Στο ραδιόφωνο του Alpha και στην εκπομπή «Ραντάρ» και τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο μίλησε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας και για την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την Κυβέρνηση.
Τόνισε ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προ πανδημίας είδε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Μέχρι τον Μάρτη και την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα δεν είχε προστεθεί ούτε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας στη χώρα, είχαν παγώσει όλες οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είχε εξασφαλισμένη ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου), άρα και δεσμευμένη χρηματοδότηση, η πανδημία ήταν που ανάγκασε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και αυτό γίνεται περιορισμένα και πολύ φοβάμαι με ημερομηνία λήξης».
Συμπλήρωσε ότι «ακόμη και θετικά βήματα που αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να κάνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, προκύπτουν από μετακινήσεις προσωπικού και από αποψίλωση άλλων κρίσιμων τομέων και δομών υγείας του συστήματος». «Τα εγκαίνια των 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία είναι προφανώς ένα βήμα, όμως και αυτές είναι στον αέρα γιατί έχουν στελεχωθεί με εσωτερικές μετακινήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι «η δική μας μέριμνα είναι η πανδημία να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία μόνιμης επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας και να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει η Κυβέρνηση στον δικό της σχεδιασμό για την υγεία»
Άσκησε κριτική στην απουσία οποιουδήποτε πλάνου μόνιμων προσλήψεων για το ΕΣΥ, διερωτώμενος αν «είναι δυνατόν στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός να εξαγγέλλει 15.000 μόνιμες προσλήψεις για τις ένοπλες δυνάμεις και σε περίοδο πανδημίας να μην ανακοινώνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη για το ΕΣΥ;»
Συνηγόρησε στο αίτημα των υγειονομικών για ένταξή τους σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών, επισημαίνοντας ότι «…μία τέτοια εξέλιξη καθιστά, λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη περισσότερο αναγκαία, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό», ενώ επανέλαβε την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη θεσμοθέτηση αυτόματης προκήρυξης (χωρίς την ανάγκη έγκρισης από συναρμόδια υπουργεία) των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού του ΕΣΥ.
Στηλίτευσε την πολιτική της Κυβέρνησης στην υγειονομική φροντίδα των προσφυγικών πληθυσμών, για τους οποίους η κατάργηση του ΑΜΚΑ και η απουσία υγειονομικής φροντίδας είναι προβληματική και σε όρους κοινωνικής συνοχής, αλλά και δημόσιας υγείας.
Ενώ έκλεισε την παρέμβασή του, υπενθυμίζοντας ότι «…παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της προηγούμενης περιόδου, στον τομέα της υγείας υπάρχει αναγνωρίσιμο έργο από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: διασφαλίσαμε την επιβίωση του ΕΣΥ, αυξήσαμε οριακά τη χρηματοδότηση του συστήματος, καλύψαμε υγειονομικά τους ανασφάλιστους, ανοίξαμε 127 νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις ΤΟΜΥ. Προφανώς παρέμειναν προβλήματα και δυσλειτουργίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά είναι προφανές ότι υποστηρίζουμε και προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.»