Συστράτευση Γκιόλα με τους κατοίκους κατά της εγκατάστασης πυρηνελαιουργείου στο Λυκοτρούπι

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας συναντήθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Τολό με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά της λειτουργίας πυρηνελαιουργείου στην περιοχή του τέως Δήμου Ασίνης. Η θέση του ήταν κατηγορηματική: Να μην μετεγκατασταθούν μονάδες πυρηνελαιουργείων  στην ευαίσθητη περιοχή του Λυκοτρουπίου (Αγ. Αντωνίου).

Στη συνάντηση έγινε λεπτομερής και εμπεριστατωμένη εξιστόρηση και αναφορά του θέματος που προέκυψε πρόσφατα αλλά εκκρεμεί από ετών και επακολούθησε εκτεταμένος και γόνιμος διάλογος.

Ο κ. Γκιόλας εξέθεσε σαφώς και με κατηγορηματικό τρόπο την άποψή του αναφέροντας ότι τόσο τα δύο υπάρχοντα πυρηνελαιουργεία στο μυχό του Αργολικού κόλπου, πλησίον του Ναυπλίου όσο και η επιδιωκώμενη μετεγκατάσταση τμημάτων μιας εκ των δύο μονάδων, δηλαδή ξηραντηρίου ή και δεξαμενής λυμάτων, αποτελούν ή θα προκαλέσουν εμφανέστατες ρυπογόνες και ιδιαίτερα οχλούσες πηγές εκπομπής που μολύνουν το φυσικό περιβάλλον.

Οι υπάρχουσες μονάδες στην παραλιακή περιοχή από Ναύπλιο προς Νέα Κίο με τη λειτουργία τους προκαλούν συνεχώς τις ανωτέρω περιγραφείσες δυσμενείς έως αφόρητες συνέπειες, που παρά τις όποιες αντιδράσεις πολιτών και φορέων της πόλης και μεταξύ αυτών και δύο ερωτήσεων Κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ μέρους μου, δεν έχουν μειωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον.

Αντίστοιχα ιδιαίτερα οχληρή και ρυπαντική αναμένεται να εξελιχθεί τυχόν μετεγκατάσταση τμημάτων ή μονάδας των υπαρχουσών σήμερα μονάδων στην περιοχή του Λυκοτρουπίου (Άγ. Αντώνη).

Τούτο δε διότι: α) Αναφερόμαστε σε αγροτική ζώνη υψηλής παραγωγικότητας  β) Η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται σε ελαχίστων χιλιομέτρων απόσταση από τέσσερις οικισμούς, του Δρεπάνου, του Βιβαρίου, της Κάντιας και των Ιρίων και  γ) Υπαρκτή τέλος θα είναι και η εικόνα η οποία θα προκύπτει από την ρυπογόνα πηγή σε όλους τους ανωτέρω οικισμούς, καθώς και στο τουριστικό Τολό.

Τέλος είναι γνωστή η αναπτυξιακή τουριστική υποδομή αλλά και η προοπτική των παραθαλάσσιων οικισμών της Κάντιας και της παραλίας των Ιρίων που θα πληγούν ανεπανόρθωτα.

Ως εκ τούτου ενώνω τη φωνή και τις δυνάμεις μου και συστρατεύομαι απόλυτα με την πάνδημη άρνηση των κατοίκων των ως άνω περιοχών, όπως εκφράζονται μέσω της Συντονιστικής επιτροπής όλων των φορέων.

Να μην μετεγκατασταθούν μονάδες πυρηνελαιουργείων  στην ευαίσθητη περιοχή του Λυκοτρουπίου (Αγ. Αντωνίου).