρίσκονται στο Ναύπλιο!»

Σε δελτίο τύπου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει:

Ευρεία σύσκεψη για το μέλλον του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Θανάσης Κοτταράς παρέδωσε στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα την ολοκληρωμένη μελέτη για την οριστική παρέμβαση, ανακατασκευή, συντήρηση και ασφάλεια της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, η οποία προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης αντιπεριφερειάρχες και σύμβουλοι από τις Π.Ε. Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι για την υπόθεση αυτή η Περιφέρεια θα διαθέσει πίστωση 15.000.000 ευρώ, προκειμένου η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα.

Ηδη προχωρούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου.

Η μελέτη, ανάμεσα στ’ άλλα, προβλέπει την δημιουργία άνω των 80 ισόπεδων αυτόματων διαβάσεων, επιτηρούμενων από ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και την κατασκευή νέου σταθμού στο Χιλιομόδι.

Ο χρόνος που θα καλύπτεται η απόσταση Κόρινθος – Ναύπλιο εκτιμάται σε 1 ώρα και 5 λεπτά, κάτι που κρίνεται ικανοποιητικά ανταγωνστικό.

 

ΑΡΓΟΣ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Εξ άλλου, στη σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας και του υπόλοιπου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής, από το Αργος μέχρι την Καλαμάτα, καθώς και η δυνατότητα που θα παρέχει για τη διασύνδεση των ΒΙΠΕ Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Μελιγαλά και Σπερχογείας -ενώ στο πλαίσιο της προς εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης θα εκτιμηθεί και η δυνατότητα σύνδεσης και του λιμανιού της Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα της γραμμής από το Αργος (Ανδρίτσα) μέχρι την Καλαμάτα, θα γίνουν δύο μελέτες, α) μία οικονομοτεχνικού χαρακτήρα μελέτη αξιοποίησης που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και β) μία τεχνική που θα εκπονήσει ο ΟΣΕ.

“Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακατασκευή της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, όπως και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, επισημαίνοντας ότι “το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο, με πιστώσεις και από την Περιφέρεια”.

1 σχόλιο

  1. Τι να πω λυπάμαι πραγματικά. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο.. Υγεία και οικονομία έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Αυτά τα χρήματα να δωθούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη η να φτιάξουν καλύτερες υποδομές για εκείνους. Να αναστηλωσουν αλλά πράγματα που είναι σημαντικά για όλους και θα δώσει ελπίδα σε πολλούς. Ελλείψεις σε νοσοκομείο ούτε αναφορά το ότι δεν υπάρχει υλικό ούτε λόγος… Αυτά του φαίνεστε πολύ με εκνευρίζουν.. Μετά αναρωτιέστε γτ τα πράγματα πάνε στραβά… Κάντε κάτι διότι σε λίγα πολύ λίγα χρόνια θα μείνετε μόνοι.. Χωρίς ψήφους χωρίς ζωή.

    6
    3

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια