18 πολίτες ζήτησαν τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης στο Ναύπλιο για το δίκτυο NATURA 2000

18 πολίτες από την Αργολίδα κατέθεσαν πρόταση στον «ΠΑΡΝΩΝΑ» (Φορέας διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγρότοπου Μουστού και περιοχής NATURA Ακροναυπλίας Παλαμηδίου) για δημιουργία στο Ναύπλιο Κέντρου Πληροφόρησης για το δίκτυο NATURA 2000.

Οι αιτούντες πολίτες είναι οι:

Μπάμπης Αντωνιάδης, Τάσος Ηλιάδης, Νίκος Κοντός, Ελένη Πανάγου, Δήμητρα Καραχοτζίτη, Μαρία Βασιλείου, Μάνος Καβούλας, Μανώλης Βέμης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Μαρία Δερνίκου, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Δημοσθένης Δρούγκας, Κώστας Μιχόπουλος, Κώστας Καράπαυλος, Κώστας Γκότσης, Παναγιώτης Παναγής, Μανώλης Μπούρας, Σωτηρία Αλεξιάδη.

Στην απάντηση του αιτήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ) αναφέρει ότι τοποθετήθηκε ομοφώνως θετικά ως προς την υλοποίηση και δημιουργία ενός σημείου πληροφόρησης υπό την μορφή περιπτέρου, δεδομένου ότι η έκταση της προστατευόμενης περιοχής Ακροναυπλίας και Παλαμηδίου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη ούτως ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ένα ολοκληρωμένο κέντρο πληροφόρησης.

Ωστόσο αναφέρει: “Mε βάση την εμπειρία του Φορέα Διαχείρισης σε αντίστοιχα θέματα σας γνωρίζουμε ότι οι απαιτήσεις για την υλοποίηση ενός έργου υποδομής αυτού του μεγέθους, όπως είναι τα κέντρα/περίπτερα πληροφόρησης είναι πολλές και ιδιαίτερα χρονοβόρες“.

Το αίτημα των πολιτών:

Όπως γνωρίζετε, με τον νόμο 4519/20-2-2018, η διαχείριση της περιοχής της Ακροναυπλίας και του Παλαμηδίου, ως περιοχής NATURA, έχει υπαχθεί στον «Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας».

Καθώς σκοπός του φορέα διαχείρισης, εκτός από την προστασία, είναι και η ευαισθητοποίηση  και ενημέρωση του πληθυσμού για τη σημασία μιας περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, επισημαίνουμε και προτείνουμε τα εξής:

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των επισκεπτών της Ακροναυπλίας και του Παλαμηδίου για την ένταξή τους στο δίκτυο NATURA 2000.

Δυστυχώς, πιθανόν και από έλλειψη προσωπικού, δεν υλοποιούνται δράσεις σχετικές με την ανάδειξη αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος στην περιοχή του Ναυπλίου.

Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Πληροφόρησης στην περιοχή για τη χλωρίδα και την πανίδα του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας, αντίστοιχο με εκείνου που υπάρχει στο Λεωνίδιο,στο Άστρος και στην Καστάνιτσα.

Το Κέντρο Πληροφόρησης  μπορεί να γίνει εντός του κάστρου του Παλαμηδίου, καθώς μέσα στο κάστρο υπάρχουν στεγασμένοι χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια έκθεση αυτού του είδους. Ο χώρος θα ήταν δυνατόν να παραχωρηθεί, κατόπιν συνεργασίας και συμφωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το κάστρο του Παλαμηδίου δέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Ως εκ τούτου, ένα κέντρο πληροφόρησης στο εσωτερικό του θα δημιουργήσει ακόμα ένα σημείο ενδιαφέροντος, πέραν του ιστορικού, για τους επισκέπτες της περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι επισκέπτες στο κάστρο του Παλαμηδίουτο 2017 ήταν 207.000, το 2018 227.000 και το 2019 230.000.

Επιπλέον πλεονέκτημα για την επιλογή του κάστρου, είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι φυλασσόμενος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθεί περαιτέρω προσωπικό για τη λειτουργία του κέντρου.  Επομένως, κατόπιν της σχετικής αδειοδότησης από την αρχαιολογική υπηρεσία, η κατασκευή ενός τέτοιου κέντρου θα μπορούσε να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του φορέα ή μέσω άλλου προγράμματος, χωρίς επιπλέον λειτουργικά έξοδα.

Τέλος, με σημείο αναφοράς το Κέντρο Ενημέρωσης στον χώρο του Παλαμηδίου, θα μπορούσαν  να διοργανωθούν προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, το ΚΠΕ Ν. Κίου και άλλους φορείς, για την ανάδειξη των στόχων της διαχείρισης των προστατευόμενων στοιχείων της περιοχής ευθύνης τους και της συμβατής οικοανάπτυξης των περιοχών προστασίας.

Δείτε εδώ την απάντηση του φορέα διαχείρησης “Πάρνωνας”.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια