Ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών ανέφερε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτήν την στιγμή η Χώρα βιώνει μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις της μεταπολίτευσης, με πολλά ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός Ελλάδας. Βεβαίως, η αφορμή για την σημερινή συζήτηση είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας που φέρνετε προς ψήφιση. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοθέτημα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία.
Αντίθετα από τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν προεκλογικά, δίνει την χαριστική βολή στην χτυπημένη από τα μνημόνια και την πανδημία του κορωνοϊού μεσαία τάξη, καθώς δεν παρέχει καμία προστασία στα μικρομεσαία νοικοκυριά και στην σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική οικογένεια.
Πλέον είναι ολοφάνερο ότι ο μοναδικός νόμος που προστάτεψε πραγματικά τους πολίτες ήταν ο νόμος 3869/2010. Θυμίζω ότι η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που στήλωσε τα πόδια απέναντι στην σφοδρή αντίσταση των τραπεζιτών, οι οποίοι ζήτησαν μέχρι και την βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών για να αναχαιτίσουν την πρώτη αυτή νομοθετική προσπάθεια ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους στην Χώρα. Ο νόμος 3869/2010 πρόσφερε μία πραγματική ευκαιρία στους χειμαζόμενους συμπολίτες μας με ασφαλιστικές δικλείδες και πνεύμα δικαιοσύνης καθώς είχε την έντιμη πρόθεση να απονείμει δίκαια το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Γιατί κανένας δεν ξεχνάει και δεν πρέπει να ξεχνάει τις ευθύνες των τραπεζών ως προς την οικονομική κατάρρευση των νοικοκυριών μέσα στην δεκαετή οικονομική κρίση. Δεν ξεχνάει κανείς τα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις, τα δάνεια που δίνονταν για διακοπές, τις χορηγήσεις αφειδώς πιστωτικών καρτών και δανείων σε ελβετικό φράγκο, με τα οποία φόρτωσαν τα νοικοκυριά. Δεν ξεχνάει κανείς ότι οι τραπεζίτες επιχείρησαν πιεστικά να μεταφέρουν στους οφειλέτες το βάρος της δικής τους κακοδιαχείρισης.
Σταδιακά η προστασία του νόμου άρχισε να φθίνει και η γραφειοκρατία να υπερτερεί της ουσίας, ενώ η εξαίρεση των συστηματικών κακοπληρωτών ήταν η μόνιμη δικαιολογία των εκάστοτε υπουργών προκειμένου να επιβάλλουν ολοένα και μεγαλύτερη αυστηρότητα στις προϋποθέσεις ένταξης. Τελικώς φθάσαμε στην περιβόητη πλατφόρμα του νόμου 4605/2019, στην οποία οι τράπεζες δεν δείχνουν προθυμία να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην περιορισμένη προστασία της ακόμα λιγότεροι δικαιούχοι.
Σήμερα που η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων, φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοθέτημα απολύτως κατώτερο των κοινωνικών περιστάσεων και των οικονομικών αναγκών. Πρόκειται για έναν νόμο που εξυπηρετεί τις τράπεζες, τιμωρεί τη μεσαία τάξη και κινείται στην κατεύθυνση της υλοποίησης του νεοφιλελεύθερου σχεδίου σας για την οικονομία, όπου ο μικρομεσαίος οδηγείται στην εξαθλίωση και η απόσταση μεταξύ των οικονομικών τάξεων αμβλύνεται.
Αν νομίζει όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι απαλλάσσεται των ευθυνών του, επειδή η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μία συντηρητική και σκληρή οικονομική ατζέντα, απατάται. Ποιος έθρεψε τους αγανακτισμένους στις πλατείες, ποιος έσκιζε τα μνημόνια και ποιος υπηρέτησε τους δανειστές πιο πιστά από τη δική σας κυβέρνηση; Πριν λίγο η κυρία Γεροβασίλη κατήγγειλε ότι το PSI ήταν καταστροφικό, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015. Εδώ φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας. Άλλα λέγατε ως κυβέρνηση και άλλα ως αντιπολίτευση. Οι προϋπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν το PSI ως χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο που μείωσε το δημόσιο χρέος και για αυτό το λόγο καταθέτω και τα αντίγραφα των σχετικών εγγράφων
Τελικά, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που πλήρωσε ακριβά την οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, η πανδημία υπήρξε η αφορμή για να αναγνωριστεί η αξία της προσφοράς του στη δημόσια υγεία. Αναγνωρίστηκε η αξία του περιφρονημένου μέχρι πρότινος ΕΣΥ και οι μεταρρυθμίσεις που το ΠΑΣΟΚ έθεσε σε εφαρμογή στον χώρο της υγείας: σύγχρονες νοσοκομειακές δομές, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, δίκτυο κέντρων υγείας, αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία στο 6,7%, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον ΕΟΠΥΥ, τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Τολμήσατε κύριε Σταϊκούρα να μας χρεώσετε τα μνημόνια. Δείτε όμως τι μας παραδώσατε το 2009. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν. Δημοκρατία είναι ταυτισμένη με τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, τη σπατάλη και τα τεράστια χρέη. Και δεν ξεχνάμε τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή το Δεκέμβριο του 2009 που ήταν 6,9 δις ευρώ στην υγεία.
Και ερχόμαστε στη διαχείρισή της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε από την κυβέρνησή σας. Στην προσπάθειά σας να σώσετε την οικονομία κάνετε το ένα λάθος μετά το άλλο:
- Ανοίξατε τα σύνορα, κάνοντας λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης.
- Πληρώσαμε το τίμημα της απροθυμίας σας να οργανώσετε τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Ο ΕΟΔΥ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην παρακολούθηση των απομακρυσμένων περιστατικών και στον έλεγχο της διασποράς στις κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία και τα ΚΥΤ.
- Δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδήθηκε από την ορθή επιστημονικά διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
- Δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα – 8 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας – μηχανισμός που να συντονίζει όλες τις δομές δημόσιας υγείας κάθε περιφέρειας, ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες κάθε περιοχής.
- Η προετοιμασία των σχολείων ήταν ελλιπέστατη.
- Ο συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Αναδεικνύονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού και δεν κάνετε τίποτα ουσιαστικό για αυτό.
- Στα νοσοκομεία αφήσατε τον καιρό να πάει χαμένος. Οι νέες κλίνες ΜΕΘ συστάθηκαν με καθυστέρηση και αριθμητικά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές. Λειτουργούν δε, με επικουρικό προσωπικό και αποσπάσεις, καθώς οι προσλήψεις που εξαγγείλατε θα αργήσουν να ολοκληρωθούν. Οι δε, προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.
- Τα τεστ, αποτελούν πρόσφορο έδαφος κερδοσκοπίας για τον ιδιωτικό τομέα. Αρνείστε ακόμη και σήμερα να τα διατιμήσετε δίνοντας το περιθώριο στα ιδιωτικά εργαστήρια να τιμολογούν, κατά το δοκούν.
- Στον ΕΟΠΥΥ επικρατεί χάος. Πέρα από αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο ώστε σε βάθος χρόνου να εξυπηρετήσει τις κομματικές σας ιδεοληψίες και το οικονομικό σας μοντέλο, δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Στον τομέα αυτό επικρατεί αδιαφάνεια καθώς δεν ξέρουμε ποιοι υπόχρεοι πληρώνουν το clawback και το rebate και ποιοι όχι. Ποιοι και πόσα χρωστάνε;
- Δεν μας λέτε ξεκάθαρες κουβέντες για την αύξηση των δαπανών στην υγεία. Στον φετινό προϋπολογισμό μάλιστα, και ενώ η κρίση του κορωνοϊού σωβεί, εσείς μειώνετε τις δαπάνες για την υγεία. Με ποια λογική;
- Δεν μας έχετε πει πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας στον τομέα αυτό;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρό θέμα για να πορευόμαστε με ακροβατισμούς και χωρίς σχέδιο. Σήμερα η κυβέρνηση σας κρίνεται για την αδυναμία της να αξιοποιήσει τον χρόνο προς όφελος της κοινωνίας.Για την μη αξιοποίηση των αρίστων, αλλά για την τακτοποίηση των αρεστών. Δημιουργείτε μεγάλες προσδοκίες και τελικά υποτάσσεστε στις κομματικές σας ιδεοληψίες, στις εξωγενείς πιέσεις και στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν σκεφτήκατε ποτέ τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους άνεργους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να θυμίζει στους πολίτες πότε και για ποιους λόγους η Ελλάδα ήταν καλύτερη, ισχυρότερη και ασφαλέστερη.
Δείτε το σχετικό βίντεο: