Ποια είναι τα συμπεράσματα του Γιάννη Γκιόλα από τις επισκέψεις στις φυλακές Ναυπλίου και Τίρυνθας

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας έκανε επισκέψεις στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου και την Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας το διήμερο 29 και 30 Οκτωβρίου.

 

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου. Ενημερώθηκε για την κατάσταση και λειτουργία της φυλακής και συνομίλησε επί μακρόν με την Διευθύντρια κα Ιωάννα Αναστασοπούλου και τον Υποδιευθυντή Ιωάννη Μιχόπουλο, ενώ στη συνέχεια περιόδευσαν τους χώρους των φυλακών.

Εκτέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις ανάγκες του Καταστήματος.

Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μία υπέρβαση σε σχέση με τον προβλεπόμενο αριθμό κρατουμένων, σε ποσοστό περίπου 15-20%.

Χρονίζουσες ελλείψεις παρουσιάζονται στον τομέα παροχής ιατρικής περίθαλψης, αφού η φυλακή καλύπτεται με ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια που απασχολούνται μόνο τα πρωινά, καθώς και με έναν οδοντίατρο, με την δυνατότητα παραπομπής σε Νοσοκομείο τις υπόλοιπες ώρες. Επομένως απολύτως απαραίτητη κρίνεται η στελέχωση με επί πλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο αριθμός των εργαζομένων φυλάκων είναι ο στοιχειωδώς απαραίτητος, γεγονός που θα οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις, όταν εντός των προσεχών ημερών θα διακοπούν 7 περίπου συμβάσεις ατόμων που είχαν προσληφθεί μέσω των προσωρινών πινάκων του διαγωνισμού 6Κ.

Η ενημέρωση που έγινε στον βουλευτή περιστράφηκε και σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας.

Διαπιστώθηκε ότι καταβάλλονται τόσο από την Διοίκηση, όσο και από όλο το προσωπικό φιλότιμες προσπάθειες σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό.

Δυστυχώς οι περιορισμένοι διατιθέμενοι χώροι δεν επιτρέπουν την οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, τόσο αναγκαίων για την ομαλή επανένταξη των φυλακισμένων στην ελεύθερη διαβίωσή τους.

Παρά ταύτα λειτουργεί εκ νέου το Δημοτικό Σχολείο με πλήρη αριθμό μαθητών, το μαγειρείο λειτουργεί με επάρκεια, τα προγράμματα πολιτισμού που έχουν οργανωθεί υπό την καθοδήγηση της γνωστής μας πλέον κας Άλκηστης Κοντογιάννη με πολλούς εθελοντές, που την ακολουθούν και βοηθούν στην καλλιέργεια του ψυχικού κόσμου των φυλακισμένων ανοίγοντάς τους ένα μικρό παράθυρο στον έξω κόσμο.

Γενικώς η εντύπωση που απεκόμισε ο βουλευτής είναι ότι η Διεύθυνση και το σύνολο των υπηρετούντων επιδεικνύουν υπηρεσιακό ζήλο και μεγάλες προσπάθειες για τον εξωραισμό του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη προσέγγιση και υποστήριξη των κρατουμένων, στο μέτρο του δυνατού.

Ο κ. Γκιόλας διαβεβαίωσε την Διευθύντρια και μέσω αυτής και όλο το προσωπικό του Καταστήματος ότι και εκ της θέσης του ως Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού συστήματος και Αντεγκληματικής πολιτικής της Βουλής, θα προσπαθήσει με τις όποιες δυνάμεις του να συνεισφέρει στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας και την προώθηση επίλυσης των υπαρχόντων προβλημάτων.

 

Την επόμενη μέρα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας βρέθηκε στις Αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας.

Καταρχάς υπήρξε μια συνεργασία με την Διευθύντρια των φυλακών κα Ευαγγελία Κατερίνη και τον Αρχιφύλακα Βασίλειο Μπαμπανάσιο. Έγινε εκ μέρους της Υπηρεσίας διεξοδική ενημέρωση και επακολούθησε διαλογική συζήτηση. Στη συνέχεια τον βουλευτή συνόδευσαν σε περιόδευση σε όλους τους χώρους της φυλακής.

Από την ενημέρωση προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

Α. Τα πολύ παλαιά κτίρια της δομής, που πλησιάζουν τα 200 χρόνια, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις χάρις στην συνεχή προσπάθεια ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και κυρίως στη διαρκή συντήρησή τους από τη Διοίκηση, με την συνδρομή όλων των υπαλλήλων και την παροχή εργασίας από τους κρατούμενους.

Β. Οι τρόφιμοι αυτή την στιγμή αριθμούν περί τα 185 άτομα, εν τούτοις η δυναμικότητα της φυλακής μπορεί να φιλοξενήσει 250. Ο βουλευτής καυτηρίασε εν προκειμένω την αρνητική θέση της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. στην πλήρωση όλων των δυνατών θέσεων, ενώ σε πολλές κλειστές φυλακές υπάρχει υπερκάλυψη και συνωστισμός με αποτέλεσμα αρκετοί κρατούμενοι να κοιμούνται σε στρώματα.

Γ. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικότερα σε εξειδικευμένο και επιστημονικό. Οι ανάγκες θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, με την προσεχή απομάκρυνση των 7 συμβασιούχων φυλάκων από τον προσωρινό πίνακα του διαγωνισμού 6Κ. Τέλος θα πρέπει σε άμεσο χρόνο να ξεκινήσει η πρόσληψη γεωργοτεχνιτών και γεωπόνων διότι άμεσα θα προκύψουν κενά από συνταξιοδοτήσεις.

Δ. Υπάρχει παραγωγή σε πολλά αγροτικά και κτηνοτροφικά είδη καθώς και σε μεγάλη ποσότητα ψωμιού, που καλύπτει τις ανάγκες και της φυλακής του Ναυπλίου.

Ε. Η ιατρική περίθαλψη των φυλακισμένων καλύπτεται με επάρκεια με έναν γιατρό, έναν οδοντίατρο και δύο νοσηλευτές.

Στ. Επισημάνθηκε ότι ο έλεγχος των φυλακών και ειδικότερα η επιθεώρησή τους, που γίνονταν από Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπήρξε διαχρονικά πολύ εύστοχη και επιτυχής, ιδιαίτερα δε αποδοτική στο έργο της υποβοήθησης, μέριμνας και κατεύθυνσης στην τακτική της Διεύθυνσης της φυλακής.

Επ’ αυτού ο βουλευτής παρατήρησε ότι το θέμα αυτό προέκυψε από την εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ν.Δ. ανορθόδοξη υπαγωγή των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στην υποβάθμιση του Κεντρικού Συμβουλίου Φυλακών, που από 11μελές όργανο συρρικνώθηκε σε 5μελές, με την μη συμπερίληψη Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, εξειδικευμένων επιστημόνων (κοινωνιολόγων, ψυχολόγων κ.α.) και καθηγητών Πανεπιστημίου.

Τελευταίο ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αξίζει να μνημονευτεί, η συνεχής εκ μέρους της Διεύθυνσης προσπάθεια λήψης των ενδεδειγμένων υγειονομικών μέτρων, που έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής την μετάδοση του covid στη δομή.

Συμπερασματικά η Αγροτική Φυλακή απαρτίζεται από πρόθυμους και εργατικούς υπαλλήλους, που προσφέρουν πάνω από τις δυνάμεις τους, (με οφειλόμενα πολλά ρεπό, για μέρος των οποίων θα έπρεπε τουλάχιστον να αποζημιωθούν, όπως συνέβη και σε άλλη Υπηρεσία) με ενσυναίσθηση και ανθρωπιά και με «εμπιστοσύνη στον άνθρωπο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Διευθύντρια κα Κατερίνη.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Σεμινάριο αναπαλαίωσης επίπλων το Σάββατο 3/12 στο Colour’s Spot, στο Ναύπλιο

Θέλετε να έρθετε στην παρέα μας και να μάθετε πώς να αναπαλαιώνετε τα έπιπλά σας; Αλλάξτε ότι δεν σας αρέσει εύκολα, γρήγορα και οικονομικά! Δώστε...

Το Ναύπλιο γιόρτασε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή του

Το Ναύπλιο γιόρτασε το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Η βροχή...

30η Νοεμβρίου 1822 – Μνήμη Στάικου Σταϊκόπουλου (γράφει ο Χρήστος Πιτερός)

Το δεύτερο έτος της Ελληνικής Επανάστασης (1822), μετά τις πρώτες νίκες των ραγιάδων κατά των Τούρκων, ήταν καθοριστικής σημασίας για το στέριωμα της επανάστασης....

Σεμινάριο αναπαλαίωσης επίπλων το Σάββατο 3/12 στο Colour’s Spot, στο Ναύπλιο

Θέλετε να έρθετε στην παρέα μας και να μάθετε πώς να αναπαλαιώνετε τα έπιπλά σας; Αλλάξτε ότι δεν σας αρέσει εύκολα, γρήγορα και οικονομικά! Δώστε...

Το Ναύπλιο γιόρτασε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή του

Το Ναύπλιο γιόρτασε το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Η βροχή...

30η Νοεμβρίου 1822 – Μνήμη Στάικου Σταϊκόπουλου (γράφει ο Χρήστος Πιτερός)

Το δεύτερο έτος της Ελληνικής Επανάστασης (1822), μετά τις πρώτες νίκες των ραγιάδων κατά των Τούρκων, ήταν καθοριστικής σημασίας για το στέριωμα της επανάστασης....

Eπίσκεψη της δημοτικής παράταξης “Ναυπλία Ενωμένη” στην έκθεση “Πελοπόννησος Expo”

Aντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης Ναυπλιέων «Ναυπλία Ενωμένη –Πορεία για το μέλλον» με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδημόπουλο επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα την έκθεση...

Σε ιδιώτες η Καραθώνα: Δημοσίευμα ότι θα δημιουργηθεί το… “Costa Navarino της Αργολίδας”

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας www.powergame.gr, σύντομα θα ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση του ακινήτου Καραθώνα στο Ναύπλιο. Ο τίτλος του άρθρου...

Εικόνες από τον Παλαμήδειο Άθλο

Εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας (ακόμα και μωρά σε καρότσια) έλαβαν μέρος στον Παλαμήδειο Άθλο που έγινε Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο. Εκτός από την ανάβαση...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Διαμαρτυρία του συλλόγου Γονέων Δημοτικού Αγίας Τριάδας προς τον Δήμο Ναυπλιέων

Διαμαρτυρία του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αγίας...

Party mood με αρβυλάκια

Party mood is on! Τα πάρτυ αυτή την περίοδο είναι...

Το Fougaro Artcenter γιορτάζει τα 10 χρόνια με… φως: Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά 12+ετών

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας, το FOUGARO ARTCENTER προσκάλεσε την...

Πέντε τιμητικές διακρίσεις απένειμε το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου

Το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, όπως μετονομάσθηκε πρόσφατα το Πελοποννησιακό...