Δ. Δρούγκας: Θα ξεσκίσουν τον Ερασίνο για να ταΐσουν με τα κομμάτια του τους εργολάβους

του Θανάση Πετράκου και Δημοσθένη Δρούγκα, περιφερειακών συμβούλων της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου

Τη Δευτέρα, στο ΠεΣυ Πελοποννήσου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μια προειλημμένη απόφαση: Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων(ΜΠΕ) του έργου διευθέτησης και οριοθέτησης του ποταμού Ερασίνου. Η οποία όμως θα πρέπει να ονομαζόταν μελέτη υποβάθμισης και καταστροφής του Ερασίνου και του υδροβιοτόπου του…

Το θέμα με τις ίδιες ακριβώς εισηγήσεις είχε ξαναρθεί τον Μάρτιο στο συμβούλιο και είχε αναβληθεί, για να γίνει διαβούλευση, να κατατεθούν προτάσεις, και να εκφράσει γνώμη και ο δήμος Άργους – Μυκηνών.

Ξαναήρθε:

• Χωρίς να λάβει υπόψη του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μαλτέζος καμία από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων, που του κατατέθηκαν.

• Χωρίς να έχει γνωμοδοτήσει επί του θέματος ο Δήμος Άργους – Μυκηνών.

Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κληθήκαμε να αποφασίσουμε, επεσημάναμε, ως Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, κάποια λάθος δεδομένα που οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα:

1ο) Η μελέτη, με το πρόσχημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, προβλέπει για τον Ερασίνο ό,τι ακριβώς προβλέπει για τα ρέματα και τους χειμάρρους:
Αποψίλωση και καθαρισμό της κοίτης και των οχθών από όλη την υδάτια βλάστηση και επένδυση τους με σαρζανέτ (συρματοκλωβοί γεμάτοι με πέτρες που βλέπουμε στα διαφορά τεχνικά έργα)

Η μελέτη θεωρεί τον Ερασίνο σαν ξερόρεμα και σαν οχετό απορροής ομβρίων, και όχι σαν έναν ποταμό συνεχούς ροής, δημιουργό και ζωοδότη ενός υδροβιότοπου μοναδικού κάλλους και σημασίας για όλη την Ανατολική Πελοπόννησο.

2ο) Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι όταν μιλάμε για υδροβιότοπο του Ερασίνου, μιλάμε ουσιαστικά ΜΟΝΟ για την κοίτη και τις όχθες του Ερασίνου.

Ο βάλτος Ρουμάνι έχει υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις και υποβάθμιση από τις ανθρώπινες παρέμβασεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή χαρακτηριστικά υδροβιότοπου να έχει ουσιαστικά μόνο η κοίτη και οι όχθες του ποταμού.

Και στην κοίτη και τις όχθες έρχεται να παρέμβει… 
Αποψιλώνοτας τα καλάμια και τα άλλα υδρόβια φυτά, διώχνοντας τα πουλιά, καταστρέφοντας τον υδροβιότοπο, μετατρέποντας τον ποταμό σε οχετό.

3ο) Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι ο ποταμός χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: Από το δρόμο Αργους – Μύλων και πάνω προς τις πηγές στο Κεφαλάρι, και από το δρόμο και κάτω προς την Κίο, στις εκβολές.

Στο κομμάτι το πάνω πράγματι παρατηρούνται προβλήματα… Σε κάποια σημεία η κοίτη έχει χαθεί, έχει καταπατηθεί, έχει μπαζωθεί, και εκεί είναι που παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο κάτω κομμάτι η κοίτη και οι όχθες είναι σαφείς και δεν έχουν παρατηρηθεί σχεδόν ποτέ πλημμυρικά φαινόμενα, και οπωσδήποτε τις φορές που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιας έντασης, όπως ταιριάζει σε ένα βάλτο, και οπωσδήποτε δεν κινδύνευσαν ζωές σε καμία περίπτωση, όπως ακούσαμε από την εισήγηση.

Η μελέτη λοιπόν ρίχνει το βάρος της στο κάτω κομμάτι που δεν πλημμυρίζει, και είναι και το ενεργό κομμάτι του υδροβιότοπου επενδύοντάς το με τρία χιλιόμετρα σαρζανέτ και από τις δύο όχθες.

 4ο) Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της και δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει τα Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Το οποίο έχει ξεκάθαρα και με σαφήνεια γνωμοδοτήσει αρνητικά για την ΜΠΕ του συγκεκριμένου έργου.

Έχει, όμως μας είπαν, τη σύμφωνη γνώμη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Λες και πρόκειται για κανένα δρόμο ή κτίριο για να έχει βαρύτητα η γνώμη της…

Πρόκειται για ποτάμι και υδροβιότοπο, και εδώ βαρύνει η γνώμη της υπηρεσίας Περιβάλλοντος που ειναι ξεκάθαρα αρνητική.

Στο ερώτημα γιατί γίνεται αυτό το παράλογο και καταστροφικό έργο, η απάντηση είναι για να μην χαθούν τα χρήματα απ τα ΕΣΠΑ.

Καταστρέφουμε έναν ποταμό και έναν υδροβιότοπο για να μην χαθούν τα ΕΣΠΑ και δεν κονομήσουν οι εργολάβοι!

Να χαρώ λογική.

Πρέπει να εξαντληθούν τα νόμιμα μέσα (προσφυγή στο ΣτΕ) αλλά από αυτά μην τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες.

Μόνο πλατιά μαζική και επιμονή αντίδραση από τον κόσμο μπορεί να το αποτρέψει…