Χρ. Καρούζος: Θα προσφύγω στο ΣτΕ για να μη συντελεστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ερασίνο

Άρθρο του Χρήστου Καρούζου, περιφερειακού συμβούλου Π.Ε. Αργολίδας με την παράταξη “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο”

Ήρθε τη Δευτέρα 16-11-2020 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προς συζήτηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οριοθέτηση – διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου, με την οποία προβλέπονται επεμβάσεις στις όχθες και την κοίτη κατά το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού, με καθαρισμό του, εκβάθυνσή – ομαλοποίησή του και επένδυση των πρανών του με χρήση συρματοκιβωτίων.

Το εν λόγω θέμα είχε έρθει προς συζήτηση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, οπότε και αποσύρθηκε, καθώς είχε κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συζητηθεί βάσει εισήγησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων η οποία ήταν θετική, σε αντίθεση με την επισυναπτόμενη σε αυτή γνωμοδότηση του οικείου Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αργολίδας η οποία δεν ήταν θετική.

Επανήλθε για συζήτηση τη Δευτέρα:

• με την ίδια ακριβώς εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και την αντίθετη, μη θετική γνώμη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας,

χωρίς τη γνώμη του Δήμου Άργους-Μυκηνών που είχε ζητήσει ο ίδιος ο κος Περιφερειάρχης

• και μετά από μόλις μια τυπική και μάλλον προσχηματική συζήτηση που οργάνωσε ο κος Αντιπεριφερειάρχης, στην οποία μας ζητήθηκε να μην τοποθετηθούμε καν επί της σκοπιμότητας του προτεινόμενου έργου και στην οποία κανείς δεν ανέλαβε να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει στη γνωμοδότησή του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αργολίδας, παρότι το ζήτησα επανειλλημμένα.

Εξέφρασα κατά τη συζήτηση του θέματος, μέσω των ερωτήσεών μου και της τοποθέτησής μου ως ειδικός αγορητής την αντίθεση της παράταξής μας «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ» και εμού στο προτεινόμενο έργο, όπως αυτό προβλέπεται στην υπό ψήφιση Μελέτη, καθώς οι εκτεταμένες επεμβάσεις που προβλέπονται στις όχθες, την κοίτη και το βυθό του ποταμού και η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων (σαρζανέτ) στο μεγαλύτερο μέρος του, αναμένεται να έχουν ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού και του υγροβιοτόπου, ενώ ταυτοχρόνως είναι τουλάχιστον αμφίβολη η νομιμότητα του προτεινόμενου έργου καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του Ερασίνου είναι ενταγμένο σε Ζ.Ο.Ε, που απαγορεύουν επεμβάσεις 50 μ. εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού.

Τα παραπάνω έχει επισημάνει στη γνωμοδότησή του και το οικείο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αργολίδας, το οποίο δεν γνωμοδοτεί θετικά για το προτεινόμενο έργο, καθώς εγείρει ερωτήματα που αφορούν στη νομιμότητα του προτεινόμενου έργου που πρόκειται να εκτελεστεί σε Ζ.Ο.Ε., αλλά και ερωτήματα που αφορούν στις ουσιαστικές επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα του Ερασίνου και του υγροβιότοπου, ερωτήματα που επαναλάβαμε και παρέμειναν τελικά αναπάντητα.

Η Περιφερειακή Αρχή επιμένει σε αυτό το έργο, με το πρόσχημα της ανάγκης προστασίας της περιοχής από πλημμύρες του ποταμού, παρά το γεγονός ότι ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχουν αναφερθεί πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα τέτοιας έντασης που να δικαιολογούν τόσο εκτεταμένες παρεμβάσεις. Προτείνει δε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ήδη υπάρχει χρηματοδοτικό κονδύλιο μεγάλου ύψους για τη σκοπούμενη παρέμβαση! Με δεδομένη όμως την απουσία γνώμης από το Δήμο Άργους-Μυκηνών, άφησε «ανοικτό παράθυρο» ανάκλησης της απόφασης στην περίπτωση που ο Δήμος εκφράσει γνώμη και αυτή είναι αρνητική.

Η παράταξη «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ» καταψήφισε την προτεινόμενη μελέτη, προτάσσοντας την ανάγκη της προστασίας του οικοσυστήματος από επεμβάσεις που δεν δικαιολογούνται ούτε ως προς το είδος και το μέγεθός τους, ούτε ως προς τη σκοπιμότητά τους, ούτε εν τέλει ως προς το αποτύπωμα που αφήνουν στο Περιβάλλον, αντιθέτως συνιστούν περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει να αποφευχθεί.

Όμως επειδή ένα τέτοιο σημαντικό θέμα για τον υγροβιότοπο του Άργους με τις επιπτώσεις που έχει στη λεκάνη γλυκού νερού του βάλτου του Άργους δεν τελειώνουν με μια αντίθεση απλή σε διαμορφωμένη εκ των προτέρων πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι αναγκαία η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο δηλώνω (γιατί έτσι πρέπει) ότι θα προσφύγω για να μη συντελεστεί το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα.

Χρήστος Καρούζος, Δικηγόρος,
Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη
«ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια