ΕΙΔΗ ΣΚΕΠΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Κάνοντας την αρχή για μια νέα ζωή πολλές φορές ξεκινάμε με το χτίσιμο ενός καινούριου σπιτιού ή με την ανακαίνιση ενός υπάρχοντος. Όπως και να έχει, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε αρκετά έξοδα και να πάρουμε πολλές και σημαντικές αποφάσεις σε αυτή τη διαδρομή. Πολλοί στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης όπως είναι η δημιουργία ενός νέου σπιτικού αρχίζουν και αγχώνονται (μάλλον πρόωρα) για διάφορες λεπτομέρειες όπως είναι οι κουρτίνες ή πίνακες ή έπιπλα που θα κοσμήσουν το σαλόνι. Ακόμη και μια τραπεζαρία κουζίνας  ή τα τραπεζάκια σαλονιού δεν θα πρέπει να μας απασχολεί καθόλου σε αυτή τη φάση καθώς προέχουν άλλες σημαντικότερες εργασίες ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο και ασφαλές κτίριο που θα διακοσμηθεί αργότερα.

Μιλώντας για κτίριο θα πρέπει να σκεφτούμε το επάνω μέρος και την ενδεχόμενη δημιουργία μιας σκεπής. Η συνηθέστερη αλλά και πλέον σίγουρη λύση είναι αυτή της κεραμοσκεπής. Μια τέτοια σκεπή αποτελείται από κεραμίδια και φυσικά παρουσιάζει κάποια κλίση προς μία, δύο ή περισσότερες πλευρές έτσι ώστε να στραγγίζει από τη βροχή αλλά να μην κινδυνεύει να καταρρεύσει σε περίπτωση υπερβολικής χιονόπτωσης. Όσον αφορά το σχεδιασμό αλλά και το χρώμα των κεραμιδιών, αυτά καθορίζονται από την εκάστοτε νομοθεσία κάθε περιοχής και δεν είναι ίδια για όλες τις περιοχές μιας χώρας. Σχετικά με τα κεραμίδια, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται όπως και το φινίρισμα τους διαφέρουν. Εξάλλου, συνήθως υπάρχει διαφοροποίηση και ως προς τη χώρα κατασκευής γεγονός που επηρεάζει άμεσα και την τιμή. Έτσι έχουμε μικρά ή μεγαλύτερα κεραμίδια και ως προς το χρώμα μπορεί να είναι κόκκινα, κίτρινα, γκρι κ.ά. Το τελείωμα και η υφή μπορεί επίσης να ποικίλλουν από ματ έως πολύ γυαλιστερό. Πολύ προσοχή χρειάζεται σχετικά με την πολεοδομία επειδή η κατασκευή μιας παράνομης σκεπής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μέχρι και την κατεδάφισή της από τις αρμόδιες αρχές. Τέτοια περιστατικά έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν αλλά ακόμη και η επιβολή ενός υπέρογκο προστίμου θα μας θέσει εκτός προϋπολογισμού πριν καν ξεκινήσουμε καλά-καλά την βασική κτιριακή δομή και κατασκευή.

Ένα από τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να μονοπωλήσει τη σκέψη μας είναι να διαλέξουμε υλικά αλλά και να πραγματοποιήσουμε ποιοτικές εργασίες έτσι ώστε όλα αυτά τα έξοδα μας να «πιάσουν τόπο». Μια υποτιθέμενα οικονομική λύση μπορεί να αποδειχτεί πολύ ακριβότερη εν τέλει αν αναγκαστούμε να προβούμε σε πρόωρες επισκευές ή αντικατάσταση. Πολύ σημαντικό είναι και το βάρος της εκάστοτε σκεπής καθώς αν ο σκελετός του κτιρίου δεν προβλέπεται να το αντέξει, σε έναν ενδεχόμενο σεισμό ή σε μια ανύποπτη στιγμή μπορεί να προκληθούν σοβαρές ζημιές ή και κατάρρευση αυτής. Συνεπώς, ο κίνδυνος για τους ενοίκους είναι άμεσος και διαρκής σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ακολούθως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κόστος υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Τα ασφαλτικά ή συνθετικά κεραμίδια είναι αυτά που θα μας στοιχίσουν λιγότερο αν τελικά τα επιλέξετε. Οι σκεπές που φτιάχνονται με ξύλινα, τσιμεντένια ή μεταλλικά κεραμίδια είναι ακριβότερες και ξεπερνούν την προηγούμενη κατηγορία τιμής. Τα ακριβότερα όλων ως υλικά είναι τα πήλινα κεραμίδια και αυτά που κατασκευάζονται από σχιστόλιθο. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πράγματι μια πληθώρα  επιλογών και γι’ αυτό πάντα πρέπει να πορευόμαστε με γνώμονα τις ανάγκες μας, αυτές του σπιτιού αλλά και την οικονομική μας δυνατότητα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως οι σκεπές δεν προστατεύουν απλά το σπίτι από μια βροχή ή χαλάζι. Είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες αποτροπής ή μείωσης της υγρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι θερμαίνεται ευκολότερα αλλά και διατηρεί άνετα μια ευχάριστη θερμοκρασία. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι μια κεραμοσκεπή μας προφυλάσσει από τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκτός της οικίας μας. Είναι μια καταπληκτική μόνωση δηλαδή που περιορίζει και τις αντίστοιχες ανάγκες κλιματισμού και φροντίζει …την τσέπη μας!

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια