Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Κρήτες πρόσφυγες στο Τολό

Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Κρήτες πρόσφυγες από την Μεγαλόνησο, πραγματοποίησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας “Ο Μίνωας”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 186η επέτειο από το Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα, σύμφωνα με το οποίο, στις 13 /25 Οκτωβρίου 1834 στο αρθ. 1651: «Περί αποικισμού τών Κρητών» παραχωρήθηκε στους Κρήτες η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Τολό, όπου και επετράπη να αποτελέσουν ιδιαίτερο Δήμο, τον Δήμο Μινώας, έκ του ονόματος του βασιλέως της Κρήτης Μίνωος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Τολό, και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Κρητών Αγωνιστών.

Την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των Κρητών Αγωνιστών έκαναν:

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων o Ανδρέας Μπικάκης, o πρόεδρος Κοινότητας Τολού Δημήτρης Καταγάς, ο πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού Γιάννης Γεωργιδάκης, η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολού Φανή Τσιπόκα. Την εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνου η πρόεδρος της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Ν. Αργολίδας “Ο Μίνωας” Χαρά Καραγιαννάκη.

Η πρόεδρος του “Μίνωα” δήλωσε σχετικά: “Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού covid-19, η φετινή επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 186 χρόνων από την πρώτη εγκατάσταση των Κρητών στο Τολό, δεν πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μνήμη των προγόνων μας δεν βαραίνει με τον ίδιο τρόπο την ψυχή και το μυαλό μας”.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια