Όταν πρόκειται να επιλέξουμε φωτιστικά για τους χώρους του σπιτιού μας, συνήθως οι πρώτες σκέψεις είναι το στυλ του φωτιστικού που θα αγοράσουμε. Οι επιλογές είναι πολλές, φωτιστικά τοίχου, απλίκες, φωτιστικά δαπέδου και ακόμα πιο πολλές επιλογές σε στυλ, υλικά και χρώματα που πραγματικά μας μπερδεύουν.
Αφού όμως επιλέξουμε το στυλ του φωτιστικού που θέλουμε, θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη θερμοκρασία χρώματος.
Τι είναι όμως η θερμοκρασία χρώματος;
Με απλά λόγια, η θερμοκρασία του χρώματος είναι ένα μέτρο που μας δείχνει την απόχρωση του φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός. Οι τυπικές θερμοκρασίες χρώματος κυμαίνονται από 2.700K έως 9.000K. Η χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος εκπέμπει αυτό που συνήθως ονομάζουμε ζεστό ή κίτρινο φως, ενώ οι μέτριες έως υψηλότερες θερμοκρασίες χρώματος εκπέμπουν ουδέτερο ή δροσερό λευκό φως.
Το ζεστό λευκό φως είναι συνήθως κατάλληλο για κατοικίες και άλλους χώρους όπου προτιμάται μια σχετικά ήρεμη, πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Είναι πιο ελαφρύ για τα μάτια μας και δεν μας κουράζει. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο για χώρους όπως το γραφείο, ώστε να μπορούμε πάντα να δουλεύουμε με άνεση.
Τι πρέπει να προσέξουμε;
Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι η προβλεπόμενη χρήση των φώτων καθώς και οι προτιμήσεις του καθένα μας. Εάν τα φώτα πρόκειται να εγκατασταθούν σε μια κατοικία όπου προτιμάται μια θερμότερη, ζεστή ατμόσφαιρα, ιδανικός είναι ο ζεστός φωτισμός, χαμηλής θερμοκρασίας χρώματος. Σε μέρη όμως όπως η κουζίνα, όπου χρειαζόμαστε το φως να μας βοηθάει στις εργασίες που πραγματοποιούμε, είναι προτιμότερη η τοποθέτηση φωτιστικών με ψυχρότερες αποχρώσεις.
Τέλος, κάτι ακόμα που θα πρέπει να σκεφτούμε και συμπληρωματικά με την θερμοκρασία χρώματος είναι το μέγεθος των λαμπτήρων που θα χρησιμοποιήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο του σαλονιού χρειαζόμαστε περισσότερο φως, αφού συνήθως πρόκειται για τον πλέον ευρύχωρο χώρο του σπιτιού άρα και οι λαμπτήρες θα είναι μεγαλύτεροι.
Από την άλλη, αν πρόκειται για το μπάνιο του σπιτιού μας, εκεί ίσως να χρειαζόμασταν έναν συνδυασμό. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να τοποθετήσουμε φωτιστικά τοίχου με ψυχρή θερμοκρασία χρώματος πάνω από τον καθρέφτη ώστε να μας διευκολύνει στην καθημερινή μας περιποίηση, αλλά ακόμα να συμπληρώσουμε με κάποιο άλλο φωτιστικό με θερμότερο χρώμα για τις ώρες που θέλουμε να χαλαρώσουμε κάνοντας ένα ζεστό αφρόλουτρο.
Αν και πάλι δεν είστε σίγουροι για την επιλογή της κατάλληλης θερμοκρασίας χρώματος στο κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας, θα μπορούσατε να ζητήσετε και την γνώμη ή τις συμβουλές ενός ηλεκτρολόγου ο οποίος θα σας κατευθύνει και θα σας βοηθήσει να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις δικές σας προσωπικές ανάγκες.