Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Φωτογραφίες: Κλαρκ Γκέιμπλ, Στράτος Παγιουμτζής, Ζοζέ Σαραμάγκου

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020: Παρθενομάρτυρος Ιφιγενείας, Ματθαίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή

Γιορτάζουν: Ιφιγένεια, Ματθαίος, Ματθαία, Ματθίλδη

Διεθνείς ημέρες
• Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας
• Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής

Γεγονότα στις 16 Νοεμβρίου
1828 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους υπό οθωμανική κυριαρχία, που θα περιλαμβάνει το Μοριά και τις Κυκλάδες.
1849 Ρωσικό δικαστήριο καταδικάζει το συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θάνατο για αντικυβερνητικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.
1907 Η Οκλαχόμα γίνεται η 46η πολιτεία των Η.Π.Α.
1920 Ιδρύεται η εθνική αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways
1938 Ο Άλμπερτ Χόφμαν συνθέτει για πρώτη φορά το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD) στα εργαστήρια της Sandoz στη Βασιλεία.
1945 Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
1965 Πρόγραμμα Βενέρα: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη και θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην επιφάνεια άλλου πλανήτη.
1980 Δυο νεαρά παιδιά, ο 26χρονος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους, όταν παρασύρονται από «αύρα» της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημαδεύουν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.
1988 Στις πρώτες ανοιχτές εκλογές για πάνω από μία δεκαετία, οι ψηφοφόροι στο Πακιστάν εκλέγουν την Μπεναζίρ Μπούτο ως πρωθυπουργό του Πακιστάν.
1990 Αφαιρούνται τα βραβεία Γκράμι από το συγκρότημα της ποπ Milli Vanilli επειδή δεν τραγούδησαν καθόλου στο δίσκο τους.
1994 Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Γεννήσεις στις 16 Νοεμβρίου
1922 Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας
1953 Γλυκερία, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι στις 16 Νοεμβρίου

1960 Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός
1971 Στράτος Παγιουμτζής, Έλληνας τραγουδιστής
1997 Ζορζ Μαρσέ, Γάλλος πολιτικός
2006 Μίλτον Φρίντμαν, Αμερικανός οικονομολόγος