Ελλάδα-Κόσμος

«Τσιμέντωσαν» τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (φωτογραφίες)

Φωτογραφίες: Facebook / Τάσος Τανούλας, Δέσποινα Μαρκοπούλου

Και ξαφνικά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης γέμισε από τσιμέντο. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ο αρχαιολογικός χώρος τσιμεντώθηκε σε αρκετά σημεία.

Πρόκειται για εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση», όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τον περασμένο Μάιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά για την εφαρμογή του έργου, ωστόσο η εικόνα ξενίζει.

Μήπως οι διαδρομές για ΑμΕΑ θα μπορούσαν να γίνουν όχι με τσιμεντοποίηση του Ιερού Βράχου, αλλά με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

(FACEBOOK/ΤΑΣΟΣ ΤΑΝΟΥΛΑΣ/DESPINA MAKROPOULOU)
(FACEBOOK/ΤΑΣΟΣ ΤΑΝΟΥΛΑΣ/DESPINA MAKROPOULOU)
(FACEBOOK/ΤΑΣΟΣ ΤΑΝΟΥΛΑΣ/DESPINA MAKROPOULOU)
(FACEBOOK/ΤΑΣΟΣ ΤΑΝΟΥΛΑΣ/DESPINA MAKROPOULOU)
(FACEBOOK/ΤΑΣΟΣ ΤΑΝΟΥΛΑΣ/DESPINA MAKROPOULOU)

Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, καθώς οι εικόνες της «τσιμεντωμένης» Ακρόπολης έκαναν το γύρο του διαδικτύου, το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να τοποθετηθεί.

«ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν  δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες» αναφέρει, ωστόσο δε λέει την παραμικρή κουβέντα για το φρικτό θέαμα με τη μετάλλαξη του αρχαιολογικού χώρου.

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Πολιτισμού παραθέτει και φωτογραφία με την «εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι διαδρομές που στρώθηκαν με τσιμέντο στη δεκαετία του ΄60».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που  ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των  ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα  και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι  ευαίσθητοι πολίτες  που διαμαρτύρονται,  θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων  επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του  ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό  Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο  όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν  δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

«Αθλια παρέμβαση, η Μενδώνη θέλει να αφήσει το αποτύπωμά της πάνω στην Ακρόπολη»

«Επειδή τώρα σιγά σιγά φρικάρει ο κόσμος με το “τσιμέντωμα” της Ακρόπολης, να θυμίσω ότι η μείζων παρέμβαση που γίνεται πάνω στην Ακρόπολη πέρασε από το ΚΑΣ μετά βαϊων και κλάδων, σε τηλεδιάσκεψη (!), και βγήκε πανηγυρικό δελτίο Τύπου της υπουργού, η οποία όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει τι ωραία που πληρώνει το Ίδρυμα Ωνάση μαζί με τον φωτισμό…» σχολιάζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Βέβαια είναι σαφές ότι οι διάδρομοι αυτοί είναι παρέμβαση στον Βράχο με το πρόσχημα των διαδρομών ΑμεΑ. Είναι νέοι διάδρομοι σε όλο το χώρο του Μνημείου UNESCO (που δεν ρωτήθηκε καν βέβαια), που μάλιστα αλλάζουν την εικόνα και τη μορφή του. Μακάρι να έδειχνε το ΥΠΠΟΑ πραγματικό σεβασμό στα άτομα ΑμεΑ κι όχι να τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για άλλες δουλειές

Η κ. Μενδώνη θέλει οπωσδήποτε να αφήσει το αποτύπωμά της –και το αποτύπωμα του Ιδρύματος- πάνω στην Ακρόπολη. Tα αποτελέσματα θα τα δείτε σύντομα και είναι πέρα και έξω από κάθε λογική ανάδειξης, ειδικά ενός κορυφαίου μνημείου. Το ενέκρινε όμως το ΚΑΣ. Εκείνο το ΚΑΣ που έχει συγκροτηθεί μετά από 3 αλλαγές στη σύνθεσή του και είναι το ίδιο που ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Παρεμπιπτόντως η άθλια παρέμβαση στην Ακρόπολη είναι αναστρέψιμη, η καταστροφή στη Βενιζέλου όχι» καταλήγει η Δ. Κουτσούμπα.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος που συνδέει τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αργολίδας, ο Δήμος Επιδαύρου, η…

2 ώρες πριν

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης στην Διάγνωση & Θεραπεία των Κύστεων στις Ωοθήκες

Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc Ένα μόνιμο πρόβλημα της…

4 ώρες πριν

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες κοντά στην παιδική χαρά στο Σκαφιδάκι Άργους

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες στο Σκαφιδάκι Άργους Φόλες έριξαν ασυνείδητοι κοντά στην παιδική…

5 ώρες πριν

Πώς θα λειτουργήσει τις αργίες το Κοινωνικό Μαγειρείο Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Μαγειρείου του Δήμου ότι κατά τη διάρκεια…

6 ώρες πριν

Συλλυπητήρια του δημάρχου Ερμιονίδας για το θάνατο της Νικολέττας Κορκοβίλη

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια της δημοτικής…

8 ώρες πριν

Άργος: Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, ελεύθερη στάθμευση σε δύο προαύλια σχολείων

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου πως τη Μεγάλη Παρασκευή…

9 ώρες πριν