Θεσμοθέτηση 10ωρου εργασίας και «ποινικοποίηση» απεργίας προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση

Aνατροπές στην αγορά εργασίας φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου.

Προβλέποντας, μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση του 10ώρου εργασίας και ψαλίδισμα σε εργασιακά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της απεργίας, μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είπε περιπαικτικά «βλέπω να είσαι η επόμενη… πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ».

Για ακραία αντεργατικό νομοθέτημα μιλά η Αντιπολίτευση εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης, που επιλέγει μετά τον πτωχευτικό κώδικα να φέρει επίσης εν μέσω πανδημίας και έντασης στα εθνικά ζητήματα ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για «νομοθετικό έκτρωμα που στοχεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα» μιλά το ΚΚΕ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Πλήρη ανατροπή στα ισχύοντα για τις υπερωρίες, το ωράριο, το πενθήμερο, τις αργίες και τις απεργίες φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο που φέρει τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» στο Μέρος V προβλέπει μεταξύ άλλων:

«i) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας,

ii) αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,

iii) προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».

iv) προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες,

v) κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών,

vi) θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται».

Οι απεργίες στο απόσπασμα

Το ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ «παρεμβαίνει στον συνδικαλιστικό νόμο, τον αναδιατάσσει και καταπολεμά χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Ανάμεσα στ’ άλλα:

α) καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο,

β) η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν,

γ) το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%,

δ) αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη,

ε) απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη.

Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.