Γνωρίζοντας τα ΟΕΜ ανταλλακτικά

Τα ΟΕΜ ανταλλακτικά (Original Equipment Manufacturers), είναι  ανταλλακτικά αυτοκινήτων τα οποία είναι ίδια με τα γνήσια και προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών, που προμηθεύουν με ανταλλακτικά τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ουσιαστική και μόνη διαφορά είναι ότι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η ποιότητα.

Τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά μπορούν να προτιμώνται από τυχόν φθηνότερα ιμιτασιόν ή ακόμα και αυθεντικά μεταχειρισμένα, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία εγγυάται την ποιότητα στα υλικά και τις διαστάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά την επισκευή. Για παράδειγμα στα αμορτισέρ, μια μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία, μπορεί να προσφέρει το ίδιο ακριβώς προϊόν, χωρίς τη σφραγίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας επάνω του, στο μισό κόστος.

Συχνά βέβαια αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο να επενδύσουμε σε ένα ΟΕΜ ανταλλακτικό και να μην στραφούμε σε κάποια άλλη λύση.

Πρώτα απ’ όλα, τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά είναι φθηνότερα από τα αυθεντικά, όπως αναφέραμε παραπάνω. Πολλές φορές μάλιστα το διαφορά που υπάρχει στη τιμή με ένα αυθεντικό ανταλλακτικό μπορεί να αγγίξει ακόμα και τη μισή τιμή. Έτσι λοιπόν εάν δεν σας ενδιαφέρει να αναγράφεται η επωνυμία της αυτοκινητοβιομηχανίας πάνω στο ανταλλακτικό που θα αγοράσετε, προτιμήστε ανταλλακτικό OEM.

Ένας δεύτερος λόγος είναι πως τα υλικά κατασκευής των ΟΕΜ είναι ίδιας ποιότητας με τα αυθεντικά. Έτσι δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο της αγοράς ενός ελαττωματικού προϊόντος ή ενός ανταλλακτικού που θα φθαρεί σύντομα και που θα μας οδηγήσει νωρίτερα στο συνεργείο.

Ακόμη, οι διαστάσεις παραγωγής είναι σύμφωνες με τις εργοστασιακές απαιτήσεις οπότε γνωρίζοντας τι ακριβώς χρειαζόμαστε, δεν υπάρχει περίπτωση ένα ΟΕΜ ανταλλακτικό να μην είναι συμβατό.

Είναι επίσης σημαντικό ότι, αντικαθιστώντας ένα κομμάτι του αυτοκινήτου μας με ένα ΟΕΜ ανταλλακτικό, η αξία του παραμένει σχεδόν ίδια. Καθώς η απομείωση στη τιμή του θα είναι απειροελάχιστη, δεν θα επηρεαστεί η πιθανότητα πώλησης του ως μεταχειρισμένο εξαιτίας χρήσης τέτοιου ανταλλακτικού. Ειδικότερα όσο λιγότερο εμφανές είναι το σημείο που έχει χρησιμοποιηθεί ΟΕΜ ανταλλακτικό τόσο λιγότερο θα επηρεάσει την τελική συνολική αξία του οχήματος.

Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά τη συσκευασία και να σιγουρευτούμε ότι φέρει πάνω της το εμπορικό σήμα της εταιρείας από την οποία θέλουμε να αγοράσουμε το ανταλλακτικό. Είναι λοιπόν σημαντικό να ζητήσουμε να δούμε το εμπορικό σήμα του ανταλλακτικού για να βεβαιωθούμε για την γνησιότητά του.

Φυσικά, όπως ισχύει για την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος, το ίδιο κι εδώ, θα πρέπει, αγοράζοντας το ανταλλακτικό, να έχουμε και την απαραίτητη εγγύηση.

Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή τοποθέτηση. Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό μια λάθος τοποθέτηση, εκτός από κακή λειτουργία του αυτοκινήτου, μπορεί να επιφέρει και βλάβη στο ανταλλακτικό.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε πάντα να απευθυνθούμε σε κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης μας, ώστε να μας καθοδηγήσει σωστά και να μας εξηγήσει οτιδήποτε κι αν δεν κατανοούμε.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια