«Απέναντι Όχθη»: Απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία – παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Ανακοίνωση της «Απέναντι Όχθης» – Ομάδας εκπαιδευτικών για τη συλλογική δράση

Η πανδημική κρίση, σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται, διαμορφώνει πρωτόγνωρα δεδομένα για την καθημερινότητα της κοινωνίας: τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, ηλεκτρονική ψηφοφορία… Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και την υγειονομική ασφάλεια των σχολείων, συνεχίζουν την τακτική του αιφνιδιασμού με νομοσχέδια και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως πρόσχημα για την επιβολή βαθιά αντιδημοκρατικών διαδικασιών.

Πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας,  με το άρθρο 22 του νόμου 4728/2020, που ψηφίστηκε στις 24/9, χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και παρά την αντίθετη άποψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, αλλά και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας, νομοθέτησε τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΠΕ – ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τροποποιώντας το Π.Δ. 1/2003, που προέβλεπε αυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών στη διαδικασία της ψηφοφορίας (ενώ είχε ήδη οριστεί η ημερομηνία των εκλογών για τις 4 Νοεμβρίου 2020).

Η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά, όπως και στην περίπτωση της τηλεκπαίδευσης, τη θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, χωρίς να υπάρχει ούτε η ελάχιστη δικλείδα νομιμότητας. Η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τη διαδικασία δεν υπακούει στο πλαίσιο που ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος απαιτεί: α) προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (παρατάξεις και ομοσπονδίες), β) εκτίμηση αντικτύπου, γ) πλαισίωση από την πολιτική απορρήτου του ΥΠΑΙΘ, η οποία δεν είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Με τον τρόπο αυτόν δε διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και μια σειρά από άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί μία επικίνδυνη και αντιδημοκρατική τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι».

Η Απέναντι Όχθη, συντασσόμενη εξ αρχής με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ, αποσύρει τις υποψηφιότητές της από την εκλογική διαδικασία (ΠΥΣΔΕ).

Καλούμε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους να απέχουν από αυτήν την παρωδία εκλογών.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια