ΜΕ.Τ.Α.: Απεργούμε για να μην βάλουν «στον αναπνευστήρα» την υγεία, την εργασία, τα δικαιώματά μας

Ανακοίνωση του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕ.Τ.Α.)

Όσο εξαπλώνεται η πανδημία, τόσο γίνεται πιο ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει, συνειδητά και αδίστακτα, την πολιτική επιλογή να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων – εργοδοτών εις βάρος της υγείας του λαού.

Είναι πλέον ορατό σε όλες κι όλους ότι η κυβερνητική αντιμετώπιση του Covid-19 και της πανδημίας περιλαμβάνει την πάνοπλη αστυνομία, πρόστιμα, καταστολή, περιορισμό της ελευθερίας και κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, στήριξη της δημόσιας παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, βελτίωση  της συγκοινωνίας και χορήγηση των αναγκαίων μέσωνατομικής προστασίας.

Από την «ατομική ευθύνη» της πλειονότητας της κοινωνίας, με τους «ανεύθυνους» νέους, τους «χαλαρούς» μεγαλύτερους και τους «μολυσμένους» εργάτες γης, οι μεγάλοι εργατικοί χώροι, οι εργοδότες, ο τουρισμός, το εφοπλιστικό κεφάλαιο κι οι αεροπορικές εταιρείες, οι βιομηχανίες τροφίμων εξαιρούνται συστηματικά, συνεχίζοντας, χωρίς κανένα έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, να αποτελούν «εκκολαπτήρια» της πανδημίας. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης  ευθύνη είναι παντελώς απούσα, μεταφέροντας το βάρος των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Την ώρα που μοιράζονται αφειδώς λεφτά στους πλούσιους (μέσω επιδοτήσεων, απαλλαγής από ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς και φόρους), στους «κολλητούς» του «Μεγάλου Περίπατου» και των ΜΜΕ, για πολεμικούς εξοπλισμούς που υπηρετούν τους γεωπολιτικούς κι επικίνδυνους ανταγωνισμούς, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουνκαι την «πανδημία» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με πενιχρούς μισθούς ή επιδόματα φτώχειας, απληρωσιά, μαύρη εργασία, ελαστικά ωράρια, χωρίς άδειες, χωρίς δικαιώματα, υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, συνωστισμό στους χώρους εργασίας, χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας (αποστάσεις, τεστ κ.λπ.), έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν και τον εφιάλτη των απολύσεων και της ανεργίας.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, μας θέλουν και χωρίς φωνή! Θέλησαν να μας το διαμηνύσουν στην 47η επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν το πέτυχαν! Επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, με την ισοπέδωση κάθε εργατικού, κοινωνικού και δημοκρατικού δικαιώματός μας, ώστε και μετά την πανδημία να συνεχίζουμε να ζούμε σε συνθήκες απόλυτου ελέγχου της ζωής και της δουλειάς μας ή ακριβέστερα να ζούμε μόνο για να δουλεύουμε.

Το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση έρχεται να εκπληρώσει τις πάγιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και συνολικά του κεφαλαίου, με όσα… ξέφυγαν από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις (των ΣαμαροΒενιζέλων και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), οι οποίες νομοθέτησαν την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την καθήλωση του κατώτατου μισθού, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την παρέμβαση του κράτους στον τρόπο λήψης αποφάσεων των συνδικάτων (50%+1 για την λήψη απόφασης για απεργία).

Οι ανατροπές που προωθούνται είναι κρίσιμες:

  • Αποδομούν το χρόνο εργασίας και την ελαστικοποιούν στο έπακρο. Οι επιχειρήσεις θα έχουν το ελεύθερο να απασχολούν προσωπικό 10 ώρες την ημέρα, χωρίς έξτρα αμοιβή, με ανταλλαγή, εντός έξι μηνών να αντισταθμίζουν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό!
  • Θεσμοθετείται η κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα, με την υποχρεωτική «απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο» για την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος, ακόμα και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
  • Αξιοποιείται η παρακαταθήκη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και η νομοθεσία του για την προώθηση των ηλεκτρονικών διαδικασιών σε συνελεύσεις και ψηφοφορίες, όχι ως δυνατότητα, αλλά ως υποχρέωση για τη νομιμότητα λήψης αποφάσεων ακόμη και για την προκήρυξη απεργίας.
  • Ποινικοποιείται η περιφρούρηση της απεργίας, κλείνοντας το μάτι στους εργοδότες για τη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών, ενώ θεσμοθετείται η «μηδενική ανοχή» σε καταλήψεις εργασιακών χώρων και αυξάνεται το ποσοστό του προσωπικού που θα ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας, ενώ επεκτείνεται παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας την απεργία αδύνατη!
  • Απενεργοποιείται ουσιαστικά ο ελεγκτικός μηχανισμός, αφαιρώντας την αρμοδιότητα της «εργατικής διαφοράς» από το ΣΕΠΕ και δίνοντάς την στον ΟΜΕΔ, στο φορέα δηλαδή όπου κυριαρχεί η εργοδοσία.

Να μπλοκάρουμε τα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου. «Σταθμός» η Πανεργατική Απεργία, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020.

Στις 26 Νοέμβρη, απεργούμε για την υγεία, τη ζωή μας, τις κατακτήσεις, τις ελευθερίες μας! Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος του λαού. Διαδηλώνουμε με τα σωματεία και τις συλλογικότητές μας, τηρώντας, όπως πάντα, τα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, γάντια κτλ.), για την προστασία των δικών μας ανθρώπων και όλων των συναδέλφων μας.

Με συνείδηση ότι «ο λαός σώζει το λαό», οργανώνουμε συλλογικά, μαζί με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του κινήματος, τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, στις 26 Νοέμβρη, και διαμορφώνουμε τους όρους για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι τη νίκη σε κάθε χώρο δουλειάς.

Είναι φανερό ότι μόνον οι αγωνιστικές, ταξικές δυνάμεις του κινήματος κινητοποιούνται, για τη μαζικοποίηση και εξάπλωση της απεργίας, αφού οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στις Ομοσπονδίες (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ) καταψήφισαν την απόφαση για απεργία, συνεχίζοντας να στηρίζουν απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενες και τους εργαζομένους, τα Σωματεία να συμμετέχουν ενεργά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη και να ενισχύσουν με την παρουσία τους τις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε κάθε πόλη της χώρας. Καλούμε σε έναν αγώνα διαρκείας για την ίδια τη ζωή μας, για τη δουλειά μας, για τα δικαιώματά μας, για τα Σωματεία και για την υπεράσπιση της συλλογικής δράσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΥΣ,
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Γ’ Εθνική: Νίκησε ο Φοίνικας Ν. Επιδαύρου, έχασαν Παναργειακός και Ερμιονίδα

Μία νίκη και δύο ήττες ήταν η συγκομιδή των ομάδων της Αργολίδας την 4η αγωνιστική στον 4ο όμιλο της Γ΄Εθνικής. Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου νίκησε...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Το βιβλίο των Κόνδη-Olivier παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη “Ο Παλαμήδης”

Με την παρουσία πλήθους κόσμου (ο οποίος δεν χώρεσε στην κεντρική αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης"), έγινε το βράδυ του Σαββάτου 3...

Γ’ Εθνική: Νίκησε ο Φοίνικας Ν. Επιδαύρου, έχασαν Παναργειακός και Ερμιονίδα

Μία νίκη και δύο ήττες ήταν η συγκομιδή των ομάδων της Αργολίδας την 4η αγωνιστική στον 4ο όμιλο της Γ΄Εθνικής. Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου νίκησε...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Το βιβλίο των Κόνδη-Olivier παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη “Ο Παλαμήδης”

Με την παρουσία πλήθους κόσμου (ο οποίος δεν χώρεσε στην κεντρική αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης"), έγινε το βράδυ του Σαββάτου 3...

Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα του Νοσοκομείου Αργολίδας για τον καρκίνο του μαστού

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο "Αμαλία" στο Ναύπλιο, η ημερίδα του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας-Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους με θέμα: "Νεότερα...

Η ταραχώδης ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου Αγγελή του Αργείου

Στις 3 Δεκεμβρίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Αγγελή του Αργείου. Ενός ανθρώπου του οποίου η ζωή δεν ενδείκνυται προς μίμηση...

Οι οθωμανικές κρήνες του Ναυπλίου και οι επιγραφές τους (επιμέλεια: Μ. Βασιλείου)

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΗΝΩΝ ΑΠΟ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΩΣ  ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΙΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΩΖΟΜΕΝΩΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΗΝΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Κρήνη ονομάζεται η κατασκευή ύδρευσης που...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Παράσταση με τον Δημήτρη Φραγκιόγλου στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας

Τα δύο εξαιρετικά μονόπρακτα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Ιάκωβου...

Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες στα τοπικά ποδοσφαίρου της Αργολίδας

Φωτογραφία από το γκολ στον αγώνα Αργοναύτη Νέας Κίου-Ερμή...

Δωρεάν μεταφορά σε συλλαλητήριο στην Πάτρα με το Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Άργους

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, ώρα...

Πωλείται αγροτεμάχιο-οικόπεδο 4 στρεμμάτων, οικοδομήσιμο, στο Ανυφί Μιδέας

Πωλείται αγροτεμάχιο-οικόπεδο 4 στρεμμάτων, οικοδομήσιμο, στην περιοχή Ανυφί Μιδέας....